| | Mâncări de péşte. Crap fila; ştucă; şalău, biban; lin; caracudă; clean, podeţ, jugastru; păstrăv şi lostoţă; nisetru, postrugă, morun şi cegă; pentru ca să fiarbă unturile şi lapţii lor; pentru ca să faci plăcintă de icre de nisetru şi de postrugă i de morun; ceguliţe; raci; stridii; melci.Mâncări de post. Hămeiu; patlagéne; tigve; anghenarii; napi călugăreşti. Mâncări de carne. Viţel: căpăţâna; creirii de viţel; limbă de viţel; maţul gras al viţelului; spata de viţel; pieptul şi coasta de viţel; rinichi de viţel; ficat de viţel; picioare de viţel. Vacă sau bou: muşchi; uger. Mâncare de oae: căpăţâna; piept de oae au coaste; spată de oae; piept de oae au coaste; altă mâncare de spată de oae. Epure. Păsări. Pui de porumbu; caponi, găini, pui de găină i de porumb. Învăţătură de a face multe feluri de mâncări de oao. Plăcintă; oao ochiuri în unt; ochiuri în apă; oao umplute. Învăţătură de a face multe feluri de păpări în zi de dulce. Papară verde; păpară de oao; păpară de erburi; păpară de molotru; păpară de coceni de lăptucă au de andidii; păpară de lapte; păpară de orzu. Măncări de poame uscate şi verzi în zile de sec şi de dulce. Pere şi gutui; ciréşe şi vişine i prune pârguite i piarseci. Învăţătură de a face multe feliuri de ostropiale. Ostropiel ce să chiamă crăescu; ostropiel de rodie; ostropiel de sardéle care să mănâncă cu péşte fript pe grătar şi cu cezvârte de oae friptă şi cu păsări sălbatece fripte; ostropielul de zéamă de lămâe carele să mănâncă cu fripturi cald, cu potârnichi, pui de porumbu, puişori de găină; ostropielul de untu care să mănâncă cu sparanghel, coaste de oae fripte şi alte lucruri; ostropielul de grăunţe de ghenuperi, care să mănâncă cu găinuşi de pădure, cu sturzi, mierle şi alte păsăruici; ostropiel verde; ostropiel de prune uscate; ostropiel de erburi mirositoare; ostropielul în praf de a-l purta pretutindinea şi stă mult Învăţătură de a face multe feluri de sălături, după vremi. Salată de lăptuci; salată de mestecătură de lăptuci, foi de boranză, iarbă grasă, foi de mătăcină, vârfuri de molotru, izmă, foi de bob şi erburi ce vei mai vrea; sălată de andidii; sălată de sparanghel; sălată de sfecle roşii; sălată de capere; sălată de rădăcină de cicoare; sălată de morcovi. Învăţături de a face spéte de râmător, limbi, cârnaţi groşi şi supţiri; cârnaţi groşi şi scurţi ce să cheamă salami frânceşti; cap de râmător. Învăţături de a face vinuri frumoase şi de folos. Vin doftorescu şi crăescu; alt vin ce să zice bozun; muselez; vin ipocratic. Învăţături de a face multe feliuri de vutci. Vutcă de grăunţe de ginepro; vutcă de scorţişoară; vutcă de chitră; vutcă de: coji de năramză, anghelică, de flori de mărgăritărel, de trandafir, de anason, de cuişoare; vutcă de stomah şi de cap folositoare. Învăţături de a văpsi vutcile. Rosolin franţozescu. Învăţături de a face multe feliuri de dulceţuri. Coji de năramză i de lămâe; de năramză; de lămâi i de năramze; agreş roş; mure; prune; piarseci; aguridă gutui cireaşă caisii au zarzare verzi agreşu vérde. Învăţătură de a face apă de trandafir mirositoare. Învăţătură de a face cerneală de scris bună. Învăţătură de a spăla arginturile, vase de cositor i de alamă i de cioae. Învăţătură pentru spălatul armelor ruginoase; a păstra armele lucii şi curate, ca să nu ruginească. Învăţătură de a face iarbă de vânat pentru fuzie i de pistoale |
2 comentarii:
stiati de cartea de bucate a lui kogalniceanu si negruzzi de pe la 1800 si ceva? prima reteta cred ca se numeste "bou a la mode", desi in realitate este vorba despre carne de vaca...:)limbajul este absolut savuros si ingredientele generoase; nu stiu la care reteta ai nevoie de 24 oua si 1 kg de smantana, fara indoiala toate organice :)!!!
www.avp-online-two.blogspot.com La festinul ista primesti si invitati?
Trimiteți un comentariu