Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

joi, decembrie 6

Lucian Boia: De ce este România altfel?


Lucian Boia, originally uploaded by iko&niko.

L-am invitat pe Lucian Boia la o discuţie pe marginea volumului său proaspăt apărut la Humanitas, „De ce este România altfel?", care a fost cartea cel mai bine vândută la Târgul Gaudeamus.

După cum mărturiseşte, lui Lucian Boia i-a venit ideea să scrie acest volum în urma „psihodramei politice" din vara aceasta, care a stârnit reacţiile de stupoare din partea forurilor occidentale şi care „a lăsat impresia că ţara e defectă". Ca istoric, a căutat în trecut răspunsul pentru situaţia în care ne aflăm. „Dacă România arată într-un anume fel şi dacă guvernările şi până la urmă românii sunt aşa cum sunt, asta ţine de istorie", afirmă Lucian Boia, precizând însă că nu pledează pentru deresponsabilizarea guvernelor, a instituţiilor şi a românilor din ziua de astăzi. În volumul său, istoricul identifică momentele care au contribuit la rămânerea în urmă a României şi demontează exagerările şi mistificările istoriografiei noastre. Pe lângă faptele din trecutul îndepărtat, Boia abordează şi chestiuni de istorie recentă: confuzia valorilor de după Revoluţie şi „mahalaua românească", brandul de ţară, „apatia la români" sau „comedia politicii".



„Adevărul": Este România altfel?
Lucian Boia: E altfel în nişte limite europene, nu suntem chiar atât de exotici, dar, dacă ne comparăm cu popoarele Europei, cred că românii au acumulat
de-a lungul secolelor mai multe note de diferenţiere.

Deci explicaţia pentru situaţia în care ne aflăm trebuie căutată în istorie.
Oamenii acuză guvernul în funcţiune sau pe cel care l-a precedat, vorbind de „greaua moştenire". Eu nu vreau să spun că nu există o responsabilitate guvernamentală, a instituţiilor statului şi a fiecărui român, până la urmă, însă cred că problema e mai complicată şi mai gravă, pentru că e vorba de rezultatul unei istorii. Nu poţi schimba o ţară de azi pe mâine. Asta nu justifică inerţia de acum, lipsa de imaginaţie sau lipsa de acţiune, nu putem să punem totul în seama trecutului. Demersul meu reprezintă o constatare de istoric. Până la urmă, prezentul este opera trecutului. Dacă România arată într-un anume fel şi dacă guvernările şi până la urmă românii sunt aşa cum sunt, asta ţine de istorie. Istoria a marcat societatea românească cu tot felul de întârzieri. Altfel ce răspuns ai la întârzierile acestea? Că suntem incapabili? Nu cred. Nu cred într-o psihologie imuabilă a popoarelor. Dacă deplasezi românii în altă situaţie, în alt spaţiu, ei se comportă diferit, se adaptează contextului de acolo.

În volumul „De ce este România altfel?", scrieţi la început că evenimentele de pe scena politică în vara anului acestuia au dovedit că ţara e defectă. Să ne închipuim că o ducem la service pentru o revizie. Despre ce defecţiune e vorba?
Să ne înţelegem: România are şi segmente de reuşită, putem să vorbim şi despre asta, dar nu cred că ne foloseşte prea mult. Putem să zicem „uite, în cutare domeniu suntem normali". Ei bine, e normal să fii normal. Necazul e că lucrurile care nu merg bine le strică şi pe cele care funcţionează. Ce mă deranjează cel mai mult e că românii sunt un popor foarte complexat. Au complexe de inferioritate faţă de străini şi, în acelaşi timp, au şi strategia compensatorie cu manifestări de superioritate, prin care să anuleze complexele. De exemplu, spunem că suntem mai leneşi decât occidentalii, dar mai inteligenţi. Mulţi români gândesc că neamţul e mult mai ordonat, mai disciplinat şi mai eficient, dar că românul e mai deştept. Alţii continuă raţionamentul: „degeaba suntem mai inteligenţi, dacă nu punem în operă inteligenţa noastră". Rămâne totuşi satisfacţia că suntem mai inteligenţi decât ceilalţi... Ceea ce bineînţeles că nu e adevărat, că nu suntem nici mai buni, nici mai răi. Aştept momentul în care românii să se normalizeze şi să nu mai dramatizeze aşa de mult raporturile cu străinătatea. Apoi, nu-mi place toată aproximaţia românească, lipsa de rigoare. Românul le face pe toate într-o manieră improvizată. Şi nu respectă regulile. Avem reguli, dar degeaba, că nu ne preocupă decât cum să le ocolim, cum să le exploatăm în folosul nostru.

Probabil de aceea şi reacţionează Occidentul cum a făcut-o.
Desigur, trebuie să-i înţelegem şi pe occidentali. Bun, ar trebui probabil şi ei să ne înţeleagă mai bine pe noi, dar mai au şi alte treburi decât să facă eforturi disperate să ne înţeleagă. Deci trebuie să-i înţelegem că sunt uluiţi de lipsa aceasta de siguranţă, de regularitate, de respect faţă de norme. România e o ţară imprevizibilă. Occidentul a încercat să construiască o lume raţională, organizată, previzibilă, iar românul nu-şi prea găseşte locul într-o asemenea lume. Asta pentru că suntem o societate întârziată, avem o întârziere istorică. Asta zic şi-n carte: istoria noastră începe practic în secolul al XIV-lea, odată cu întemeierea Principatelor, or asta e extrem de târziu chiar şi în comparaţie cu popoarele din jur, nu mai vorbesc de cele occidentale. Deci am avut un start întârziat. Apoi, au fost tot felul de dereglări şi de rămâneri în urmă care s-au tot acumulat. Apoi s-a ajuns la comunism. Noi spunem că e de vină comunismul pentru situaţia în care suntem azi. Bineînţeles că e aşa, dar comunismul e mai de vină la noi decât în alte ţări, pentru că s-a aşezat pe un teren care era la rândul lui insuficient consolidat. Cum îţi aşterni aşa dormi!

În cartea dumneavoastră, demontaţi inclusiv mitul perioadei de aur a României interbelice...
Nu-l demontez în întregime, pentru că au fost şi lucruri admirabile. De exemplu, atunci a fost o viaţă intelectuală de bună calitate în România. Însă, dacă te uiţi la statisticile vremii sau la recensământul din 1930, vezi că România interbelică e ţara europeană cu cea mai mare natalitate şi cu cea mai mare mortalitate (ambii sunt indici de întârziere) şi, în plus, cu cea mai mare mortalitate infantilă. E ţara europeană cu cel mai mare procent de analfabeţi. Ţara unde, din populaţia alfabetizată, doar 10% depăşeşte linia claselor primare. Deci aproape toţi românii erau fie analfabeţi, fie absolvenţi de doar câteva clase primare. Şi din punct de vedere economic, România era tot printre ţările de la coada continentului.

Un text din cartea dvs. se numeşte „Comedia politicii" - e vorba de politica de astăzi. Se râde la spectacolul acesta?
Cred că românii s-au cam plictisit de spectacolul acesta, dar nu ştiu ce pot să facă, pentru că o să avem parte în continuare de el, să nu ne închipuim că o să avem parte de altceva!

6 comentarii:

peromaneste spunea...

Malitiosul2012-11-26 20:53:35
Si n-am terminat,sunt o ....FURIE!!!Cum isi permite sa desconsidere acest impostor -istoric faptul ca noi ,romanii de "ieri si azi",am fost si inca suntem [vorba lui taica C.Tutea..],acea caruta de sarmani tarani ce am rezistat la rascrucea marilor imperii [turcesc,rus,austriac..sa nu-i mai pun si pe ..polonezi,disparuti de pe harta lumii ,la un moment dat...],unul mai lacom ca altul,care ne-au hartanit ,dar n-au reusit sa ne Stearga de pe harta lumii..!!AVem Radacini puternice ,chiar daca generatia de azi ,e involburata si se sfasie ca o haita!!!Sper sa ne vina mintea la ...cap!!Daca nu,...incepem ...SFARSITUL!!..tot ce s-a nascut ...Moare!!
Raspunde » 213
G Man2012-11-26 21:04:16
Domnule "Malitios", Noi nu suntem nici daci nici traci in prezent, asa cum nici englezii nu sunt iberici, iuti, normanzi sau saxoni, asa cum italienii nu sunt latini... Popoarele evolueaza, sunt asimilate, asimileaza, sufera influente, isi schimba perceptia asupra identitatii proprii... In primul rand, limba evolueaza.... Timpul nu sta in loc, nici tu nu esti acelasi om de ieri. Oricum, pricipatele romane s-au format ]n sec al XIV-lea , iar cultura, vocabularul de baza si limba este covarsitor de origine latina. Malitia trebuie sa insoteasca inteligenta, nu ignoranta!
Raspunde » 151
Malitiosul2012-11-26 21:07:44
Daca exista "un complex romanesc" ..acela este primordial in tartacuta domniei sale...!!Si din nefericire ,nu e singurul "mare -istroric"de acest "calibru"....Mai are clone ,ca:Cioroianu de ex...Faptul ca suntem caraitori ca ne mai rupem intre noi ,ecu totul ..Altceva!!!Si fratii se mai bat intre ei...!De ce ?!!Ca sa-si mentina ...'antrenamentul""!!!Totusi,inconjurati de asa "prieteni -istorici"..ar fi cazul sa ne redirectionam ...atentia!!Vorba :"mai bine dusman cu turcul decat ..prieten cu ...muscalul [rusul..]" e inca foarte ..Valabila!,iar imperiul Austriac a ramas o...poza!!Deci ...cum procedam??!!In primul rand sa NE FIM NOUA ..PRIETENI!!...DE DUSMANI NU DUCEM LIPSA!!

peromaneste spunea...

Malitiosul2012-11-26 21:48:09
PS.Celor ce ma contrazic prin "voturi" le aduc aminte din .."Lapusneanu" Vorba lui Motoc:.."prosti dar ....multi..."!!!Eu unul nu ma votez ...pozitiv!!!...Sunt prea cinstit cu ...voi!!Stiu ca am dreptate!!!Priviti ,cei ce vreti sa ma renegati ca as fi urmas al dacilor si al "amestecului" cu alte popoare..cumani etc..Cei ce vreti sa spuneti ca nu a mai ramas nici Urma de Daco -Roman, PE ACESTE PLAIURI ,CEI CE VRETI SA NE FURATI SI OASELE STRAMOSILOR SI ISTORIA..,priviti cu Invidie ...COLUMNA LUI TRAIAN!!si ascultati ce LATIN SUNA ...LIMBA ..ROMANA!!!
Raspunde » 19
IG2012-11-26 22:20:40
Sper totuși că nu ești vreun profesoraș de istorie pe undeva, să îndobitocești copiii cu trăznăile astea!
Raspunde » 50
Mike2012-11-26 22:22:01
Pai are dreptate istoricul nostru cu complexatii, tu esti unul dintre ei. Am citit cateva carti scrise de Boia. Teoriile lui legate de istorie, intre mit si adevar par valabile. Adica totul se reduce la rezultatul evolutiei unei civlizatii, nu la cea ce a fost ci la ce a ramas, construit. Istoria unei civilizatii poate fi masurata foarte bine in arhitectura. Istoria romanilor pe care o stim noi e presarata cu supereroi de genul Stefan cel Mare etc.., dar adevarul legat de istoria romanilor il simtim azi pe pielea noastra .
Raspunde » 60
Malitiosul2012-11-26 22:35:40
@mike...[nume romanesc],...faptul ca vrei sa ma consideri un complexat eu nu am cum sa-l impiedic,nu ma cunosti si -ti dai cu ..presupusul..!Dar sa Contesti R elicvele istoriei ,Statuile.Probele arheologice ..Aruncand la Gunoi Valorile Istoriei Noastre,numai ca sa fii "LA ...MODA"!!E prea mult!!..Daramati oameni rai .,tot ce reprezinta istoria noastra,Amestecata dar Confirmata...!!Si -mi vii dta.,dle MIKE-romanul sa-mi spui sa MATUR ,sa STERG urmele stramosilor mei ca ..altfel nu sunt ...GLOBALIST adica ,un om FARA TZARA!..??ridicol!!

peromaneste spunea...

Ion2012-11-26 23:33:31
Cu alte cuvintre noi suntem un popor bolnav iar tratament pentru noi nu exista .
Raspunde » 85
vlad2012-11-26 23:36:21
ba da; niste timp si lipsa dezastrelor majore(a la comunism). Nici ailalti n'au evoluat altfel...
Raspunde » 121
Malitiosul2012-11-27 01:05:30
@Ioane...ai sesizat bine...!!"Amicii: astia ,in frunte cu "dom" profesor"LB..ne-o spun verde-n fatza ,ca noi ,romanii ne-am nascut ..slugiile altora si ca ar fi mai bine sa ne ...sinucidem.[de rusine],asa in masa!!deoarece ,multi ca ei au incercat de peste 2000 de ani si n-au reusit ...si nu au avut nici ...curajul!!In mintea lor ,un:Burebista,Decebal,Gelu,Glad...Basarab,Bogdan,Stefan,Mihai,...sau eroii de la 'Plevna,...Marasesti..etc...Nu au fost si nu sunt considerati.."elite" in mintea acestui profesoras ce vrea sa ne STRAMBE ISTORIA dupa ..mintisoara sa...!!
Raspunde » 1316
@Malitiosul2012-11-28 21:53:32
Inca nu ti-ai dat foc ?!

peromaneste spunea...

George2012-11-26 23:35:41
Eu nu am auzit pana in urma cu cativa ani in Banat ca cineva sa fie complexat si nici ca ce destepti sunt romanii, exista doar un respect pt germanii care erau mereu exemplu pt munca si ordine. Daca existau mici malitiozitati acestea nu erau regula. Din pacate si in Banat acum se vorbeste despre asa ceva, iar termenii de comparatie cu Austria sau Germania au fost inlocuiti cu cei ce privesc diferentele dintre romani si bulgari. Eu spun ca inca nu este tarziu pt o regionalizare, iar decizia sa fie mutata mult mai aproape de oameni, de traditiile si cutumele regiunilor. Procesul de uniformizare impus de puterea centrala incepand cu anii '20 ai sec trecut a eliminat treptat orice initiativa locala care nu s-a inscris in politica unor oameni departe de adevarul regional, departe de "pamant".
Raspunde » 318
Malitiosul2012-11-27 00:50:06
@George.... Frunza-verde...va reprezinta f. bine!!!..In lupta de la Posada,pe la 13...,acest tradator sunt convins ca ar fi fost complice cu Carol Rob.. de Anjou!!...Cu ce va .."mandriti "deci?!!...Cu podul de la Drobeta-Severin?!!...Si ala ,facut de ...? sa vad ...stii de cine??!!
Raspunde » 725
ionut2012-11-27 15:34:52
Mai, malitiosule, pai tu faci 90% din prezenta. Mai taci dreaqu, citeste-l pe prea curios, el s-a exprimat scurt si clar. Si cata dreptate are!

peromaneste spunea...

prea curios2012-11-26 22:34:48
Voi, urmaşii, lui Traian sau a lu' Decebal? ... Voi sunteţi makaci ţigăneşti în opinci din anvelopă, veniţi de curând din mama India prin metoda "lăturiş". Asta spun toate documentele istorice, chiar cronicile moldave.
Raspunde » 2215
Malitiosul2012-11-26 22:43:24
Enumara-mi cateva "documente " citite de neuronul dtale....din care rezulta ca noi ,romanii suntem "makaci tziganesti....PS. cum de ti-au permis "cenzureii -monitori " sa apari cu expresia.."..".tziganesti"....??!!...Sunt convins ca nu ai terminat nici ..liceul!!!Sarmane!!
Raspunde » 1121
jo2012-11-28 20:02:50
pentru ............. prea curiosu tu esti bozgor .......... pentriu Malitiosule pe PROSTOVANII LASAI SA VORBEASCA..........traiasca ROMANIA .........DE FAPT TOTI CE S-AU JERFIT PENTRU NEAMUL NOSTRU .

peromaneste spunea...

Romanii si Romania2012-11-27 07:38:25
Daca romanii ar fi convinsi ca suferinta lor si bataia de joc democratica are sanse de reusita prin vot s-ar replia. Din pacate doar naivii mai cred ca jocurile se fac la noi. Nu noi l-am indepartat pe Ceausescu si nu romanii au vandut tara, ci doar unii. Candva se spunea cu cinism ' vrem Moldova dar fara moldoveni', asa si cu Europa, ne vor tara , nu pe noi. Din mocirla in care ne zbatem numai Dumnezeu ne mai scoate.
Raspunde » 123
Malitiosul2012-11-27 09:03:05
Dupa "castanele" luate aseara m-am trezit azi-dimineata cu grija lucrului lasat "neterminat" si constat Eroarea in care ne ..Balacim,noi ,toti romani [valahi,moldo,..transil..ostrogoti,vizigoti ,pecenegi..si sa nu-i uitam tocmai pe ..cumani ddlu. Djuvara..],inclusiv dl prof. L.Boia ,,CARE...Confunda [cu sau fara intentie ],poporul roman cu..."asa=zisul " .."popor USL-PSD" al dlui. ,reales primar [degeaba..]Oprescu!...In aceste "conditii",pe aceasta confuzie ,in care acestia se pare ca ar constituii "Majoritatea" inclin sa-i acord ..dreptate..[cu strangere de inima..!],Dar, sa ne lase partea plina a ulcelei ..Sa nu o ..verse si pe aia!!Prea suntem ..insetati!si ..saraciti![de noi si ..altii!!]
PS. ..Iar pt. cei mai tineri cu sau fara Baculaureat..[ii rezolva tanti Kati..imediat!!],ce-mi sugerau ca sunt depasit la Istorie ,cam de100 de ani,eu cred tocmai ..contrariul!!Eu sunt astfel mai "aproape" de adevarul ei,iar mostenirea ramasa de la stramosii nostri ,amestecati cu alte popoare in negura veacurilor[si nu-i ..rau,dimpotriva ..prospatura sangelui a fost ..benefica..],o poti citi [daca ai Dragoste de neamul tau] nu numai in carti ,unde Subiectivismul autorilor ..transpare ,dar mai ales in ..arheologie,in " citirea " ulcelelor de la Cucuteni sau Hamangia,al stilului caselor populare,ca niste "cusme" puse pe'o ureche..,al bisericutelor din ..lemn,sfioase si modeste in comparatie cu marile catedrale!!La ce bun pt. credinta sufletului ...Grandomania?!!!