Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

marți, mai 17

Doamne, ce singuratate!


Royal wedding, originally uploaded by Dr Stephen Holland.

dinozaurul tare in dinti

Paul Everac

Doua miliarde de pamanteni, de toate gintile si culorile, au cascat ochii la nunta unui tanar intolit cu o dama oarescare, invascuta in falduri de mireasa nec plus ultra. Cu landouri si dichisuri si garzi si pavoaze, printre stindarde ce flutura si crupe de bidivii saltareti s-a desfasurat panorama cea mai ochioasa a vremii contemporane, sarabanda ghiftuitilor cu sau fara tron, a gentalmenilor cu urice seculare si a zarzavagiilor innobilati, o lume de pa­noplii si mulaje sclivisite, sclifosite, cu fireturi si brandenburguri, esarfe, matasuri, broderii, cu cozoroace si vipusti, cu zorzoane si pompoane; o gala, nene, de luat ochii si de strans limba intre dinti de beatitudine super-decorativista, de tamja nobila si zaiafet cioclovenesc.
Ce aveau chiristigiii nostri, chivutele si prapaditii lumii cu nunta asta e greu de spus. Ala, juvetele, nu era cine stie ce facator de ceva, nu boscorodise cu gamalia lui mai nimic, nu se ilustrase neam, iar casa regala, de care apartinea, demult nu mai facea in istorie decat distinsa figuratie, si mai incurca din cand in cand ierarhii cu scandaluri de candrie ce era, - dar fara multa miza. Se hlizeau si ei, fetele, isi beleau fasolele pe la paranghelii, puneau zambetul acela de plictis tandru pe oracaiturile lumii, dar tarau in aparitiile lor de marionete cateva simboluri de maretie, putere si glorie apusa de care gloata e atat de insetata.

Royal Wedding 06

Ce sa faci daca puternicul puternicilor s-a brodit in America un negroid simplu, direct, modern si diurn, un om de isprava fara costumatie, nici tambur!? Si in Rusia alt homo quoluneque, bagacios in toate, apt de fel de fel de incercari terestre, cu maini mai putin manierate dar care tin vajnic carma!? Si daca o gospodina durdulie si nefitoasa sta in varful Germaniei s-o duca unde trebuie!? Iar chinezul nu-l distingi dintr-un miliard, desi stapaneste aproape doua!? S-a dus vremea stralucirilor scante­ietoare, napoleoniene, habsburgice sau tariste, a imparatului sacro-sanct pasind victorios pe sub Arcul de Triumf, in uralele lancierilor. La cine sa se mai uite tata? Ce s-astepte ea in viata ei amarata, fara poza glorioasa, bucsita de ciondaneala si rapan? Pe cine sa traga gagiul in poza, - doar are celular ultramodern? Unde sa simta mocofanul, altfel satul, ca se petrece ceva dincolo de hotarul inchipuirii lui, mereu abatute spre mlastina barfei si mozolelii social-politice?
Sta biata mazeta, decuseara, in cort, la Londra, pe chei, sa vada pli-urile de la rochita miresei...! Sta cu mancarea sleita din traista, cu closetul aiurea, cu o mie de incomoditati si buseli sa prinda un tropait si un fasait, eventual un zambet de cateva secunde! Dar vede glorie, caci asa i s-a spus! Vede elita, ca asa a visat! Vede solidaritate cu gloata, caci de-asta e o fiinta gregara! Si vede, in cele din urma circ, balci, dragaica, mult mai ceva decat la Ototoaia: la potenta maxima. Cu dinastia europeana cea mai veche si mai durabila! Cu amor! Cu pacate ale necredintei omenesti la rangurile cele mai harazite, si cu promisiuni viitoare eterne pecetluite intr-un dibaci pupic! Tine-ma, mamito, ca pier!
Iar eu vad: o teribila singuratate a specimenului uman si umanoid (caci sunt sigur ca si maimutele din jungla au urmarit ceremonia!), o nevoie uriasa de expansiune, de punere in acord cu pretul mistificarii, de teatru si de noblete, de spectacol gratuit si preocupare pentru ceva cat de cat dat in pleasna, pentru un sirop glorios, induiosator; pentru o Masa de Gala, in fine, de unde geanabetul sa rontaie firimiturile si sa se ameteasca cu trapul si muzicuta. Caci mare lucru nu mai e de facut.
Am avut acum, poate ca niciodata, masura singuratatii omului!

Niciun comentariu: