Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

duminică, februarie 13

Leacuri de pacalit iarna:

Costa mai nimic si va fac rezistenti, frumosi, veseli si sanatosi.
Sunt retetele cele mai eficace pentru zilele reci. Va prezentam
proceduri naturale, remedii cu plante si alimente, sugestii si mici
secrete, precum si un grafic pentru raceala, care sa va faca bine in 6
zile.


*I. Intaritoare pentru imunitate*

* Transpiratii la baia de aburi*
Pe vremuri, mai fiecare oras romanesc avea o baie comuna de aburi, loc
de intalnire saptamanala, mai cu seama pentru barbati. Fara explicatii
stiintifice, ei simteau ca, mai ales iarna, caldura umeda le face bine
la sanatate. Un adevar confirmat astazi de stiinta: temperaturile
ridicate nu activeaza doar circulatia, ci in acelasi timp stimuleaza
si formarea de celule imunitare. Excitatia produsa de aerul fierbinte
pe mucoase ajuta mai ales la respingerea virusilor racelii. Cand
mucoasele sunt puternic irigate cu sange, virusii nu se pot fixa pe
ele atat de usor.

*Domnia papucilor*
Cat stati acasa, incaltati-va neaparat cu papuci caldurosi. Picioarele
reci declanseaza guturaiul, afirma cativa cercetatori britanici de la
Common Cold Center, de pe langa Universitatea Cardiff. In cadrul
studiului lor, participantii care faceau bai reci la picioare
contractau de doua-trei ori mai frecvent o viroza decat restul
subiectilor. Explicatia este urmatoarea: scaderea temperaturii
blocheaza activitatea leucocitelor, care combat virusii.

*Traiasca iaurtul!*
Produsele lactate naturale, nepasteurizate, cu bacterii probiotice,
intaresc politia intestinala , cu care corpul se apara singur
impotriva germenilor patogeni. Iaurtul creste proprietatea anumitor
celule de a digera microbi si ajuta la formarea de celule imunitare.
Cu o conditie: sa fie consumat zilnic. Este important sa folositi
mereu acelasi tip de iaurt (kefir, lapte acru), intrucat producatorii
intrebuinteaza culturi bacteriene diferite.
*Kiwi si mango*
Pentru combaterea infectiilor, corpul nostru consuma cantitati mari
de zinc si vitamina C. De aceea, in cursul iernii, este necesar sa-i
aprovizionam regulat depozitele. Kiwi contine foarte multa vitamina C.
Mango ne pune la dispozitie zincul. Va propunem o masura profilactica
absolut delicioasa: taiati in bucati mici un mango si doua kiwi si
zdrobiti-le pana obtineti o crema pufoasa. La sfarsit o puteti indulci
cu putina miere.
*Paine cu usturoi*
O capatana de usturoi ne apara, cu adevarat, de infectiile gripale?
Pana ce oamenii de stiinta vor ajunge la un consens, cercetatorii
britanici au descoperit ca fanii usturoiului sufera mai rar de tuse si
guturai. Iar daca se imbolnavesc totusi, raceala lor trece cu trei
zile si jumatate mai repede decat a celorlalti. Pentru a preveni
imbolnavirea, e nevoie sa mancati usturoi zi de zi, minimum trei
saptamani, cel mai bine taiat marunt si presarat pe o felie de paine
unsa cu unt sau prajita si unsa cu ulei de masline. Un amanunt
important: numai usturoiul crud are acest efect.

* II. Stimulente pentru suflet*

* Pete de culoare*
Iarna poate fi deosebit de cenusie.. Nu doar norii si ploile care tin
locul zapezii incetoseaza culorile peisajului, ci si creatorii de
moda, care imbraca femeile in negru si tonuri de gri. Pentru a lupta
cu depresia, psihologii ne sfatuiesc sa ne inveselim macar casa, cu
pete de culoare, alegand covoare sau pleduri in nuante vii si
impodobind incaperile cu flori. Culorile exercita o influenta
puternica asupra starii noastre de spirit: cele mai multe perceptii
senzoriale ajung la creier prin intermediul ochilor. Tonurile
cromatice aducatoare de fericire sunt: rosul (ne face activi),
portocaliul (ne insenineaza) si galbenul (sporeste optimismul).

* Mancati iute si piperat*
Nu acrul ne stimuleaza, ci iutele. Condimentele cum sunt ardeiul iute,
piperul de Cayenne si hreanul lasa in urma lor, in gura, mici
impulsuri dureroase. Creierul reactioneaza la ele, comandand
organismului sa-si fabrice propriile analgezice, care induc totodata
sentimentul de bine interior. Specialistii numesc acest fenomen
Pepper-High-Effect (efectul euforizant al piperului).
Sugestie: taiati cativa ardei iuti in sosul pentru spaghete sau
preparati-va un sos mexican Tabasco , amestecand suc de rosii cu ardei
iuti, sare, otet si alte condimente, dupa gust. Daca la prima
incercare l-ati nimerit prea iute, potoliti-va arsura de pe limba cu
iaurt, lapte, banane sau inghetata.

*Placerea de a mirosi*
Aromele proaspete actioneaza asupra noastra la fel ca o baie
fierbinte, dupa o zi obositoare, insa mult mai rapid. Moleculele
infinitezimale patrund in nari, fiind conduse prin 20-30 milioane de
celule olfactive direct in centrul senzorial. Cele mai bune stimulente
olfactive se gasesc in toate magazinele: scortisoara, lamaile si
menta.

*Atipeala care incarca bateriile*
Somnul scurt de dupa-amiaza, care ar trebui sa dureze in jur de 30
de minute, este un fel de portie de hibernare. Influenta lui pozitiva
asupra corpului si a psihicului s-a demonstrat stiintific: potrivit
unui studiu publicat recent in Grecia, cate o siesta de trei ori pe
saptamana imbunatateste productivitatea, impulsioneaza bunadispozitie,
reduce stresul si protejeaza inima. In SUA, firmele au amenajat camere
de odihna pentru atipeala angajatilor la birou.
Cautati o incapere mai retrasa, unde puteti incuia usa, si atipiti cu
capul pe un birou, folosindu-va bratele drept perna.

*Alimentele care ne fac fericiti*
In orice supermarket bine garnisit se gasesc alternative mai demne de
luat in seama decât pilulele antidepresive prescrise de doctori.
Substanta responsabila pentru buna noastra dispozitie se cheama
triptofan si este un aminoacid ce participa la producerea serotoninei,
cea care declanseza in creier sentimentele pozitive. Iata topul
alimentelor detinatoare de triptofan in cantitati apreciabile:
* suc de lamaie (preparat proaspat, din zeama si coaja alba din
interior) - 450 mg/100 ml
* cascaval adevarat (cu gauri) - 430 mg/100 g
* ton - 300 mg/100 g
* carne slaba de vita - 295 mg/100 g
* carne de pui - 230 mg/100 g

*III. Balsam pentru piele si par*

*Clatitul cu lamaie*
Zeama de lamaie readuce luciul parului degradat de frig, de purtarea
caciulii si de aerul uscat al iernii. Stoarceti o jumatate de lamaie
in jumatate de litru de apa calda. Dupa ce v-ati spalat pe cap (
folosind un sampon neagresiv), turnati pe par apa cu lamaie, fara a
mai clati dupa aceea.

*Prosoape ude pe calorifer*
Adesea e suficient sa intindeti un prosop ud pe calorifer, pentru ca
parul sa va fie mai putin zburlit. Iarna, parul se incarca electric,
deoarece aerul uscat nu e un bun conducator de curent. Cand mergeti pe
linoleum sau pe mochete din fibre sintetice, ia nastere o
electricitate statica si ea se aduna in firele de par. Sugestie:
presarati pe prosoape cateva picaturi de ulei aromat.
*Cura cu ulei de masline*
Cand va mananca pielea capului iarna si se formeaza matreata la
tample, o masca de noapte cu ulei de masline va poate fi de mare
ajutor. Turnati intr-o farfurioara o cantitate de ulei masurata cu un
paharel de tuica. Inmuiati din cand in cand varfurile degetelor in
acest ulei care calmeaza pielea si masati bland tot capul. Lasati
uleiul sa actioneze peste noapte, iar dimineata, spalati-va cu un
sampon neutru. Ca sa evitati petele de grasime pe perna, inveliti-o
intr-un prosop sau puneti o boneta pe cap.

*Buze frumoase si sanatoase*
Cu cat este mai buna circulatia sangelui la nivelul buzelor, cu atat
mai curand se regenereaza pielea, iar micile crapaturi se vindeca mai
repede. In loc sa folositi mereu crema de buze (strugurelul),
faceti-va obiceiul sa strangeti puternic buzele, apasandu-le una de
alta, cu dintii, sa le muscati usor sau sa le masati cu o perie moale,
de mai multe ori pe zi.

*Manusi cu ulei*
Vi se aspresc mainile iarna? Cumparati o pereche de manusi
chirurgicale de bumbac si taiati-le varfurile degetelor. Seara,
puneti-le pe maini si inmuiati-le in ulei de masline, exact pe
portiunile unde pielea e asprita. Cu varfurile degetelor libere, le
puteti purta si in cursul zilei, telefonand, lucrand la calculator sau
citind, in vreme ce substantele vegetale hranitoare si calmante
patrund in pielea degradata si reduc inflamatia.

*Baie cu lapte*
Ca sa va hraniti pielea de pe intreg corpul, preparati-va un adaos de
baie dintr-un litru de lapte gras ori un pahar de smantana, plus cel
putin trei linguri de miere, dizolvate mai inainte intr-o cana de apa
clocotita. Turnati ingredientele pe rand in apa de baie, incalzita la
aproximativ 35 °C. Daca va place, adaugati si cateva picaturi de ulei
eteric. Ramaneti in cada minimum cinci minute, dar nu mai mult de
douazeci, apoi stergeti-va bine cu prosopul si bagati- va imediat in
pat. Grasimea din lapte hraneste pielea, iar mierea ii asigura
umiditatea necesara.

*Molid si migdale contra picioarelor reci*
Picioarele reci se pot incalzi cu un masaj de ulei de molid sau
ienupar. Va creste rezistenta la frig, caci uleiurile eterice
activeaza foarte repede si durabil circulatia locala. Supliment:
adaugati ulei de migdale in proportie de 1:10 si masati-va alternativ
labele picioarelor, energic, dar cu blandete, timp de cateva minute.
Uleiul de migdale catifeleaza pielea si impiedica formarea
bataturilor.


*IV. Mijloace de lupta cu raceala*

*Mere coapte*
Contra durerilor de gât ne ajuta merele coapte. Luati trei mere,
scobiti-le in mijloc si scoateti-le samburii, ungeti-le cu miere si
lasati-le sa se coaca aproximativ 30 de minute in cuptorul dinainte
incalzit la 180 ° C. Indata ce s-au racit, mancati-le pe toate trei,
ca sa introduceti in organism suficienta pectina. Aceasta activeaza
fortele de autoaparare la nivelul gâtului. Suplimentar, mierea
actioneaza ca dezinfectant.

*Tratament cu cartofi*
Terciul fierbinte stimuleaza circulatia locala si astfel reduce
inflamatia la sinusuri. Curatati de coaja doi-trei cartofi, fierbeti-
i pana se fac foarte moi, puneti-i intr-un castron cu putin lapte si
zdrobiti-i. Intindeti pasta fierbinte, de grosimea unui deget, pe doua
batiste puse una peste alta. Impaturiti batistele, facand din ele un
pachetel alungit si asezati-l pe nas, cat mai cald. Imediat ce
cataplasma s-a racit, schimbati-o.

*Rondele de ceapa*
Este adevarat ca miroase a ceapa dar...alege sanatatea
Aromaterapie pentru nasul infundat: uleiurile eterice din ceapa
dezinfecteaza si usureaza respiratia. Inainte sa mergeti la culcare,
puneti intr-o farfurie adanca o ceapa mare, taiata in rondele, si
asezati-o langa pat, la inaltimea capului. Terapia cu aroma de ceapa
are insa efect doar daca nu deschideti fereastra.

*Aburii si sanatatea*
Aburii fierbinti cu uleiuri eterice (foarte indicat: eucaliptul)
constituie cea mai eficienta terapie contra inflamatiilor din gât si
faringe. Metoda consacrata e simpla: o oala de apa fiarta, cateva
picaturi de ulei aromat si un prosop asezat pe cap.

*Cafea cu aroma de cuisoare*
Un remediu cu actiune rapida contra durerilor de gat sunt cuisoarele:
ele dezinfecteaza si potolesc durerea. Zdrobiti-le intr-un mojar sau
dati-le prin rasnita de cafea si fierbeti-le odata cu cafeaua. Sunt de
ajuns una pana la trei bucati pentru o ceasca.

*Bai la picioare*
Un leac indelung verificat impotriva guturaiului si a tusei: baile la
picioare cu apa incalzita progresiv fac sa apara o caldura placuta in
picioare, ameliorand totodata si circulatia locala in mucoasele
nasului si a faringelui. Tineti picioarele intr-un lighean cu apa
calda la 35 °C. Din trei in trei minute, adaugati apa fierbinte, pana
cand temperatura din lighean atinge 40 °C.. Daca nu aveti febra mai
mare de 38,5 °C, va face bine si o baie mai rece. In acest caz, apa n-
ar trebui sa depaseasca 38 °C. Insa, daca organismul va e slabit din
pricina virozei, riscati sa aveti probleme de circulatie.

*Piper fiert contra temperaturii*
Scade febra: frecati intr-un mojar doua lingurite de boabe de piper
negru, apoi fierbeti-le intr-o jumatate de litru de apa, cu doua
lingurite cu varf de zahar. Lasati-le sa fiarba la foc mic, pana cand
cantitatea se reduce la o cana. Consumati lichidul pe toata durata
zilei, luand cate o lingura..

*Zahar cu lamaie*
Bun contra tusei iritative: daca n-aveti in casa bomboane de tuse,
stoarceti zeama dintr-o lamaie pe o bucatica de zahar si sugeti-o..
Vitamina C si uleiurile eterice din fruct dezinfecteaza faringele si
activeaza secretia de saliva.

*Supa tamaduitoare*
Celebra supa de pui fluidifica secretiile si combate simptomele
racelii. Cercetatorii americani au reusit sa demonstreze, insa, ca ea
are un efect terapeutic si in viroze. Iata cum o putem prepara, ca sa
fie deosebit de gustoasa. Se pune puiul in apa rece cu sare si se
infierbanta, pana da in clocot. Se adauga o ceapa taiata in jumatati,
cu doua cuisoare infipte in ea, si se lasa sa fiarba cam o ora la foc
mic. Apoi se mai pun o bucata de telina, 2-3 morcovi, un pastarnac, o
legatura de patrunjel, o gulie, trei boabe de piper si se fierbe in
continuare. Cand legumele sunt fierte, puiul se scoate din oala, se
transeaza si se baga la loc in supa.

*Bautura de soc*
Scurteaza viroza: potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din
Ierusalim, extractul de soc face ca raceala sa treaca mai repede cu
trei-patru zile si poate combate chiar gripa. Boabele negre contin
multa vitamina C si fier, componente esentiale pentru sistemul
imunitar. Reteta unei bauturi fierbinti de soc: jumatate de litru de
suc de soc se amesteca in jumatate de litru de apa si se infierbanta
bine. Se asezoneaza cu doua cuisoare, un bastonas de scortisoara,
precum si cu sucul si coaja rasa ale unei portocale proaspete...
Indulciti cu miere.

*Nu uitati ghimbirul*
Ajutor pentru respiratie: medicina traditionala chineza ne invata ca
ceapa verde de arpagic si ghimbirul actioneaza asupra plamanilor,
normalizand respiratia. Dati in clocot cate 15 g de ghimbir proaspat,
impreuna cu 120 g pere. Bateti doua oua si le amestecati in pasta
fierbinte. Se mananca seara, inainte de culcare.

*Cataplasme cu diverse adaosuri*
Caldura, ea singura, va face bine, cand aveti dureri de gat. Dar
exista si un ajutor suplimentar: cataplasmele cu continut tamaduitor.
Luati un servet de bumbac sau de in, impaturiti-l in lungime si
intindeti pe el unul din urmatoarele remedii: solzi de ceapa, cartofi
fierbinti, zdrobiti, felii de lamaie, 250 g branza de vaci incalzita.
Sau inmuiati pânza in untura topita intr-o tigaie.. Infasurati
cataplasma in jurul gatului si acoperiti-o cu un prosop uscat.

*Hartia (Clinex)cu otet*
Va desfunda narile: inmuiati o batista de hartie in otet, pana se
imbiba toata, presarati pe ea piper negru proaspat macinat si asezati-
o pe piept, fata cu piper fiind indreptata in jos. Ramaneti in repaos
20 de minute, dupa care va puteti sterge pielea cu un prosop cald.

*Gargara cu suc de aloe*
Daca aveti nu propriu-zis o durere, ci mai degraba o jena in gât, ea
poate fi stopata cu urmatoarea procedura: din ora in ora, faceti
gargara cu suc sau gel nediluat de aloe, pe care vi le puteti procura
din farmacii sau de la magazinele naturiste. Substanta activa
continuta in frunzele de aloe calmeaza mucoasele si reduce inflamatia.
Atentie: nu inghititi lichidul cu care faceti gargara, fiindca s-ar
putea sa aiba efect laxativ.

*Sfecla si hreanul la mare pret*
Elibereaza sinusurile infundate: beti zilnic 1/4 l suc de sfecla
rosie, mancand alaturi 20 g de hrean ras chiar atunci. Pigmentul
betanina, continut in sfecla, ajuta la desprinderea bacteriilor fixate
pe mucoase. Uleiurile volatile din hrean neutralizeaza germenii.

*Infuzie de patlagina*
Ceaiul de patlagina amelioreaza toate infectiile cailor respiratorii.
El are o actiune antibacteriana si dilata bronhiile. Totodata, contine
mucilagii care combat tusea. Mod de preparare: se toarna 1/4 l apa
clocotita peste doua lingurite de patlagina, se acopera si se
infuzeaza zece minute, dupa care se bea cu inghitituri mici.

*Nu chiar asa fierbinte*
Cand sunteti raciti, lasati bauturile foarte fierbinti sa se
racoreasca putin. De pilda, daca veti bea un ceai medicinal aproape
clocotit, temperatura ridicata va face faringele deja iritat sa sufere
si mai mult. Consecinta: bacteriile cu care ceaiul ar trebui sa lupte
vor gasi un nou teren prielnic pentru a se inmulti.

*Planul de insanatosire in 6 zile*
Daca mergi la doctor, raceala dureaza sapte zile, daca nu te duci,
dureaza o saptamana , aceasta este regula empirica in privinta
racelilor tipice. Insa cine va combate simptomele ghidandu- se dupa
desfasuratorul nostru se va inzdraveni mai curand.
Ziua 1: Cum va simtiti: Va dor capul si membrele, sunteti lipsiti
de vlaga, aveti dificultati de concentrare?
Ce aveti de facut: Fortificati-va sistemul imunitar cu o doza masiva
de vitamine: beti de trei ori pe zi cate un pahar de zeama de lamaie
fierbinte si, suplimentar, luati un preparat cu multivitamine. Pentru
durerile de cap, luati acid acetilsalicilic (aspirina). Culcati-va
devreme.
Ziua 2: Cum va simtiti: Va ustura gâtul si va mananca narile? Ce
aveti de facut: Sugeti bomboane de tuse. Din trei in trei ore faceti
gargara cu apa sarata. Seara, o baie fierbinte. Dupa aceea, beti o
cana mare de ceai de tei (adultii pot pune in el un strop de rom, ori
de extract alcoolic de echinacea). Infofoliti-va, ca sa va fie cald,
dormiti mult si transpirati.
Ziua 3: Cum va simtiti: Va dor muschii si oasele, sunteti ragusiti,
aveti nasul infundat? Ce aveti de facut: Ramaneti in pat, nu mergeti
la serviciu. Faceti inhalatii aromate la fiecare trei ore, ca sa dati
drumul secretiilor nazale. Tot din trei in trei ore, faceti gargara.
Vorbiti cat mai putin, menajati-va coardele vocale.
Ziua 4: Cum va simtiti: Acum nasul va curge din plin si incepe o
tuse uscata? Ce aveti de facut: Ramaneti in continuare la pat,
mancati ceva usor ( de exemplu o supa de pui). Pentru a mentine
umiditatea mucoasei nazale, folositi apa cu sare. Contra tusei, sugeti
bomboane cu zahar ( zaharul dezinfecteaza). Seara, ungeti-va pe piept
cu o pomada impotriva racelii.
Ziua 5: Cum va simtiti: Nu mai aveti febra, iar guturaiul aproape a
disparut. Dar tusea devine mai puternica... Ce aveti de facut: Beti
multe lichide, preferabil ceaiuri de plante. In cazul cand doriti sa
intrebuintati ceai de tuse, urmati intocmai indicatiile de preparare,
deoarece efectul obtinut depinde de durata infuzarii..
Ziua 6: Cum va simtiti: Aproape ca ati trecut hopul, dar inca
sunteti lipsiti de puteri. Ce aveti de facut: Umpleti din nou
depozitele de vitamine si minerale ale organismului dvs., golite de
boala. Pentru aceasta,
mancati multe legume si fructe proaspete. Odihniti-va cât mai mult.
Totusi, e bine sa iesiti putin si la aer curat, dar fara sa va
obositi.

Niciun comentariu: