Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

vineri, iulie 31

Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987Revolta anticomunista a muncitorilor brasoveni, din 15 noiembrie 1987 - un prim 21 decembrie, aproape uitat -, a luat complet pe nepregatite atat Securitatea cat si Agentia Centrala de Informatii a SUA.
Pentru generalul Iulian Vlad, aflat la comanda Departamentului Securitatii Statului de doar cateva saptamani, a fost o proba de foc in fata conducerii Partidului dar, mai ales, a Ministerului de Interne, reprezentata de celebrul dobitoc autodeconspirat, Tudor Postelnicu. Cum-necum, Vlad a reusit sa evite ordinul lui Postelnicu, prin care acesta ceruse interventia in forta si folosirea mijloacelor repre sive la adresa manifestantilor, dupa cum evidentiaza si istoricul Cristian Troncota in lucrarile sale de specialitate. Analiza situatiei de pe teren, intreprinsa prin mijloacele operative, a dovedit, dupa cum marturiseste si generalul, ca revolta a fost "spontana, dar bine facuta, fara amestec stra in". Militia, subordonata direct lui Postelnicu, este insa cea care a incercat prin toate metodele, inclusiv torturarea protestatarilor arestati ulterior, sa demonstreze, aberant, contrariul.

Ce s-a IntAmplat InsA peste Ocean, pe taramul libertatii? Studiile unor istorici reali ai acestei perioade, care se bazeaza pe arhive secrete britanice si americane, inclusiv ale NSA, arata fara putinta de tagada ca Romania si politica sa independenta de blocul sovietic devenisera tinta puternicelor servicii secrete rusesti KGB si GRU. In afara propagandei oficiale, Rusia "lucra" si Romania si SUA cu aceleasi metode: din interior. Istoricul Larry Watts demonstreaza in cea mai recenta lucrare a sa cum atat Departamentul de Stat al SUA cat si CIA au fost manipulate impotriva intereselor americane si ale lumii democratice de catre unele "grupuri etnice": emigranti din Ungaria si Polonia, suspectati ulterior pentru colaborare cu KGB si GRU, si care dezinformau regulat cu privire la Romania, folosind teza falsa a "calului troian" al URSS. La fel s-a intamplat si in noiembrie 1987.

Luate prin surprindere - analistii "etnici"sustineau "teoria mamaligii"-, organele americane au chemat cativa romani din SUA la consultare. Informatiile despre acea intalnire mi-au fost reconfirmate recent de surse de la Washington. Impotriva argumentelor parintelui Calciu, care afirma ca este vorba despre o miscare anticomunista autentica, politologul Tismaneanu, si el participant, a sustinut "incompatibilitatea grupului"de la Brasov cu planul de combatere a regimului din Romania, sugerand ca ar putea fi chiar o "operatiune speciala"si militand pentru spri ji nirea metodelor deja existente: cateva revistute ale intelectualilor "disidenti". Recomandarea lui Tismaneanu a fost intarita si de reprezentantii "grupurilor etnice", ceea ce a determinat abandonarea sprijinirii muncitorilor anticomunisti, interogati brutal de catre Militie si deportati apoi in intreaga tara. Ulterior, nivelul de penetrare si manipulare al rusi lor si "etnicilor" in CIA, a culminat cand seful statiei de la Bucuresti a devenit nimeni altul decat Harold J. Nicholson, ofiterul american cel mai mare in grad arestat vreodata pentru spionaj. In favoarea Rusiei.

In aceeaSi perioadA au avut loc alte investigatii extraordinare la Departamentul de Stat, National Security Council si CIA. In timpul acestora, Steve Weber, director pentru operatiuni clandestine pentru Europa de Est si URSS, emigrat din Ungaria in 1956 si seful direct al lui Nicholson, a disparut, in urma unui accident de masina, la Budapesta. O alta persoana apropiata lui Weber si cu aceeasi origine, chiar sefa Romanian Desk la CIA, al carei sot lucra la Departamentul de Stat tot pe Europa de Est, a trebuit sa-si dea demisia din CIA. Dupa cum arata tot ghemul bine infasurat peste Washington si Bucuresti, nici astazi nu stam mai bine.

La aniversarea a 20 de ani de la revolta anticomunista de la Brasov, presedintele Traian Basescu spunea: "Nu cred ca putem construi ceva trainic pana cand nu depasim confuzia vinovata intre victime si calai, intre eroi si profitori, intre cei cinstiti si cei necinstiti". Ce bine ar fi fost pentru Romania daca si CIA, SRI si seful statului roman ar fi fost lamuriti mai devreme asupra acestui adevar.


PS: Seful SRI, domnul George Maior, ne asigura ca agentii si spionii de prin Romania sunt atent monitorizati. Bine, bine, zic eu, asta o facea si Ceausescu. Si la ce i-a folosit?

Victor RONCEA
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=245639&data=2008-11-18

Niciun comentariu: