Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

joi, iunie 23

Traian si Andrei tin cu ei


__________________________________
Doina Cornea, i-a transmis un mesaj lui Adrian Sobaru, cameramanul de la TVR care s-a aruncat de la balconul Parlamentului.



"Forme extreme de protest nu se fac decat fata de oameni sensibili, la a caror iubire se poate apela. Era teoria lui Gandhi si el a izbandit. Onorate domnule Sobaru, tin sa va spun ca gestul dumneavoastra din Parlament m-a impresionat profund. Am inteles de la inceput ca era un protest transpersonal in interesul majoritatii romanilor loviti de masurile aberante ale guvernantilor actuali. Era un gest de scrificiu personal in interesul celorlalti. La fel am pretuit si explicatiile pe care le-ati dat ieri apreciind mai ales faptul ca nu ati cedat in fata unor sfatuitori – obedienti, oportunisti si aroganti – obisnuiti sa traiasca in minciuna. Va multumesc pentru lectia pe care ne-ati dat-o tuturor"

_________________________________
Andrei Plesu
Ştiu că dna Cornea este un om credincios. Cum de se împacă atât de uşor cu ideea suprimării de sine? Şi, mai ales, cum de a uitat propriul său «exemplu»?


A existat un moment, înainte de 1989, în care doamna Doina Cornea a spălat obrazul întregii naţiuni. A avut curajul rarisim de a spune „nu" unui regim care îşi trata oponenţii fără menajamente. În amintirea acelui episod, doamna Cornea merită admiraţia noastră definitivă şi respectul nostru necondiţionat. Dar nu e prima dată când mă văd obligat să deosebesc între anvergura supraomenească a posturii eroice şi omenescul, uneori preaomenesc, al istoriei cotidiene. Ambele se pot întâlni în ţarcul aceleiaşi personalităţi. Faptul de a fi fost, într-un ceas al vieţii, la înălţime nu e o garanţie de infailibilitate în orice domeniu şi pe termen nelimitat. De aceea, idolatria nu e indicată. Iar când ştii că vocea ta contează enorm, când eşti conştient de greutatea simbolică a intervenţiilor tale, trebuie să te gândeşti de o sută de ori înainte de a te manifesta public.


Spun toate astea, după ce am citit un text al doamnei Cornea adresat lui Adrian Sobaru. Adrian Sobaru este şi el un personaj care binemerită cel puţin compasiunea noastră.Nu vreau să judec în niciun fel hotărârea lui de a protesta, în felul în care a făcut-o, împotriva unui guvern care e departe de a fi ireproşabil. Dar aş ezita să-l dau ca exemplu de civism, instituind astfel comportamentul kamikaze ca formă optimă a nemulţumirii, ca model de acţiune politică şi cetăţenească. A fost comparat cu Liviu Babeş. Din respect pentru cel care s-a sacrificat, în martie 1989, la Braşov, aş fi ceva mai rezervat. Liviu Babeş nu putea visa să intre în sala Marii Adunări Naţionale în timpul unui discurs al lui Ceauşescu, nici să fie filmat în timp ce îşi dădea foc, nici să ajungă apoi invitat de succes în studiourile de televiziune. De moartea lui n-au aflat decât ascultătorii Europei Libere. El alesese să protesteze prin sinucidere, într-un moment în care alte forme de protest radical erau imposibile. Contextele celor două gesturi nu pot fi comparate, dacă avem o minimă bună-credinţă.


Dar doamna Cornea se declară foarte impresionată de dl Sobaru şi îi mulţumeşte pentru „lecţia" pe care ne-a administrat-o tuturor. Scrisoarea dânsei începe cu o frază incomprehensibilă din punctul meu de vedere: „Forme extreme de protest nu se fac decât faţă de oameni sensibili, la a căror iubire se poate apela. Era teoria lui Gandhi şi el a izbândit". Adică cum? Nu protestezi decât în faţa unei asistenţe iubitoare? Nu te răzvrăteşti decât contra unei adunări „sensibile",care te îndrăgeşte? A crezut dl Sobaru că Parlamentul României este o asemenea adunare? Trec peste invocarea lui Gandhi, un protestatar care s-a distins tocmai printr-o teorie a non-violenţei şi renunţ să fac observaţii meschine despre proprietatea unora din termenii scrisorii (protest „transpersonal" ş.a.). Lucrul uluitor pentru mine este că ni se vorbeşte de o „lecţie". Ce lecţie? Să înţelegem că cea mai demnă strategie politică, singura legitimă şi eficientă, este sinuciderea? Că a fi un bun cetăţean e a fi gata să te arunci în gol? Orice „lecţie" pune în joc un exemplu. Suntem dispuşi să punem dinaintea copiilor noştri această lecţie? Sau să o aplicăm noi înşine pe pielea proprie? Ştiu că dna Cornea este un om credincios. Cum de se împacă atât de uşor cu ideea suprimării de sine? Şi, mai ales, cum de a uitat propriul său „exemplu"? Căci, slavă Domnului, Doina Cornea nu s-a sinucis, ci a ales un alt mod de luptă, care constituie cu adevărat o lecţie. Şi tocmai pentru ceea ce a făcut, aş fi mai puţin atent la ce spune...

_____________________

Societatea civila:

  • scrisorele Toarasu2011-06-22 23:02:20mai bine rezolva-ti "dilemele" din propria creatie Mai'ste: w w w .napocanews.ro/2010/02/prima-scrisoare-a-lui-andrei-plesu-catre-tov-nicolae-ceausescu.html w w w .napocanews.ro/2010/02/a-doua-scrisoare-a-lui-andrei-plesu-catre-tov-nicolae-ceausescu.html
    5
    2
  • locutus2011-06-22 23:10:06micul dictator paros neaga critica, da cu ea de pamant, o sterge cu guma cand vrea el...exista doar ce vrea maestrul. aveti grija sa nu-l stropiti cu apa si sa nu-l hraniti dupa miezul noptii...altfel se va transforma in gremlin!
    4
    2
  • Guess2011-06-22 23:25:21Maestre..ce dracu facusi? Stersasi toate comentariile..? Esti un geniu..nimeni nu-i ca tine..numa'ca nici macar Iisus..nu a "sters" opiniile contra lui..! Nu ca nu putea..ci pentru ca nu a vrut...! TU AI PUTUT !
    4

  • -- 
  • jan dark2011-06-22 23:42:54cand spuneam ca omul asta provoaca forumistii, incercand sa pescuiasca injurii, multi nu au inteles ce vreau sa zic. Bibicule! iar te-ai dat in fapt! iertati-l , la atat il duce mintea. cica daca e injurat face ratting...e omul pratreaznet. eu il uit de azi inainte...mai ales ca nici nu prea mai are ce spune in ultima vreme.
    5
    2
  • Natafletz2011-06-22 23:45:46V''am admirat, v''am criticat, v''am ironizat...dar niciodata nu v''am considerat capabil de marsavii si meschinarii. Mai bine taceati pe subiectul asta... De fapt abia acuma am vazut care e diferenta intre un anticomunist adevarat si unul de budoar....si ati mai bagat si argumente "crestine"" chipurile....ceea ce va face si mai marsav....sau poate chiar dvs nu aveti proprietatea termenilor...iarasi confundati libertatea de exprimare cu democratia.... mai uitati''va totusi odata in jur sa vedeti daca nu cumva chiar ne apropiem de 89.... de fapt dvs sunteti in situatia pe care i''o descrieti doamnei cornea>o stea cazuta in delir
    • halt2011-06-23 00:00:09vorbim despre forme extreme de protest, dar fara gesturi kamikadze...fara public...fara violenta...fara exemple pt copii...dar pot fi sinucidere, totusi. maestrul face o concesie undeva. oricine poate sa se sinucida dar fara public. daca totusi are public atunci ce? este impudic? este rusinos? este endemic? dupa cum spuneam inainte de formatarea forumului, cazul sobaru este o buba mediatica pentru propagandistii oficiali pe care acestia incearca sa o minimalizeze prin orice mijloc, mai ales cand persoane de calibrul iau atitudine.
      4
      4
    • Natafletz2011-06-23 00:10:23Tocmai ce vad ca presedintele Basescu a declarat ca abdicarea regelui Mihai a fost un act de tradare a tarii si ca Regele Mihai a fost sluga la rusi. Sper sa va puneti aceasta declaratie in rama langa faimoasa condammnare a comunismului pentru care atat il mai iubiti pe Basescu. Daca nu ma'nsel, prin 90 paraseati un guvern pentru un gest marsav facut la adresa regelui... acum spuneti ca nu se poate compara situatia sinucicasilor din 89 cu a celor din 2011... Se pare ca in privinta subiectului "revolta contra dictaturii", dna Doina Cornea are mai mult ca dvs. PROPRIETATEA TERMENILOR...Cum spuneam, a anticipat mai bine intoarcerea in anul 1989...
      6
      6
    • banu2011-06-23 00:14:02Domnule Andrei Plesu,ma dezamagiti.Asa gandeste un intelectual de marca?Daca Sobaru ar fi murit,pentruca asta a fost intentia lui,mai era fortata comparatia cu Liviu Babes?As vrea sa ma insel dar in ultimul timp scriti numai de umplutura si apoi va uitati in oglinda sa vedeti cat de atragator sunteti.De fapt ati umplut ziarele de platitudini si apoi mai publicati si o selectie intr-o carte.Si ca sa fiu de acord cu unul din forumisti,de ce nu dezmintiti veridicitatea scrisorilor adresate lui Ceausescu?V-am mai intrebat si eu de vreo 2 ori.ASTEPTAM LUMINA!
      6
      7
      • Din Vascauti2011-06-23 00:39:47Ce sa mai dezminta bai Pistarule, cand le-a vazut toata lumea in fotocopii? Nu mai are ce dezminti. Mai are de sters comentarii la kg, comentarii prin care comentatorii se sterg si ei la kur cu tov. filosof comunist, naparlit in filosof capitalist. Frate siamez cu Manolescu / Apolzan....
        5
        3
    • Donkeypapuas2011-06-23 02:46:33Slugoiul tuturor regimurilor (inclusiv al celui ceauşist) dă lecţii de morală. Bărbosul asupra căruia prezidentul arunca sticla de whiskey şi îl înjura, ciocoiul ăsta turnător se pretinde a fi ceea ce nu este. Dar ştim ceea ce într-adevăr este: IPOCRIZIA personificată.
      4
      4
    • Stoian2011-06-23 02:53:16Sa vedem ce atitudine iei fata de atacul fara precedent la adresa Regelui Mihai si a istoriei. Vezi ca nu merge sa scrii ceva in maniera duplicitara pe care ai avut-o pana acum.
      5
      4
    • Otto2011-06-23 02:55:21domnule plesu, dezamagirea mea nu cunoaste margini. comentariile excelente pe care le-ati sters reflectau intocmai punctul meu de vedere, de aceea n-am considerat necesar sa adaug ceva la ele. dar dumneavoastra le-ati sters. din acest moment va bucurati de intreg dispretul meu. sint profund scirbit.
      4
      5
      • papillon2011-06-23 04:01:33Nu le sterge P. Lesu mai Ottonelule. El e prea prost (IT-ist bineinteles) ca sa poata intra in folderele redactiei. De fapt le sterge unu' mult mai abject chiar decat P.Lesu. Este porcu' de P.Orcan, care , la lumina lunii da cu limba si sterge....si sterge.... si-l sterge... la cur.

  • dec2011-06-23 05:45:28....domnule Plesu, Avortonii astia comentatori care in cea mai mare parte as dori sa fie nascuti dupa 1966, CRED! ca nu au inteles mare lucru din tema articalui dumneavoastra...ceea ce au inteles acesti avortoni - CA TOT NU AU INTLES - a fost ca: neaparat trebuie sa scrie (cu cacao) ceva impotriva scriitorului.... Cind aud ca slariile sint mici in tara in comparatie cu "potentialul" romanesc, m-a apuca risul! Cine poate sa-i plateasca pe acesti pitci cu mai mult de 69.99EURO/ luna cred ca e filantrop...LOL dec
    3
    4
  • Ionescu2011-06-23 06:07:16Mai slugilor basiste nu va da pace deloc gestul lui Sobaru...Si mai ales faptul ca un om ca doamna Cornea are puterea sa-i recunoasca adevarata valoare....Ce scarba de om esti Plesule,sa te ia naiba cu "nedumerirea " ta cu tot
    4
    2
  • viorel domenico2011-06-23 07:43:52Domnul Plesu ori si-a dat arama pe fata ori are insolatie. Faptul ca s-au sters comentariile il descalifica definitiv. Cred ca are nevoie de o lunga pauza. Alaturi de Traian Basescu care a luat-o si el razna. Or fi baut impreuna? Nu i-a dat Basescu d-lui Plesu cu sticla de cognac in cap? Sunt locuri libere la Marcuta?
    4
    2
  • antonia2011-06-23 08:04:28remarc cu oarecare nedumerire ca a fost inlaturat comentariul meu de ieri si ma intreb cui i-o fi displacut: plesului, redactorului sau mogulului? Ziarul dumneavoastra, distractia dumneavoastra ca eu nu prea vad de ce v-as mai citi.
    3
    1
  • MelosNegros2011-06-23 09:05:31Bravo fraţilor! păi voi nu ştiaţi că - cel puţin în cazul d-lui Pleşu, a comenta înseamnă a lăuda şi nicidecum a critica?! Nu ştiaţi că în Dilema lui, de ani grei e cenzurat orice comentariu critic?! Şi nu ştiaţi că toate astea i se trag de la neputinţa de a se dezbăra de năravurile comuniste?!
    2
    2
    • Mel2011-06-23 09:08:59viorel domenico/2011-06-22 12:51:46 Domnule Plesu, ati pierdut o excelenta ocazie de a tacea.Dezamagit de acest text . ================================================= Beria/2011-06-22 13:14:45 Asta din punctul tău de vedere, dar din punctul lui de vedere, maestrul nostru nu a pierdut nicio ocazie, dimpotrivă: avînd în vedere şi articolul său din 28 decembrie 2010 pe aceaşi temă, adică împotriva formei de protest al lui Sobaru ("Un caz de vinovăţie generală"), atunci este clar că A. Pleşu a făcut o o...obsesie mai mult sau mai puţin maladivă cu acest Sobaru.
      3
      2
    • Mel2011-06-23 09:16:19Voi reda mai tîrziu, după amiaza, toate textele care i'au scos din minţi pe Pleşu&Orcan, după ultima lor încercare disperată de a ne face pe toţi de rahat, numindu'ne "clănţăi", printr'un comentariu pus în seama de cunsocutului grevist al foamei dupe vremea lui Iliescu, Dumitru Iuga de la TVR.
      3
      1
    • Contele Saint Germain2011-06-23 10:29:35Iconoclaştii. Destinul comunică prin semne. Faptul că în aceeaşi zi şi maestrul şi ucenicul s-au pus pe spart icoane, nu poate fi o coincidenţă. Este un semn. De demenţă dar şi de înfrăţire în ticăloşie. Neputându-şi suporta condiţia de caricaturi ale unor originale strălucind prin demnitate umană, doi cetăţeni vanitoşi şi provizorii şi-au inchipuit că pot cocli istoria turnând venin peste ea. Traian Băsescu a sărit cu dinţii săi stricaţi de nespălare la beregata Regelui Mihai iar Andrei Pleşu a şuierat cu limba sa şerpească în direcţia Doinei Cornea. Noroc că istoria îşi toarnă eroii în aliaje indestructibile pentru iconoclaşti. Şi că, în acelaşi timp, are grijă ca bronzul falşilor eroi să nu fie decât butaforie din chirpici. Alte comentarii pe blogul conteledesaintgermain.ro

      • Volodea2011-06-23 10:38:42Cel ce se ruga in genunchi la Ceausescu sa-l reprimeasca in PCR(unde s-=a inscris de la 18 ani, ce precocitate!)o punea la puncu de doamna Cornea simbolul luptei anticionumiste.Unde am ajuns cu nefirescul, cu absurditatile cuoportunismele, cu atitudinea odioasa! Un simplu plescar al regimului... Ce filosof! Ce ganditor! Ce constiinta! La el conteaza doar burta si huzurul...In trecut prin el si Liiceanu tine de 6 la Noica, via Paltinis...
        3
        1
      • sorina2011-06-23 10:38:51Un mare duhovnic care a supravitit 16 ANI unei detentii in inchisorile comuniste, imi spunea, in alt context, ca SINUCIDEREA nu este acceptata sub NICIUN MOTIV. Cu ani in urma, in scaunul spovedaniei mi-a spus ca nici feciorele crestine care erau amenintate cu violul de catre persecutori, nu aveau dreptul sa-si ia viata pentru a evita batjocura. Deci intr-o lume relativa singura valoare suprema este VIATA. Ea este SACRA .Nu ai drepul sa negociezi cu ea in numele niciunei idei politicie, nicunei persoane sau grup social.
        2
        1
        • anta2011-06-23 13:21:02duduie draga, poate ca bietul Sobaru prins de ocupatii desarte cum ar fi sa ingrijeasca un copil handicapat a cam ratat vre-o spovada. Pastrati-va bigotismul acasa!
          0
          0
      • HOREA2011-06-23 12:14:52DE CE FACETI ASTA DOMNULE PLESU, NU IMI VINE SA CRED !?? SUNTETI UN MODEL PENTRU NOI, DAR ASA CEVA.........
        1
        0

      • romeo2011-06-23 13:43:47Chiar nu am stiut de aceasta latura a Tovarasului Plesu. L-am citit si urmarit ca un maniac. Am fost la Paltinis sa vad casa lui Noica si locurile pe unde se plimbau, iar acum aflu ce? "Am intrat in Partidul Comunist Roman la varsta de 19 ani (1968) si, atat pe linie obsteasca (CA ORGANIZATOR DE GRUPA DE PARTID), cat si pe line profesionala ( ca cercetator la Institutul de Istiria Artei al Academiei de Stiinte Sociale si Politicesi, apoi ca lector universitar la Facultatea de Arte Plastice “N. Grigorescu”) m-am straduit, in ciuda unei sanatati precare ( care ma obliga sa stau, de cativa ani, sub constanta supraveghere medicala), sa fac totul pentru a fi la inaltimea exigentelor epocii noastre, ale politicii noastre din ultimii ani." Ma simt ca un bou
        2
        0
      • Cristi2011-06-23 13:50:18lucrul care este de-a dreptul stupefiant este ca ati sters comentarii exprimate intr-un limbaj decent (chiar daca indignat) si ati lasat doar injuraturile de periferie. este si asta o strategie de comunicare - victimizarea.
        • dan2011-06-23 14:30:10Sunt intru totul deacord cu Domnul Andrei Plesu.Sunt mandru ca exista oameni ca el.Intradevar unii mai trebuie treziti din cand in cand.Iar despre altii..........
          0
          0
        • Pavel2011-06-23 14:41:13textul pe care il propuneti este rusinos. mai mult, este lipsit de logica. atunci cand esti ticalos, pastreaza de partea ta macar logica elementara. nu vei fi placut dar vei fi respectat. nu mai este cazul. cred ca nici dvs nu mai puteti citi textul pe care il semnati. sper, pentru farama de autorespect de care va mai banuiesc, sa nu-l fi scris dvs.

6 comentarii:

Carmen Musat spunea...

Aproape fără să ne dăm seama, am ajuns să credem că e nevoie de curaj ca să aperi puterea şi să demonizezi opoziţia, că doar „mercenarii“, „tonomatele“ şi, eventual, cei instabili emoţional îşi permit (supremă impertinenţă!) să atragă atenţia asupra micilor erori ale unui guvern aproape perfect. Despre acestea, despre erori adică, nici n-ar merita să vorbim, cu atît mai puţin să dăm atenţie unor „gesturi radicale, lipsite de raţiune“, precum cele ale unora dintre concetăţenii noştri. E nevoie de oameni ca Doina Cornea, care să înţeleagă valoarea protestului lui Adrian Sobaru, de pildă. În vreme ce, în revista 22, Adrian Sobaru este privit cu condescendenţă şi considerat instabil emoţional, Doina Cornea – ea însăşi acuzată de instabilitate emoţională, pe vremea cînd protesta împotriva puterii comuniste – îi trimite acestui om simplu, dar pentru care valorile morale încă mai contează, un mesaj impresionant: „Forme extreme de protest nu se fac decît faţă de oameni sensibili, la a căror iubire se poate apela. Era teoria lui Gandhi şi el a izbîndit. Onorate domnule Sobaru, ţin să vă spun că gestul dumneavoastră din Parlament m-a impresionat profund. Am înţeles de la început că era un protest transpersonal în interesul majorităţii românilor loviţi de măsurile aberante ale guvernanţilor actuali. Era un gest de sacrificiu personal în interesul celorlalţi. La fel am preţuit şi explicaţiile pe care le-aţi dat, apreciind mai ales faptul că nu aţi cedat în faţa unor sfătuitori – obedienţi, oportunişti şi aroganţi – obişnuiţi să trăiască în minciună. Vă mulţumesc pentru lecţia pe care ne-aţi dat-o tuturor“. Dar, probabil că pentru acei sfătuitori obedienţi, oportunişti şi aroganţi, prezenţa doamnei Doina Cornea în spaţiul public e una deranjantă, căci e mai comod ca simbolurile disidenţei anticomuniste să rămînă simboluri, prinse în paginile diverselor rapoarte de condamnare a vechiului regim, şi să se abţină de la gesturi „lipsite de raţiune“, precum refuzul lui Vasile Paraschiv de a se lăsa decorat de actualul şef al Statului.

Unii dintre intelectualii publici – şi anume aceia care sînt angajaţi, la propriu şi la figurat, de partea actualei puteri politice – ne prezintă oportunismul ca pe un triumf al spiritului critic şi obedienţa ca pe un model de succes social. Cum să-mi explic, altfel, grimasele cu care fini intelectuali întîmpină prezenţa pe micile ecrane a Danei Grecu, dar nu se simt ofensaţi de intervenţiile televizate ale Andreei Pora, arată demonstrativ cu degetul spre Dan Diaconescu, dar n-au protestat o dată măcar împotriva prezenţei în exces a tuturor membrilor actualului Cabinet, în frunte cu prim-ministrul şi cu preşedintele Băsescu, în studiourile OTV pe tot parcursul campaniei electorale, îl dispreţuiesc pe Mircea Badea, dar îl acceptă, mai nou, pe Ion Cristoiu...? Să fi uitat articolele dlui Sever Voinescu despre succesul OTV sau întrebarea candidă a dlui Funeriu care nu vedea de ce nu s-ar duce la OTV? Unde sînt criteriile axiologice atît de sonor invocate, unde principiile morale şi profesionale?

Carmen Musat spunea...

Nu mai departe decît săptămîna trecută, la London School of Economics, domnul Vladimir Tismăneanu „a avut şansa“ să participe, în calitate de comentator, la conferinţa preşedintelui Traian Băsescu despre rolul valorilor politice în construcţia comunităţii democratice, o temă despre care comentatorul acestui eveniment istoric mărturiseşte că l-a preocupat şi pe Ghiţă Ionescu, cunoscutul politolog român, al cărui nume a fost acordat programului de colaborare dintre ICR Londra şi London School of Economics. Entuziasmul domnului Tismăneanu a fost stîrnit de „acuta actualitate“ a acestui „remarcabil discurs“ al şefului Statului, care a explorat „filonul populist în politica europeană“, precum şi „recrudescenţa ispitei populiste în timpuri de derută axiologică“. În opinia celebrului politolog contemporan, discursul preşedintelui Băsescu a fost dedicat „relaţiei pe care George Will o considera esenţială într-o democraţie liberală: anume aceea dintre statecraft şi soulcraft“. Excelent, într-adevăr. Ceea ce mai lipsea din această frenetică relatare „la cald“, între două zboruri – căci dl Tismăneanu, considerînd, probabil, că fiecare mişcare a augustei sale persoane trebuie cunoscută de admiratori, ne comunică traseul complet al deplasărilor sale: Londra-Budapesta-Bucureşti –, e doar concluzia lirică, pe care, ca cititor cu amintiri din epoca de aur ce sînt, o „aud“ printre rînduri – „Mîndră corabia, meşter cîrmaciul!“.

Şi cum să nu mă invadeze amintirile, cînd prima întrebare care îmi vine în minte, citind despre „excelentul discurs“ în care preşedintele Traian Băsescu îi invocă doct pe Ghiţă Ionescu, Friedrich Hayek, Ernest Gellner şi Michael Oakeshott, este cum am ajuns, după douăzeci şi unu de ani de la prăbuşirea comunismului, să promovăm impostura academică la cel mai înalt nivel, pe modelul de tristă celebritate al unui academician doctor inginer, specialist în chimie, care nu ştia nici măcar să citească corect formula dioxidului de carbon, dar care, soţie de şef de stat fiind, susţinea conferinţe pe teme ştiinţifice despre care habar nu avea?!
A merge azi împotriva curentului ce promovează conformismul şi obedienţa a devenit, în ochii celor ce s-au obişnuit să trăiască în minciună – pentru că e profitabil – cea mai mare ameninţare la adresa statu quo-ului. Suprema ipocrizie a celor ce predică rectitudinea morală de pe poziţiile unui militantism angajat e evidentă. În fond, nu sînt nici primii, nici ultimii intelectuali „sub vremi“.

Anonim spunea...

Domnule Basescu, spuse Mircea Mihaies (dand la o parte un fir de praf ce ameninta sa se aseze pe umarul prezidential), era sa aveti o scama!
l - Sambata, 18 Iunie 2011, 09:16
Foarte bun editorialul doamnei M. Felicitari! Daca n-ar avea obrazut atat de gros, acesti intelectuali aserviti puterii ar trebui sa crape de rusine. Dar, ma tem, tot ei vor fi "sub vremi" si dupa schimbarea regimului (asta daca ne va ajuta propriul cap si decenta la alegeri, si bunul Dumnezeu, de ce nu?,in cazul in care propriul cap nu va fi deajuns). As vrea sa-l mai vad o data pe Mircea Mihaies scriind despre Basescu ceea ce scria inainte de a fi presedinte. Nadajduiesc, ca un bun crestin, ca domnul Mircea Mihaies sa nu plece de pe lumea asta inainte de a ne da ocazia, tuturor, sa ne mai inchinam o data, minunandu-ne cat de labil poate fi portretul moral al unui om.
Mare sansa!
Maria R. - Sambata, 18 Iunie 2011, 10:50
Mare sansa aceea de a cade pe spate in fata unui discurs pe care probabil chiar tu,cazutul pe spate,l-ai incropit!
Ar fi de ris daca nu am avea amintiri despre un alt "om providential"-zis geniu al Carpatilor:matrozul l-a aprofundat pe Ghita Ionescu,stie de Friedrich Hayek, Ernest Gellner şi Michael Oakeshott.
Numa'levantul lui Mircea CARTARASCU i-a luat cinci ani.
Dar pe dl.Mihaies l-o fi lecturat vreodata?Si mai ales un anume articol din 2000...
N-am crezut ca si in vremuri de libertate am sa vad intelectuali de calibru abdicand in halul acesta...
despre om si omenie
dominic diamant - Sambata, 18 Iunie 2011, 11:47
Intreaga noastra istorie, nu numai politica,abunda in exemple de eminente acreditate care s-au compromis intr-un fel sau altul,renuntand la verticaliate si principiile etico-morale.Asa ca nu e de mirare cand vedem asemenea cazuri chiar sub ochii nostri.E trist,intrutotul regretabil acest fapt,dar...pana la urma trebuie sa ne resemnam si sa ne vedem de propria verticalitate,neuitand cat de greu e sa devii (fii) OM.Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam si la lupta de idei,in niciun caz.Altfel,ce ne-am face ? Doar se vede bine unde am ajuns,nu ?

Anonim spunea...

Antena culturala
Un cititor in minus - Sambata, 18 Iunie 2011, 20:54
Obs. Cul. a devenit in cele din urma ceea ce tindea sa devina: o oglinda a posturilor TV ale lui Felix. De parca nu ar sti ce jocuri mizerabile se ascund in spatele propagandei anti-Basescu si ce coterii de interese.
Cu infinita scarba, adio.
Presedinte multilateral dezvoltat
Un cititor in plus - Sambata, 18 Iunie 2011, 22:35
@ un cititor in minus
Citesc destul de rar "Observator Cultural". Acest articol m-a uns pe suflet. As vrea sa ma considerati un "cititor in plus", care va compensa plecarea "cititorului in minus".
Doamna Carmen Musat a pus punctul pe i. Avem un presedinte care citeste si citeaza din Ghita Ionescu, Friedrich Hayek, Ernest Gellner si Michael Oakeshott. Iar domnul Tismaneanu se entuziasmeaza. Suntem in situatia de dinainte de 1989. In acele timpuri, Academicianul Cristofor Simionescu ii scria "savantei de renume mondial" lucrarile de chimie si tot domnia sa era in adulatie, proslavind capacitatile stiintifice ale "savantei", Domnul Tismaneanu procedeaza la fel: intai face alfabetizare cu presedintele Basescu, apoi se exprima pretios si lingusitor: domnul Tismaneanu "a avut sansa" sa asiste la un discurs de importanta planetara, mai avea putin si spunea despre un discurs "iepocal", O clara infrangere a spiritului critic: Tismaneanu l-a lingusit pe Basescu pentru un discurs fals...
Asadar, Cristofor Simionescu=Elena Ceausescu,
Vladimir Tismaneanu = Traian Basescu. Q.E.D.
Un cititor fidel.
Maria R. - Luni, 20 Iunie 2011, 10:16
Cititorului in minus,cu surprindere:daca pe dvs.pozna cu citatele si referintele din si despre un Ghita Ionescu ori Fr.Hayek,venite din partea unui domn caruia Levantul lui M.Cartarescu i-a luat 5(cinci)ani,nu va face nici macar sa rideti,imi pare rau ptr.dvs.
Iar amestecarea posturilor TV neprietene lui Zeus si adulatorilor lui...
Devine trist sa vezi ca oameni de buna-credinta sunt in stare sa anatemizeze pe oricine striga"imparatul e gol!".
De ar fi de luat in seama numai ultima azvarlire pe piata a subiectului reorganizarii administrativ-teritoriale,si nu mi-ar trebui comentariul nici unui post TV anatemizat de catre dvs.,spre a intelege inca odata cu ce prim cetatean sfertodoct avem de-a face.

Anonim spunea...

E mult mai simplu
Casandra - Marti, 21 Iunie 2011, 09:29
Nu trebuie curaj sa "demolezi" o putere (FOARTE departe de a fi perfecta, a propos) care nu te trimite in Siberia. Ce risc personal v-ati asumat dv., stimata doamna Musat, pentru a mai fi adaugat ceva balacareli tipic anteniste la corul de reprosuri din media anti-basescista? Atit domnul Vintu cit si dl. Voiculescu ar fi fost mindri sa co-semneze acest editorial "curajos".

Cit despre dl. Sobaru, e un caz trist in mod evident, dar ideea de a te arunca cu capul inainte dintr-un balcon -- pentru ca vezi bine nu poti sa ai grija in mod ideal de un copil cu autism (CINE ar fi avut grija de acel copil daca dl. Sobaru nu era [ne]norocos sa scape cu viata?) -- este departe de a fi eroica, sublima si meritorie. E lasha, patologica si, intr-un anume plan, isi bate joc crunt de viitorul copilului de care dl. Sobaru pretinde ca este atit de ingrijorat.

Dl. Basescu este in mod evident aproape de sfirsitul carierei sale politice. A facut si bune si rele. Dincolo de divergente naturale de opinii, chiar credeti, stimata doamna Musat, ca Basescu si Boc refuza prosperitatea sau comfortul vietii, oamenilor ca Sobaru si tuturor romanilor care cred ca au dreptul la mai mult, din pura rautate, ideologie de dreapta, etc.?

Sau poate pentru ca, asa conducatori extrem de imperfecti cum sint, si sigur sint imperfecti, NU vor sa lase in urma o Romania COMPLET FALIMENTARA precum Grecia, numai pentru ca de-alde Adrian Sobaru sa nu se arunce cu capul inainte si numai pentru ca editorialisti de seama, precum domnia voastra, sa le laude omenia si capacitatea de compasiune... bazate pe resurse bugetare inexistente?

Uitati, vine in curind dragul de Ponta la putere si vor avea si bugetarii toti banii pe care ii merita, ba chiar si sapte prime pe an, nimeni nu va fi concediat, iar Adrian Sobaru va primi doua mii de dolari pe luna ca sa aiba grija de copilul sau fara sa se mai loveasca voluntar cu capul de bancile Parlamentului.

Mai aveti putintica rabdare si veti fi negresit intre cei care vor lauda si apara noul status quo, cel stabilit de vechea garda iliescista impreuna cu complicii antonescieni, care, cei din urma, vor merge pe urmele istorice ale PNTcd-ului din ultimii ani.
articolul de mai sus
Mihai M. - Joi, 23 Iunie 2011, 08:09
Cat credit sa mai dai unui articol in care sunt"asemanati'Ion Cristoiu cu Mircea Badea ,sau Dana Grecu cu Simona Pora?
Ion Cristoiu...
privitor la B1 TV - Joi, 23 Iunie 2011, 21:02
... face emisiuni admirabile! Mai ales ultima, in care l-a lasat pe Basescu sa-l faca "tradator" pe Regele Mihai este un exemplu exceptional de virtute jurnalistica. Basescu a continuat mai abitir: l-a facut "sluga rusilor" pe Regele Mihai. Ce-a facut Cristoiu? A ras! A ras si Turcescu! Mama, mama, ce jurnalisti! Le place in haznaua cotrocenista, sunt ahtiati dupa hahaiala basescianista!

Anonim spunea...

Sa ne folosim si ratiunea, nu numai reactiile isterice
Sceptic - Joi, 23 Iunie 2011, 23:17
In istorie (mai) totul e relativ. Comparat cu Gh. Gh.-Dej, unul din cei mai mari criminali din istoria tarii, regele Mihai poate fi intr-adevar portretizat drept un om relativ cumsecade, care a fost prins intre diferite urgii ale istoriei si nu a stiut cum sa le faca fata mai bine.

Daca folosim alte criterii, mai stringente, mai putin indulgente, dar nu absurde, ce a fost, ce este regele Mihai?

Un adolescent frustrat, care s-a intimplat sa fie nascut intr-o familie regala, tratat prost de un aliat arogant al lui Hitler, care a intors armele poporului impotriva unui aliat, Germania (credeti-ma, asta nu inseamna ca ii cred pe Hitler SAU pe Stalin aliati demni de fidelitate... erau amindoi criminali oribili... si infiorator de puternici, pur si simplu prezint si cealalta fateta a medaliei), l-a arestat si apoi a lasat sa fie omorat un prim ministru (alta tradare, chiar daca a unui Antonescu pe care nu il admir deloc, fiind, Antonescu, un om arogant, dictatorial si care a permis, ba chiar si ordonat, multe crime de razboi), a abdicat in numele lui si al urmasilor lui (alta tradare, sau cel putin lasitate), a luat cit a putut din bogatiile statului si a dat bir cu fugitii (alta tradare, chiar si a legamintului lui de rege, chiar si in fata santajului si adversitatilor) si a lasat mii de soldati, de tarani romani sa moara pe front, in lagare, in Baragan etc (alta tradare).

Nu ma intelegeti gresit, cred ca Basescu a cam dat-o in fasole cu aceasta interventie, cel putin pe planul retoricii (si al demnitatii de sef de stat vorbind despre un fost sef de stat)... dar pe substanta hai sa nu pretindem ca regele Mihai ar fi vreun erou patriot fara prihana. Nu e nevoie sa fii de acord cu propaganda comunista ca sa-ti pui intrebarea cum se putea simti atit de bine ex-regele Mihai in exil, cu masinile lui si luxul la care nu a renuntat niciodata, stiind in acelasi timp ca poporul caruia i-a jurat credinta ca lider neales, ci de drept divin, era oprimat si distrus prin puscarii.

Restul e cancan. Pe Traian Basescu l-a luat gura pe dinainte si a vorbit prea abrupt, dar nu a calpmniat-o pe Maica Tereza.