Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

luni, februarie 23

E MAI SANATOS ACASA!

Am lucrat acum ceva vreme la KFC-ul din
Plaza mai exact de la deschiderea lui si inca vreo 9 luni dupa. Am
semnat un contract de confidentialitate ceea ce ma
impiedica sa postez pe undeva filmele si pozele facute acolo, cu mine
in cadru desigur dar, si acum tine-te bine caci iti voi povesti
aventurile
mele din bucataria FDS (Fabrica De Sclavi).


1. Prima data am lucrat la bredind ma rog asa ii zic ei dar in
principiu esti "fainar" adica bagi toate produsele in faina si nu te
mai opresti
caci cel putin pe vremea mea coada era pana la scara rulanta. Procesul
standard presupune ca acele preparate din pui sa se scuture de sange
inainte sa fie aruncate in faina iar faina sa fie cernuta la fiecare 2
repetari, apa trebuie schimbata la fiecare 3-4 repetari (un proces
care
dureaza cateva minute ceea ce in treaducere libera inseamna o coada de
3 metrii) mai era si chestia cu asezatul produselor pe gratare dar
asta nu o
respecta nimeni cred, daca daca e prea prost sau n-are clienti. Cum pe
tura la bucatarie sunt maxim 4 persoane adica 1 la masa de picant 1 la
masa cu reteta originala 1 la masini si unu la impachetare(ala care
face senvisuri)e imposibil sa face fata comenzilor respectand
procedura si
atunci ce se intampla? Pai e simplu, puiul fie el picand sau nepicant
e aruncat in faina cu tot cu sange si intr-o faina plina de cocoloase
fac o
paranteza (sigur ati mancat produse mai crocante mai zburlite asa de
se intreaba toata lumea cum de le iese. e alea sunt cocoloasele), apa
la un
moment dat devine vascoasa o combinatie de faina plus sos marinat plus
sange, chiar daca ar vrea cineva sa o schimbe mai des e practic
imposibil
pt ca ai o durere de spate de la atata carat de pui de la frigider la
bredind de la breding la masini si invers de zici ca ai carat pietre
toata
ziua, pe langa faptul ca masinile de picant nu au voie sa stea fara
produse. Vorba aia clientul nostru stapanul nostru. Ma rog, asta era
bine
cand erau 4 in spate stiai ca poti sa faci fata si sa hranesti poporul.
Dar cum de fiecare data se intampla sa fim 3 in spate atunci orice
urma de igiena disparea. Apa sarea pe faianta, cuva se umplea cu faina
(asa facea
cocoloase mai greu) produsele stateau si cate 2-3 ore pe masa pana sa
fie bagate, apa nu se schimba niciodata doar completai etc.


2. Dupa vreo 2 luni am fost "promovat" =)) la masini aici e partea cea
mai "sanatoasa". in primul rand nici un produs nu sta la prajit atat
cat e pe
timer, unu pt ca e coada prea mare si termitele nu vor sa astepte, doi
pt ca daca stau prea mult se imbiba in ulei vegetal, si in cazul in
care uiti
de ele prin holding (un fel de cuptor unde se tin produsele dupa ce
sunt prajite) pentru ca nu mai sti unde ti-e capul pe agomeratia aia
ca sa
realizezi pe care ai bagat-o prima pe care a patra s.a.m.d. risti sa
bagi in vitrina la vanzare niste chestii uscate si pline de ulei. Si 3
pt ca
daca le lasi prea mult se innegresc deoarece uleiul la produsele de
picant nu se schimba niciodata, DA niciodata!! Doar se completeaza ar
fi risipa
prea mare ce naiba. La aparatele in care se prepara bucatile de pui
uleiul se schimba o data la vreo 2 luni ceea ce e mai mult decat poate
ficatul
meu suporta oricum. Produsele astea din reteta originala se fac sub
presiune adica trebuie sa stea in masina respectiva cam 15 minute, ee
dupa
vreo 11 minute ii dai reset ca daca o lasi pana la capat o sa ai pe
farfurie niste carbuni in loc de pui. Despre masini ce sa va mai zic,
procedura de preparare presupune filtrarea uleiului o data la nu mai
stiu cate prajiri nu foarte multe oricum, bineinteles ca se sare peste
cand e
aglomeratie, mai bine sa manance multi preparatele KFC cu gust de
faina arsa decat sa sa manance in alta parte, nu? Filtrarea uleiului,
asta mi
s-a parut inutil intotdeauna, presupune coborarea lui intr-un tanc si
de acolo urcat inapoi in masina trecand printr-un
filtru de hartie, DA de hartie, adica nu filtrezi nimic decat
cocoloasele de faina, in fine.


Dar hai sa va zic si partea interesanta, sper ca o sa intelegeti ca in
nici un KFC din Romania nu se pot face produse de calitate in primul
rand
datorita crizei de timp ca incep ursarii sa tipe de dupa tijghea si in
al doilea rand datorita costurilor ridicate necesare producerii unor
produse
conform standardului de calitate american. Ai nostrii stiti voi,
lasa-i ma ca le place mai mult asa, oricum se bat pt un loc mai in
fata la rand.


Toate produsele ajung in "restaurante" gata marinate, bune de preparat:


1.Produsele au in general au termen de valabilitate 24 sau 48 de ore depide.


2. Necesarul de produse se face de pe o zi pe alta de manager, comanda
de fiecare data un pic mai mult decat trebuie ca sa fie sigur, ceea ce
inseamna ca daca 2 zile maerge mai incet automat ramane cu produse
expirate. Asta face tura de dimineata, managerul de serviciu schimba
etichetele cu perioada de valabilitate, se verifica salatele astea nu
prea se vad si varza aia incepe sa se ofileasca, se schimba varza
ofilita,
maslinele nu stie nimeni de cate zile sunt iar branza daca nu are
mucegai e ok. La fel si cu porumbul, specialitatile etc.


3. Kfc e la etajul 2, marfa vine undeva la subsol cum singuri sclavi
sunt in bucatarie ca la vanzare sunt in general fete, ghici cine se
duce dupa
marfa? Exact, eu si cu agiotantul meu. Se mananca la discretie asta e
partea buna, din salate, sosuri, chifle absolut orice. Ocazional mai
trageam un fotbal cu chifle, alea mici de le comandati in loc de
paine, da ele veneau inghetate si erau numai bune de un fotbal pe
holul ala lung.
Deobicei jucam KFC contra Pizza Hut ca si lor le venea marfa in
aceeasi masina, avem aceeasi companie mama. Cand incepeau sa se
ofileasca le
puneam la loc si luam altele. Poate m-ati inteles gresit dar nimic nu
se arunca la KFC, sus ne astepta managerul sa facem inventarul, deci
se
numara tot inclusiv chifle.


4. Marfa o caram cu un transpalete (am scris cum ii spuneam noi nici
nu stiu daca exista ceva de genu) si pe fiecare palete puneam marfa de
vreo
250 300 de kile ca romanu s-a nascut flamand, deci era si f greu si f
voluminos asa ca sa va faceti o imagine trebuia sa tragem de ala vro
200
de metrii asa in forma de U numai pana la lift deci pot sa zic ca se
stia pe unde trecem cu marfa pt ca lasam urma, evident nimic nu se
arunca. La
lift podul de piatra se darma uneori deoarece paletu era cam cat liftu
si daca nu inimerei din prima intrarea se ducea dracu tot plus ca la
intrarea
in lift era santul de metal al usilor si evident ca mai cadeau una, alta.


Apoi mai era curatenia, ea se imparte in 3: Masa de faina care trebuie
curatata temeinic pt ca la sfarsit vine manageru cu degetelul lui sa
verifice
Masinile de gatit trebuie curatate (asta era treaba masinistului deci
vro 7 luni a mea).
Si unu care spala tot(Dish), gratare, manere, tavi,tanc de ulei,
filtrele alea din hratie, ce credeati ca se arunca? Mie imi placea sa
ma bag la
spalat, era simplu, cum managerii erau niste zgarciti nici nu le mai
ceream detergentul ala special D3 parca sau sapun le lasam in apa
clocotinda vreo juma de ora si apoi doar le clateam nu se prindea
nimeni, ca le ascundeam prin rastel pe acolo, jeg pe ele cat cuprinde
dar ne
grabeam acasa ca nu plecam niciodata mai devreme de 1 noaptea


La masini curat se facea cu hartia igenica si 2 lavete, atat asta era
ratia pe saptamana acolo totu e low cost aaa si un detergentu D7 asa
se
numea. Programul se termina pe la 10- 11 iar noi la 12 trebuia sa
iesim din tura dar nu aveam voie sa plecam pana nu faceam curat.. DECI
detergentul respectiv, care e f toxic deoarece am reusit sa procur o
sticla acasa, ajungea peste tot inclusiv pe faina in ulei grupa mare
samd
in speranta ca terminam mai repede.


La masina de breding cand se facea curat aveam mereu grija sa hranim
gandaci de bucatarie, ma rog ii descoperisem io intr-o noapte in
spatele
masinii intr-o scurgere care avea un capac metalic gaurit prins in
suruburi in podea. Le bagam in fiecare seara paine, apa si alte
resturi
devenisera destul de mari la un moment dat ca s-a speriat o casiera de
ei si s-a plans la manageri. A doua zi au venit unii cu niste
pesticide sa ii
omoare, eu am crezut ca au reusit dar se pare ca e destul de
rezistenta specia asta mai ales dupa ce au rezistat la mancare aia,
nu? Cred ca si
acum mai sunt acolo, in fine.


Alte precizari importante, baietii cu care am lucrat eu acolo, nu prea
erau dusi la scoala si tin minte cum maestru paul din berceni la
sfarsitul
programului a urinat in ulei o data supart fiind ca managerul l-a
prins cand vindea produse pe neve. In pungile cu pui gaseam adese
muste, in
criza de timp puiul era dezghetat cu apa fierbinte si capata asa o
culoare de vanata. Flegme la impachetare primeau cei mai fitosi
clienti stiu ca o
data a fost servita si d-na andreea(a cantat la blondy sau ceva). Am
filme si poze acasa cu schimbarea etichetelor si a salatelor.


Eu personal am comis cateva de oboseala, am scapat vro 3-4 gratare cu
aripioare, strips pe jos am vrut sa le arunc dar managerul m-a invatat
o
schema ca a patit si el la fel cand era la masini, le bagi un minut in
ulei si gata, sau le platesti la pret intreg. Deci...


Aaaa faza tare sa nu uit. De Pasti plecam toti acasa (o zi, normal)si
lasaram frigiderele oprite (mare gafa) cu marfa la greu in ele ca a
doua
zi vin "meltenii", ei nu mananca oua mananca aripioare. Va dati seama
ca dupa 36 de ore nu mirosea a morga dar a stricat sigur, evident ca
produsele s-au bagat la vanzare. Slava Domnului ca totul acolo se
gatestela temperaturi inalte si nu omoara pe nimeni, inca.


Sucu ala pepsi vine in niste tancuri, vai mama noastra ce mai caram la
ele, doar esenta ca restu e sifon,


Ce sa va mai zic, Opc-ul nici macar nu trecea prin spate ramanea in
fata unde era totul frumos, dar plecau cu sacosele si probabil
buzunarele
pline. In spatele frigiderelor se ascundeau cate 2-3 meniuri


Seara dupa program ne strangeam in lobby mai multi de la KFC, Pizza
hut si Mc uneori, si povesteam cum isi terorizeaza fiecare clientii si
care sunt
cele mai oribile metode. Evident ca noi mereu castigam.

Niciun comentariu: