Are un nume cu adevarat predestinat ca elixir de sanatate: "vita de
vie", un izvor al vietii.
Prima vie a fost cultivata - se pare - acum nu mai putin de 10.000 de
ani, iar de atunci, din negurile preistoriei si pana acum, oamenii au
dezvoltat pana la nivel de arta cultivarea strugurilor si
transformarea lor in vin. Si virtutile terapeutice ale strugurilor
sunt cunoscute si practicate de mii de ani. Pana de curand, s-a crezut
chiar ca in acest domeniu nu mai pot aparea noutati absolute. Aceasta,
pana cand atentia cercetatorilor s-a indreptat asupra a ceea ce se
arunca din struguri: samburii. Mai intai, acestia au provocat o mica
revolutie in industria alimentara, pentru ca apoi sa inceapa o
adevarata cariera in domeniul medical. De "vina" este uleiul extras
din acesti samburi cu proprietati terapeutice exceptionale.
Un campion al anti-imbatranirii.
Desi vita de vie este cultivata de mii de ani, extractia uleiului din
seminte este de data recenta, datorita dificultatilor tehnologice de
obtinere a lui. Initial, el a fost fabricat doar in Franta si in
Italia si a fost utilizat strict in alimentatie. Apoi a fost utilizat
extern, in cosmetica, pentru ca este usor resorbit de piele, pe care o
inmoaie si o intinde. Abia la urma a fost luat in vizor de catre
industria farmaceutica.
Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina
E si vitamina F, precum si unele minerale: zinc, cupru, seleniu.
Dar, mai presus de toate, contine asa-numitele procianidine
(prescurtat Opc), care sunt un agent anti-imbatranire de 50 de ori mai
puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina
C.
Mai contine substante care ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de
sange si a inimii, care catalizeaza actiunea unor vitamine in corp,
care ajuta la tinerea sub control a reactiilor alergice. Cu alte
cuvinte, un nou medicament naturals-a nascut de curand. Sa vedem, in
cele ce urmeaza, cum trebuie folosit.
Cateva precizari
Cand vorbim despre efecte terapeutice ne raportam la uleiul de
struguri obtinut prin presare la rece. Mai exista un ulei rafinat de
samburi de struguri, care se obtine la temperaturi mari, cand sunt
distruse, practic, toate substantele active din punct de vedere
terapeutic si care, evident, nu este recomandat in vindecare. Uleiul
presat la rece din samburi de struguri il gasim in prezent in marile
supermarketuri, in raioanele cu uleiuri de import.
Intern, acest ulei se administreaza in primul rand prin alimentatie,
fiind un excelent adaos in salate, in sosuri, in diferitele feluri de
mancare, ce nu presupun prepararea la foc. Este absolut necesar sa
evitam prajirea sau fierberea acestui ulei, pentru ca incalzirea la
peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietatilor
terapeutice.
Doza zilnica de ulei este de 25-45 de grame, adica 2-4 linguri pe zi,
care se pot consuma ca atare, sau in hrana.
Extern este folosit ca solutie de masaj pentru piele, pe care o
hraneste, previne uscarea sa, ajuta la mentinerea tineretii si a
elasticitatii naturale.
Uleiul de struguri - o pavaza impotriva bolii
Bolile vasculare
- Folosirea constanta a uleiului de samburi de struguri in salate,
care vor fi consumate zilnic, este suficienta pentru evitarea unor
boli vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculara sau
arterita. Aceasta pentru ca uleiul de struguri contine substante
(asa-numitele grasimi nesaturate) care ajuta la mentinerea tineretii
si elasticitatii vasculare, precum si substante care impiedica
procesele degenerative ale vaselor de sange.
Bolile de inima
- Se consuma zilnic doua linguri din acest ulei, care este recomandat
in mod special persoanelor care au avut sau au o dieta cu multa carne
si preparate din carne, cu prajeli sau alte grasimi "rele", cum ar fi
cele din margarina sau din uleiurile rafinate. Acest ulei previne
ischemia cardiaca, precum si tulburari circulatorii cum ar fi
hipertensiunea si tensiunea arteriala oscilanta.
Tumorile benigne
- Studii de data recenta arata ca anumite substante continute in
samburii de struguri impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale
benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele
si adenofibroamele mamare.
Femeile cu asemenea predispozitii ar fi bine sa faca de 4-6 ori pe an
cure de cate 28 de zile in care sa consume ulei de
samburi de struguri, cate 20-30 de ml zilnic.
Infectiile diverse
- Substantele active din acest ulei actioneaza ca stimulent imunitar
pe mai multe cai: catalizeaza actiunea vitaminei C
in organism, favorizeaza producerea de celule imunocompetente si le
activeaza pe cele existente. Mai ales in perioadele reci ale anului,
cand sistemul natural de aparare al organismului este cel mai
incercat, se recomanda consumarea uleiului de samburi de struguri,
minimum 30 de grame zilnic.
Alzheimer
- La persoanele din zonele in care se consuma deja acest ulei de
cateva decenii (Franta si Italia) s-a observat, pe langa reducerea
ratei bolilor cardiovasculare, o mult mai buna functionare a
sistemului nervos. Se pare ca substantele antioxidante din samburii de
struguri sunt foarte eficiente in oprirea proceselor degenerative ce
afecteaza creierul la persoanele in varsta. Studiile pentru izolarea
unei substante active care sa previna aceasta cumplita boala sunt in
plina desfasurare, insa pana atunci, un lucru este sigur: consumul de
ulei de seminte de struguri este printre cele mai bune antidoturi
impotriva Alzheimer.
Afectiuni dermatologice
- Se recomanda atat consumul intern, cat si masajul pe piele cu acest
ulei. Bogat in vitamina E, este un elixir pentru mentinerea tineretii
pielii, dar si pentru prevenirea unor afectiuni dermatologice
(cheratoze, psoriazis, depigmentari etc.). Masajul facut dupa baie cu
ulei de samburi de struguri impiedica pierderea apei (mentinand
hidratarea pielii), da stralucire si finete epidermei, intarziindu-i
imbatranirea.
Colesterol
- In 1993 a fost prezentat la conferinta anuala a "Colegiului
stiintific de Cardiologie din Statele Unite" un studiu pe 56 de
pacienti, barbati si femei, care aveau valori ridicate ale
colesterolului. Consumand zilnic cate 43 de grame de ulei de seminte
de struguri, acestia si-au redus cu 15,6 % nivelul colesterolului din
sange in doar 3 (!) saptamani. In prezent, uleiul de samburi de
struguri este considerat cel mai bun medicament-aliment pentru
scaderea si mentinerea la cote normale a nivelului colesterolului.
Varice si hemoroizi
- Consumul zilnic al acestui ulei previne aparitia dilatatiilor
venoase anormale si, mai mult, poate micsora venele varicoase. Se
consuma in salate de cruditati, cate 3-4 linguri pe zi, tratamentul
fiind pe termen lung (minimum un an). Este recomandat si pentru
tratarea umflarii picioarelor si a senzatiei de greutate in picioare.
Arteroscleroza
- Uleiul de samburi de struguri ofera peretilor arterelor o protectie
exceptionala la depunerile de colesterol.
Este mentionata folosirea cu succes si in arterita obliteranta, unde
administrarea sa a ameliorat usor fluxul sanguin si, in timp, a redus
crampele specifice (mai ales cele nocturne). Pentru obtinerea acestor
efecte, se fac cure de lunga durata (macar 1 an), cu acest ulei presat
la rece, din care se administreaza minimum 20 de grame zilnic.
Fragilitatea capilara si fragilitatea vasculara in general
- Substantele din semintele de struguri au o actiune antioxidanta
puternica, asigurand o protectie a celulelor din compozitia peretilor
vaselor de sange la actiunea radicalilor liberi si mentinand sau
restabilind in buna masura elasticitatea vaselor sanguine. O cura de
sase luni, in care se consuma zilnic 3-4 linguri din acest ulei, duce
la reducerea semnificativa a suprafetelor cu echimoze produse de
fragilitatea capilara si previne accidentele vasculare (eventual
recidiva acestora).
Deficiente imunitare
- Semintele de struguri contin substante cum ar fi zincul, cuprul,
seleniul, vitamina E si procianidinele, care sunt cei mai puternici
inamici ai radicalilor liberi, contribuind astfel la cresterea
imunitatii organismului.
O cura cu 25 de grame de ulei de struguri pe zi, mentinuta minimum o
luna, ajuta la marirea rezistentei organismului la factorii
infectiosi..
Artrita (reumatismul)
- Cei care sufera deja de artrita pot constata, consumand acest ulei,
o reducere in timp a durerilor datorate inflamatiilor. Aceasta, pentru
ca semintele de struguri contin substante care mentin sanatatea
tesuturilor din compozitia articulatiilor, precum si antiinflamatoare
naturale. Se consuma salate cu ulei de samburi de struguri (minimum 3
linguri zilnic), in cure de 2-3 luni.
Alergie
- Este utilizat si in tratarea alergiilor, deoarece blocheaza enzimele
care produc histaminele (substante naturale din corpul uman care
determina aparitia reactiilor alergice).
Se fac cure de cate 2-3 luni, in care se consuma cate 30 ml din acest
ulei, zilnic. In caz de criza alergica, administrarea uleiului
eficientizeaza, intre altele, actiunea vitaminei C, care este folosita
in toate tratamentele anti-alergice.
Imbatranirea
- Uleiul de seminte de struguri nu poate, bineinteles, opri complet
procesul de imbatranire al tesuturilor, dar poate prelungi mult
tineretea biologica. La femei, ajuta la mentinerea echilibrului
hormonal, previne aparitia menopauzei premature, precum si a unor
fenomene cum ar fi uscarea pielii, aparitia pilozitatilor in exces,
estomparea caracterelor secundare feminine. La barbati, previne
impotenta vasculara. La ambele sexe, previne si combate Alzheimerul,
reumatismul degenerativ, problemele cardiace.
Se consuma, zilnic, minimum 30 de grame, in salate de cruditati (care
ii potenteaza efectul).
Vedere obosita
- Mai multe studii arata ca acest ulei imbunatateste vederea, facand
ca vasele de sange din ochi sa functioneze maieficient. Se recomanda
mai ales persoanelor la care tulburarile de vedere apar odata cu
varsta sau pe fondul unor probleme circulatorii. Se recomanda in
paralel si curele cu struguri negri, consumati ca atare, pigmentii din
coaja acestora ajutand si ei la ameliorarea vederii, inclusiv a celei
nocturne.
Boli care se trateaza extern cu uleiul de samburi de struguri:
Piele uscata si sensibila la frig
- La zece minute dupa baie, se maseaza intreg corpul, mai ales
membrele, cu ulei de samburi de struguri.
Tratamentul se face sase saptamani la rand, mai ales in perioadele friguroase.
Piele cu tendinta de imbatranire
- Uleiul de struguri penetreaza rapid epiderma, nelasand senzatia de
piele grasa si protejand in schimb pielea de
vant si de soare. Datorita continutului sau ridicat de acid linoleic,
care este repede incorporat in piele, reduce pierderea de apa din
epiderma si restabileste elasticitatea pielii. Se foloseste, de
asemenea, dupa baie, pentru masaj.
Ten uscat
- O data la trei zile, se maseaza obrajii, pometii, fruntea si gatul,
cu ulei de samburi de struguri.. Are efecte de protectie, mentine
hidratarea si impiedica formarea ridurilor.
Contraindicatii
Intern, nu se cunosc contraindicatii la administrarea acestui ulei, cu
conditia sa nu fie preparat termic si sa nu> fie depasita perioada de
valabilitate inscrisa pe ambalaj.
Extern, va fi evitata folosirea sa pe portiunile cu piele grasa,
seboreica, putand in aceste cazuri sa produca reactii cutanate locale.
--
Un comentariu:
Mutumesc pentru informatii. Mi-a fost de folos acest articol.Astept si alte comentarii despre acest subiect.
Trimiteți un comentariu