Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

joi, aprilie 9

synd despre Chisinau



Asezarea Chisinau din Basarabia romaneasca este, cu certitudine, multe mai veche decat cei 572 de ani, care s-au scurs de la prima sa atestare documentara.

Ne place sau nu, toponimul provine din numele unuia din cele sapte triburi maghiare si anume Kis Jenö. Numele asezarii maghiare a fost preluat sub forma Chisinau (Kis Jenö -- Chisinau) de romani prin contact oral, asadar nemijlocit, de la maghiarii din Etelköz. Acest Etelköz era delimitat de raurile Prut si Nistru.

Data preluarii de catre romani, acei valahi evocati in sudul Moldovei de Bula Papei Grigore, emisa la Perugia la 14 noembrie 1234, a putut avea loc doar inainte de anul 895, atunci cand ungurii, sub amenintarea hoardelor pecenege, au parasit zona, au trecut Carpatii si sau stabilit in Panonia.

Vechimea acestui toponim, care apare si in Bihor sub denumirea romaneasca Chisinau-Cris, ung. Kisjenö (1202/03 - "Villa Jeneu, 1484 - "Kis Jenew"), argumenteaza, daca mai era nevoie, vechimea locurii romanilor, cu multe secole inaintea intemeierii statului feudal Moldova, pe teritoriul Basarabiei.

synd

Niciun comentariu: