Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

vineri, iunie 17

Cititorii nu mai sunt luati cu preshu

Nu poţi să spui unui individ scund şi cu ochi albaştri că e «liber» să fie înalt şi cu ochi negri. Nu poţi vorbi de libertatea unui câine de a fi vulpe sau bibilică.

Un pedagog din Canada împreună cu soţia sa au hotărât să nu-şi informeze prietenii asupra sexului ultimului lor copil. Copilul însuşi nu trebuie să ştie dacă e fată sau băiat înainte de a putea decide singur ce vrea să fie. E - spun cei doi părinţi - o şansă acordată libertăţii personale a nou-născutului, un drept la autodeterminare într-o lume cu tot mai multe constrângeri. Cum trebuiau totuşi să-i dea un nume, i-au spus Storm, adică Furtună. Gramatical vorbind, lucrurile se complică. În româneşte e un nume feminin, dar, de pildă, în germană, ar fi un nume de băiat. Engleza însă e mai flexibilă. Copilul va decide singur dacă vrea să i se spună Furtunel sau Furtunica. Şi dacă ceea ce are în pantaloni (sau sub fustă) trebuie numit „cocoşel" sau „păsărică". Ca şi fraţii săi mai mari (Jazz,de cinci ani, şi Kio, de doi), bebeluşul va avea libertatea de a alege singur cu ce vrea să se îmbrace, ce culori va purta (Jazz preferă rozul) şi ce frizură îi convine. Chiar când mama regretă anumite opţiuni ale vreunuia dintre fii, ea preferă să nu se amestece, ca nu cumva domnişorii (recte domnişoarele) să se simtă „hărţuiţi", inhibaţi de influenţe inoportune. Întrebat asupra eventualelor efecte negative ale unui asemenea tratament pedagogic, un expert canadian în psihologia identităţii sexuale a răspuns cu o măsurată competenţă: „Asta se va vedea mai târziu".

Până una-alta, copiii sunt, prin libera decizie a părinţilor lor, subiecţii unui experiment. Niciunul dintre ei n-a fost întrebat dacă e de acord. Li s-a luat, în numele libertăţii, libertatea de a fi ceea ce sunt. Vor fi altfel decât colegii lor de grădiniţă şi de şcoală, vor fi învăţaţi că între identitatea nativă şi cea închipuită sau visată, nu cea dintâi trebuie să prevaleze. Vor fi puşi în faţa unei „alegeri" pentru care, de fapt, n-au criterii. Sau care este practic irealizabilă. Nu poţi să spui unui individ scund şi cu ochi albaştri că e „liber" să fie înalt şi cu ochi negri. Nu poţi vorbi de libertatea unui câine de a fi vulpe sau bibilică. Preocuparea celor doi părinţi cu privire la „libertatea" copiilor lor este, ca să zicem aşa, nemiloasă şi potenţial schimonositoare. E (încă) un caz în care ideologicul siluieşte realitatea, pretinzând că o îmbunătăţeşte.

Un gazetar german a mers pe urma originalilor canadieni şi a aflat câteva detalii semnificative despre biografia lor. Cu ceva timp în urmă au făcut un concediu în sudul Mexicului, unde au purtat discuţii revelatoare cu unele grupuri de revoluţionari. Iarna trecută au ales să-şi facă vacanţa în Cuba. Au locuit la diverse familii şi au auzit poveşti minunate despre revoluţie. Au descoperit, astfel, că lumea trebuie ameliorată şi că fiecare trebuie să contribuie, după puteri, la realizarea acestui măreţ ideal. Şi cum aveau la îndemână un fiu de cinci luni, s-au hotărât, mă-nţelegi, să-l emancipeze, să înceapă cu el. Înţeleseseră ceea ce până de curând le scăpase: una dintre sursele cele mai otrăvite ale răului planetar este diviziunea tradiţională a sexelor, mai exact distribuţia diferenţiată a „sarcinilor", după cum eşti bărbat sau femeie. Storm va deveni, aşadar, un pion al luptei pentru dreptate şi pentru o lume mai bună, o maşină de război transsexuală opunându-se liber oricăror tendinţe contrarevoluţionare. I-am văzut fotografia. E un băieţel foarte drăguţ. Habar n-are, deocamdată, câtă libertate a dat peste el!
Andrei Plesu


_____________________________________________


Vali2011-06-14 23:14:18domnule Plesu, aceasta nastrusnicie domestica ma duce cu gandul la o poanta auzita recent. nu intentionez sa fluier scatofil sub articolul dumneavoastra, nu am apetit pentru glumite desantate, insa randurile urmatoare cred ca sunt un codicil pasabil la articolul dumneavoastra: "corectitudinea politica este o doctrina cultivata tenace de o minoritate bolanda, promovata de mass-media iresponsabila, care sustine ca este posibil sa apuci o bucata de cacat de partea curata". atat.


Spartakus1732011-06-15 04:28:04Este dezgustatoare aceasta recidiva a lingaului basist. Dupa ce in Dilema Veche compara homosexualii cu criminalii, acum a descoperit un caz de stirile de la ora 5 pentru a-l flutura cu pretentii de intelectual sub nasul cititorilor. Omule, este cazul fie sa iti revii si sa te ocupi de Biblia ta, fie intoarce-te la Basescu si distribuie alaturi de el legitimatiile de bine si rau din univers. Problema nu e ca iti dai cu parerea. Problema e ca iesi in public. Ceva constructiv poti da de la tine? La cata ura si sete de razbunare e in tara asta, tu poti contribui cu altceva decat cu si mai multa ura camuflata in gandire de semidoct?


leo2011-06-15 07:24:11Toate bune si frunoase dar ar trebui sa aiba si o morala. Dv. cum reusiti sa vedeti intr-un smecher incult si de rea-vointa un mare conducator? La ce va ajuta cultura si lecturile?


gogu582011-06-15 09:35:11Nebuni se gasesc peste tot pe pamant. Dar nu inteleg legatura dintre faptul ca au fost in concediu in Cuba si Mexic, ca au purtat discutii despre revolutie si restul articolului ! Poate o lume mai buna este posibila chiar pastrandu-ne sexul dat de nastere. Si de ce nu vreti sa ne explicati care este legatura dintre socialism, capitalism, comunism si faptul de a ne fi nascut femei sau barbati ! Nu de alta dar au existat persoane care mai cu o scrisoare, mai cu o revolutie, isi tot schimba optiunea politica fara a-si schimba si sexul !



CdSG2011-06-15 10:34:33Bai frate, dar esti dus rau de tot cu pluta! De proiectul de regionalizare a Romaniei, cu desfiintarea judetelor istorice ai auzit? Dar de infiintarea Reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles? Dar de faptul că olandezii au spus ca nu suntem stat de drept? Interviul academicianului Dinu Giurescu te-a lasat rece? Şi ameninţarea cu nesupunere civică a prefectului de Covasna? Într-o ţară balansand pe buza prăpastiei, condusă de un jongleur cu parkinson, Andrei Plesu nu gaseste subiecte mai bune decât extravagante de tabloid de aiurea. Daca ti-e frica sa analizezi, spre folosul oamenilor, realitatile grave ale tarii tale, macar scrie-ti opera inchis in casa si nu ne mai batjocori cu o publicistica diversionista!


unne2011-06-15 13:37:10maestre, enuntati sursa . gazetarul german n-are nume ? ideile se povestesc prost in general. cand povestim concepte fasificam fara vrem.



Niels Schmecker2011-06-15 14:04:49Pornind de la un caz, pe cit de izolat, pe atit de ridicol, caci pur... publicitar, A.Plesu a mai lansat o dilema morala falsa. De unde incepe si unde se termina lantul libertatilor si obligatiilor unui homo sapiens... Poate, acolo unde incepe si/sau se termina cercul constiintei fiecaruia... Nici un (alt) homo sapiens nu poate alege CE este fiecare, ci doar CINE ar putea deveni, cu sau fara voia fiecaruia. Parerea mea este ca autorul asta, plin de ifose moralizatoare cusute cu ata alba, dar... lucrative pentru clanul personal, a dat cinstea pe rusine. Si a abandonat chiar si Minima Moralia, in favoarea Maxima Amoralia... Sper sa inteleaga acest (fost?) homo sapiens, cindva, macar la... judecata de apoi, ca libertinaju-i de constiinta nu are nimic de-a face cu libertatea.


MelosNegros2011-06-15 22:17:43Ei bine, totuşi cred că e cazul să ne întrebăm: ce l'o fi găsit pe domnul Pleşu ca să analizeze aiurelile celor doi nebuni din Canada, taman acum cînd se petrece cel mai grav lucru din istoria postbelică a României ca stat naţional, şi anume declanşarea în inima CE a unor demonstraţii împotriva acestei entităţi consfinţite la Trianon după primul război mondial. Nu cumva tocmai fiindcă a început şi în România dezastrul care a avut loc în...Iugoslavia. De ce nu suflă onorabilul nicio vorbă despre faptul că Băsescu e cel care a provocat absolut prosteşte acest ultim şi incomensurabil prăpăd, în desperare de cauză (adică de pierdere a lectoratului) deschizînd cea mai infernală cutie a Pandorei pentru România...



Stefan2011-06-16 01:28:22Indraznesc sa scriu, in acest mediu evident neprielnic, un scurt comentariu la articolul de mai sus. Pot sa inteleg rezervele exprimate privind utilizarea fara voia sa a unui copil drept "experiment". Totusi vehementa si tonul mi se par insuficient argumentate. In fond, ideea ca identitatea de gen este obiect al unei constructii sociale nu mai are nevoie de nicio demonstratie. De ce ar fi acest copil mai putin liber decat cei care n-au fost intrebati daca vor sa se identifice cu tinuta si comportamentul asociat de societate sexului lor biologic? Ma intreb, oare ai putea sa-i spui unui individ scund ca "e liber" sa fie inalt daca ar exista mijloacele practice de a-l face mai inalt, si daca ar fi, deci, doar o chestiune de alegere?

Niciun comentariu: