Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

miercuri, ianuarie 14

cele 11 alimente sanatoase ...pe care nu le consumam

Nutritionistul american Jonny Bowden a realizat o lista cu cele mai
sanatoase alimente pe care oamenii ar trebui sa le consume zilnic, dar
nu a o fac din diferite motive. Unul dintre acestea ar fi faptul ca
anumite produse, unele cu denumiri exotice, nu sunt comercializate in
magazine.
Reporterul ziarului "The New York Times" l-a rugat pe Jonny Bowden -
autorul celebrei carti "Cele mai sanatoase 150 de alimente de pe glob"
- sa prezinte o lista actualizata a mancarurilor favorite care sunt
usor de gasit in supermarketuri. Iata lista doctorului Jonny Bowden si
cateva informatii despre compozitia si proprietatile acestor alimente:

1) SFECLA ROSIE - este o leguma foarte bagata in acid folic si
pigmenti rosii naturali, cunoscuti ca adversari redutabili in lupta cu
cancerul. De regula, se consuma in stare cruda (salate) sau fiarta (in
amestec cu hreanul). Originara din zona mediteraneana, sfecla rosie
("Beta vulgaris"), are un nivel caloric de 40 kcal/100g. Este usor
digerabila si are un continut bogat în vitaminele A, B, C *i PP,
potasiu, fier, calciu, proteine, hidra*i de carbon, zaharuri,
glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, hipertensiune,
anemii, imunitate scazuta, nevroze, demineralizare, tuberculoza,
cancer, regland si functiile hepatice. Este contraindicata în diabet,
din cauza nivelului ridicat de zaharuri si glutamina. Frunzele de
sfecla rosie sunt si ele deosebit de bogate în vitamine, fiind o sursa
sigura de calciu si fier natural. De retinut c*, prin conservare în
otet de mere, sfecla rosie se imbogateste în vitamine prin
procesul de fermentatie (vitaminele B6, B12).

2) VARZA - este bogata in special in provitamina A, vitaminele C
si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Este o
leguma foarte putin calorica, ea avand in jur de 25 de calorii (100
kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte
din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide
partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza,
glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic,
sint prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei
trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare
continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la
exterior). Este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100
g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma. Vitaminele
din grupa B sint si e foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6,
B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Un
consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de
colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si
rect. Varza are proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul
tesuturilor, poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si
proprietati expectorante, are actiune anticancerigena, antidepresiva
si este recomandata in regimul pentru diabetici.

3)SFECLA ELVETIANA - o leguma cu frunze verzi care protejeaza
vederea, care contine vitamina K1.

4)SCORTISOARA - ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al
glicemiei si colesterolului

5)SUCUL DE RODII - este o bautura populara in special in
Orientul Mijlociu, care scade tensiunea arteriala si contine foarte
multi antioxidanti.

6)PRUNE USCATE - sunt pline de antioxidanti, extrem de bogate
în glucide (fructoza si levuloza), hidrati de carbon, acizi organici,
vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu sau fier. Ele
fortifica sistemul nervos, combat starile de oboseala, stimuleaza
tranzitul intestinal, normalizeaza volumul ficatului (reduc
hepatomegalia); iata de ce, pruna este un aliment recomandat
astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate,
hepaticilor. In plus, puterea depurativa si diuretica a prunei o face
utila persoanelor suferinde de reumatism, arterioscleroza si celor cu
intoxicatii alimentare acute.

7)SEMINTE DE DOVLEAC - au un nivel ridicat al continutului de
magneziu, zinc si alte minerale. Sunt considerate de mare ajutor în
eliminarea viermilor intestinali si in stimularea activitatii
rinichilor. Bolile de inima asociate unor valori crescute ale
colesterolului, bolile glandulare si nervoase pot fi ameliorate cu
ajutorul unei cure de seminte de dovleac.

8)SARDINE - dr.. Bowden le numeste "alimentul sanatos
dintr-o conserva", pentru ca au un continut foarte ridicat de acizi
grasi omega 3 si calciu, precum si fier, magneziu, fosfor, zinc,
mangan si cupru - si, nu in ultimul rand, toata gama de vitamine B,
precum si vitamina D. Boli precum psoriazisul, poliartrita sau astmul
bronsic raspund pozitiv la acest aliment. Studii ample au demonstrat
ca un consum regulat de peste - de trei ori pe saptamana - previne si
incetineste depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange,
protejeaza organismul impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare, cum
ar fi infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral,
hipertensiunea arteriala sau tulburarile de ritm cardiac.

9)TURMERICUL - sau "Curcuma longa", este o planta ierboasa, de
origine asiatica. Radacinile din curcuma au un gust aromat, iute,
fiind folosita ca si condiment in bucataria indiana . Radacinile de
turmeric contin ulei volatil, zinziberen si un colorant galben denumit
curcumina. Turmericul este o planta cu proprietati anti-inflamatorii
si anti-cancerigene. De asemenea, stimuleaza puternic secretia de
bila, avand actiune colagoga si coleretica intensa. Se consuma in
combinatie cu oua fierte in salate...

10) AFINE CONGELATE - Chiar daca procesul de inghetare, ca si
cel de fierbere, poate degrada nutrientii, aceste fructe se consuma de
regula in combinatie cu iaurtul. Specialistii sustin ca afinele
imbogatesc performantele intelectuale, in special procesul de
memorizare.

11) DOVLEAC CONSERVAT - este o leguma saraca in calorii, dar
plina de fibre si vitamina A, care regleaza sistemul imunitar. Se
consuma cu putin unt, scortisoara sau mieji de nuca. Jonny Bowden
sustine ca are mereu in bucatarie macar doua dintre acele alimente:
seminte de dovleac, pe care le prajeste si le pune in salate, dar si
afine congelate, pe care le consuma in amestec cu iaurt, lapte si alte
cereale mai ales la micul dejun.

Niciun comentariu: