Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

marți, aprilie 14

Trianonul vazut de departe, de o parte si de alta

szkely
...contra Trianon


Eu, ..ca secui, dar cred ca majoritatea secuilor(ma rog... a maghiarilor in minoritate din tarile invecinate) accept si sustin ca intr-o Uniune Europeana contemporana miscarile contra Trianon sunt depasite, si nu mai au nici un sens. Dar , hai sa fim seriosi...o autonomie n-ar strica nimanui....stie toata lumea de regiunile autonome din Europa?
NU ASTEPT UN RASPUNS...ORICUM VOI VENITI CU...ROMANIA , STAT UNITAR , NATIONAL..BLA, BLA , BLA


synd

Pozitia dumitale fata de Tratatul de la Trianon este o optiune personala, care, mi-as permite sa apreciaz, in masura in care este sincerea, denota un anumit simt al realitatii. Pentru ca este realmente dificil de presupus si si mai greu de crezut ca Europa de azi ar fi dispusa sa retraiasca perioada interbelica...

Autonomia, in sine, nu este si nici nu ar constitui o problema daca minoritatile nationale care au obtinut-o s-ar multumi doar cu atat. Atat in Tirolul de Sud, mult comentat pe acest dar si pe alte forumuri romanesti, cat si in alte unitati autonome din Spania sau de aiurea telul final al comunitatilor autonome ramane INDEPENDENTA.

Daca intelegi limba germana, cauta te rog pe Google: "Südtirol Unabhängigkeit". Vei constata in diverse site-uri ca, desi germanii din Italia de Nord se bucura de o larga autonomie, cu tot ceea ce implica aceasta notiune, dar si de o deosebita prosperitate economica, ei, tirolezii de sud, doresc si pregatesc, sub aspect politic, independenta fata de Italia.

Mi se pare relativ sigur ca secuii nu ar putea pretinde, similar tirolezilor, datorita pozitiei geografice a teritoriului lor de locuire, independenta fata de Romania. O asemenea "formatiune statala" secuiasca nu ar avea nici macar sansele de supravietuire ale provinciei sarbesti Kosovo, unde albanezii vor incerca, mai devreme sau mai tarziu, alipirea la "tara mama" (sic!) Albania.

Incerc sa inteleg sa inteleg, atat cat imi sta in putinta, de la distanta, nazuintele secuilor. Cred ca ele rezida, mai ales, din sentimentul de respingerea totala a clasei politice de la Bucuresti. O atitudine similara o are insa si majoritatea populatiei romanesti (cifra de 39% participanti la ultimele alegeri din Romania este mai mult decat semnificativa!!!).

Personal nu cred ca autonomia pretinsa de secui va rezolva problemele - reale sau pretinse-, cu care se confrunta aceasta minoritate nationala in Romania.


Bumerang din Frankfurt

Miscarile autonomiste, si/sau separatiste, au intr-adevar cea mai mare intensitate atunci cand situatia economica este proasta, si increderea in guvernanti minima.

Insa, nu doar lipsa de paine duce la asemenea dorinte, ci, e vorba si de sentimente. Aceste sentimente nu au nicio legatura cu situatia economica. Sunt irationale! Si nici nu conteaza din ce motive ele exista.

Sentimentele conteaza foarte mult. Este de notorietate faptul ca astazi daca vrei o functie de raspundere, trebuie sa dovadesti competenta sociala (soft skills). Pt ca intr-o firma in care se conduce dictatorial, eficenta este mult mai mica decat intr-una in care se conduce 'democratic'. Vezi de ce pica banci uriase, si frime de 'renume', in care directorii nici macar nu folseau acelasi lift cu angajatii, si altele ca Google, in care seful sta in birou comun cu angajatii, sunt prospere.

Atunci cand un grup de oameni nu mai are incredere in ceva/cineva, va trebuii sa investeti foarte multa munca in ai recastiga increderea! Indiferent din ce cauza aceasta neincredere s-a nascut. Iar alta cale decat convingerea, nu exista. Cel putin intr-un stat civilizat. Dragoste cu sila oricum nu se poate face. asat au invatat si Habsburgii si comunistii.

Si pt ca nu mai suntem in sec XIX nu ne mai permitem sa ne mai dam in cap unii la altii. Daca o munca de convingere nu mai duce la nimic, indiferent de ce, singura cale este, sa se accepte pozittile reciproce. Ce poti face altceva?
E clar ca si de partea romana exista sentimente fata de aceste demersuri. Si e clar de ce ele exsita asa de puternic. Mai mult decat urmarile unor realitati istorice, aceste sentimente sunt rezultatul unei propagande acerbe de-a lungul deceniilor trecute. Dorinta de autonomie a maghiarilor ar trebuii explicata prin realitatea demografica din zona. Acolo sunt ei in proportie de pana la 90%
O autonomie ar linistii spiritele, cred eu, si ar lua argumentele celor care nu sunt corecti, si doresc sa castige capital politic de pe urma conflictului.

Mai bine o autonomie care poate decongestiona situatia, decat o criza perpetua. Dupa o perioada de calmare, se poate pune problema rational. Acum inca nu.


Nu cred ca o autonomie duce automat la independenta, respectiv la alipirea la o tara mama. Cazul Kosovo este foarte delicat. Serbia, incepand cu Milosevici,nu a acceptat si nu accepta nici azi sub nicio forma autonomia Kosovo. Practic a intrat intr-o strada infundata! A jucat cartea 'totul sau nimic, si a pierdut. Cine stie, poate intra Serbia in UE, si se schimba situatia la Belgrad.

Secuii oricum nu au cum sa se lipeasca de Ungaria, si plus de asta sunt in UE. Si nici independenti nu ar rezista. Deci, pericolul desprinderii de Romania este nul.

In Tirolul de Sud exista mai multe partide. Unele se profileaza prin 'lupta pt independenta'. IN situatianin care 90% din Impozitele locale rama in regiune, si situatia economia e prospera, asemenea 'miscari separatiste' raman la faza de Stammtisch Diskussion (vorbe goale la o bere). Sau o vezi tu pe merkel sa le zica Willkommen im Reich? Si daac prin absurd ar devenii tara independenta in UE, n-ar mai lasa italienii sa intre? realizezi cred, ca o independenta in cadrul UE este de fapt doar pe hartie. O autonomie la fel, insa ea impaca cumva si capra si varza!

Niciun comentariu: