Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

luni, ianuarie 10

Mihaela Bilic - Mit si adevar despre alimente

Lista asta ar trebui pusa-n rama, la bucatarie, asa, ca sa o ai la
indemina ori de cite ori ai dubii cind o prietena iti spune ultima
moda in diete sau etichetele alimetelor te vrajesc cu efectele lor
miraculoase.
Doctorul Mihaela Bilic iti spune clar ce trebuie sa crezi si sa nu
crezi din tot ce auzi despre
hrana care-ti aduce sanatate si trup de invidiat.
ADEVARAT SAU FALS DESPRE PROTEINE

Carnea fiarta nu ingrasa?
ADEVARAT. Prin fierbere, carnea devine usor de digerat, insa trebuie pusa la
fiert in apa clocotita pentru ca porii sa se inchida imediat si toate
substantele nutritive sa ramina in carne, nu in apa de fiert.
Oul fiert tare este indigest?
ADEVARAT. Albumina din albus este o proteina ce se digera doar daca
este fiarta, in  schimb, galbenusul devine indigest daca este tare.
Ideal, oul se maninca fiert moale sau cleios.

Carnea de pui este mai sanatoasa decit cea de porc?

DEPINDE. Daca urmarim continutul in grasime trebuie evitata carnea de porc in
cazul persoanelor cu colesterol si trigliceride crescute. In ceea ce priveste
persoanele anemice este bine de stiut ca fierul exista doar in carnea
rosie. In cazul puilor se pune si problema de citi hormoni a fost
nevoie ca sa ajunga in timp record la greutatea unei gaini. Parerea
mea: carnea rosie, categoric.
Mai bine peste decit carne de porc, vita sau pui?

ADEVARAT. Pestele contine proteine ca si celelalte tipuri de carne, dar este
bogat in grasimi nesaturate ( cele sanatoase) si minerale si este mult mai usor
digerabil fata de acestea. Pestele si fructele de mare sint mai putin
calorice si de aceea este obligatoriu sa mincam peste ( de preferinta
proaspat ) de minim
3 ori/saptamina. Insa nimeni nu va fi certat daca in fiecare zi va
consuma peste. Va mai amintiti sloganul „nici o masa fara peste", ei
bine nu era un slogan comunist.

In spanac gasim mai mult fier decit in carne?

FALS. Chiar daca continutul de fier in spanac si alte legume cu frunze
verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit in intestinul
uman. Principala
sursa de fier a omului este carnea, cit mai rosie si mai cruda,
alaturi de  organe precum ficatul si splina, depozite de fier atit la
om, cit si la animale.
Fierul din carne se absoarbe si mai bine in prezenta vitaminei C, deci
o friptura in singe alaturi de o salata verde e reteta perfecta
impotriva anemiei.

Carnea nu contine fibre?

ADEVARAT. Din metabolismul carnii nu rezulta nici un fel de reziduuri
solide si, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume
proaspete si produse cereale, altfel exista riscul ca un regim bogat
in carne sa fie urmat de constipatie.
Carnea e responsabila de guta?

ADEVARAT. Toate alimentele bogate in purina (carne rosie, vinat, carne
de animal tinar – vitel,  miel, dar si ciocolata, au ca rezultat
depunerea acidului uric la nivelul articulatiilor mici si aparitia
atacului de guta.

Regimul proteic duce la slabire rapida?

ADEVARAT. Se pot pierde in 2 saptamini 5-7 kg prin consumul exclusiv de
proteine, pentru ca excesul de proteina se transforma foarte greu in grasime.
Exista insa riscul de pierdere a masei musculare deoarece organismul
este obligat sa-si arda proteinele constitutionale pentru a obtine
putina glucoza, ca sursa de energie si pentru buna functionare a
sistemului nervos.

Cei care vor „muschi" trebuie sa manince carne?

ADEVARAT. In conditiile unui efort fizic intens sau daca este urmarita cresterea
masei musculare prin sport este indicat sa fie consumate in principal proteine
de calitate superioara (carne, lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de
aminoacizi. Aportul proteic trebuie sa fie cu 30% mai mare. Similar,
la femeile gravide sau care alapteaza este nevoie de o crestere a
ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvata a
embrionului si a fatului.
Regimul vegetarian este mai  sanatos?

FALS. Legumele si cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali, prin
urmare, unele proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi
sintetizate. Regimul vegetarian duce si la o carenta de vitamine, mai
ales cele din grupul B si vitaminele liposolubile A, D care se gasesc
doar in produsele animale, ca sa nu mai vorbim de fier si zinc. Este
recomandat, ca solutie de mijloc, regimul
lacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile
alimentare de baza.

ADEVARAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE

Este adevarat ca piinea ingrasa?

FALS.  Nu piinea ingrasa, ci produsele care sint asociate cu ea. O
felie de piine are 80 calorii, iar 1 felie de cascaval are 180
calorii. Bineinteles ca 1
piine intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa sint obligatorii.
Piinea prajita e mai putin calorica?

FALS. O felie de piine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una
proaspata deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai
usoara ca greutate.

Piinea proaspata „umfla" burta?

ADEVARAT. In procesul tehnologic de pregatire al piinii, se foloseste
drojdia de bere a carei perioada completa de fermentatie este de 12
ore. De aceea este recomandat sa fie consumata  piine „veche" de 1 zi.

Grahamul sau piinea cu tarite nu ingrasa?

FALS. Piinea neagra sau intermediara contine mai multe tarite (fibre) care ajuta
digestia, insa continutul caloric este usor inferior piinii albe (230
calorii/100g fata de 280 calorii/100 g). Piinea neagra (1 felie = 35g)
este mai
grea decit piinea alba (1 felie = 25 g) si in final se ajunge la
echilibru, adica 1 felie piine alba 25 g = 1 felie, piine neagra 35g =
80 calorii.

Nu trebuie sa asociem carnea cu piinea sau cartofii?

FALS. Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa
contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele
din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se
absorbi adecvat.
Disocierea dintre  proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim
2 saptamini si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme
stricte de sanatate.

Mierea este naturala, deci nu ingrasa?

FALS. Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar
de calorii ca si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat
si ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala : 1 lingurita zahar = 13
calorii, 1 lingurita miere = 22 calorii.
 Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mincare, prin urmare este
recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul.
In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un virf de
lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori
mai mare decit a zaharului.

Zaharul brun este mai sanatos decit cel alb?

ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai
putin prelucrat si rafinat decit zaharul clasic obtinut din sfecla de
zahar. Ca numar
de calorii insa este identic.

Zaharina este cancerigena?

FALS. Nu a fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul
dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la
temperatura inalta. Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de
aspartam a
rezolvat aceasta problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza
lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes
zaharul.

Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa?
FALS. In diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu
au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru diabetici sint facute cu
fructoza pentru ca ea
este mai noninsulinogena (nu determina descarcare in singe de
insulina). Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu
contine zahar rapid si nu calorii mai putine.  Ciocolata pentru
diabetici poate avea uneori mai multe calorii decit cea normala.

Laptele cald baut seara te ajuta sa adormi?

ADEVARAT. Senzatia de foame si glicemia scazuta din singe au ca efect
o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slabiciune
musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta
situatie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de
bine ce urmeaza ne permite sa adormim.

O dieta fara dulciuri duce la depresie?

ADEVARAT. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si
da „starea de bine". Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul
serotoninei, dar  acelasi efect il putem avea si cu 1 portie de orez
sau paste, nu este
obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema
este valabila, dietele proteice pe linga faptul ca duc la depresie,
pofta de dulciuri
creste extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa
inghitim 2 ciocolate intregi.

ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDIE

Exista colesterol „bun" si colesterol „rau"?

ADEVARAT. In sange exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli
cardiovasculare si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei.
Este un colesterol „rau" a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200
mg/ml si care
reflecta de obicei cantitatea de trigliceride (grasimi) pe care  le mincam.
Fractiunea „buna" a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protectie
cardiovasculara si cu valoare ideala de peste 50 mg/ml in singe.

Oul trebuie evitat pentru ca este bogat in colesterol?

FALS. Oul este un aliment complet ce contine proteine de inalta
calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E, B) si fier
alaturi de principala lui calitate - este colecistokinetic, adica duce
la contractia vezicii biliare
cu ..eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. Colesterolul
din ou nu duce la cresterea colesterolului din singe, deci nu exista
contraindicatie absoluta de a consuma oua in dislipidemii.
Anumite uleiuri nu au colesterol?

ADEVARAT. Colesterolul exista doar in produsele animale, ca urmare, nici unul
din uleiurile vegetale nu contine colesterol. Sloganul "fara colesterol" afisat
de anumite etichete este pur publicitar, uleiurile nu contin
colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a
grasimilor animale (unt, slanina).

Uleiul de masline este mai sanatos?

ADEVARAT. Uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati cu rol
protector pentru inima, in timp ce uleiul de floarea soarelui este
bogat in vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de masline este
stabilitatea termica, adica posibilitatea de a fi incalzit la
temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura. Este corect prin
urmare ca prajelile sa fie facute in ulei de masline, uleiul  de
floarea soarelui se descompune in produsi toxici –
acetilcolina.

Margarina este mai sanatoasa decit untul?

FALS. Margarina este un produs inferior (si, evident, mai ieftin) obtinut prin
solidificarea fortata a uleiurilor vegetale care sint transformate din
starea lor naturala lichida in stare solida cu ajutorul
hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot aparea accidente din care
rezulta acizi grasi in forma „trans" care sint cancerigeni. Este de
preferat sa consumam un unt de calitate superioara, bogat in vitamina
A, D si E in cantitate mai mica decit sa apelam la
margarina. Si nu uitati: caloriile sint aceleasi!

Uleiul de peste este sanatos?

ADEVARAT. Grasimea din peste este o grasime speciala ce contine acizi
grasi nesaturati cu rol protector cardiovascular. Din pacate, la noi
in tara nu se consuma suficient peste si de aceea este recomandat ca
pestele si fructele de mare sa existe de cel putin 3-4 ori in meniul
nostru saptaminal. De preferat pestele proaspat (nu conservele) si
salbatic (nu de crescatorie), iar uleiul de peste trebuie folosit in
cazuri de stricta necesitate, altfel poate duce la
supraponderabilitate sau obezitate la adulti.

Alunele si nucile hranesc creierul?

ADEVARAT. 10 nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa
si ne ajuta sa fim „mai destepti"

Exista alimente care cresc  colesterolul?

FOARTE ADEVARAT. Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile,
grasimile animale (slanina, unt, smintina), margarina, CAFEAUA si
FUMATUL. Produsele care scad colesterolul sint: fructele, legumele,
cerealele, soia, grasimea din peste,
laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, masline,
CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE.

Branza nu ingrasa?

FALS. Brinza este cel mai mare pericol pentru silueta, ea contine pina la 80%
grasime. O felie de cascaval este echivalenta cu 3 felii de paine, asa ca nu va
amagiti mancand telemea cu rosii, nu o sa slabiti prea  tare.

--

Niciun comentariu: