Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

duminică, septembrie 18

despre (ne-)arhitectura

Arhitecti ....sau politicienii plansetei ?

Arhitectii sint aceia care, in realizarea unui proiect anume, poarta toate convorbirile intre proprietar si consultantii de specialitate, fac coordonarea intre discipline si se ocupa de o mie si una de chestii administrative, mentinerea unui dosar comun pentru toata lucrarea, etc. Sarcina lor principala este urbanismul, dar atiti politicieni de implica in trasarea unor strazi su dezvoltarea zonelor urbane, incit de multe ori arhitectii-urbanisti sfarsesc prin a face ce spun acestia. Cind e vorba de cladiri, sa fim seriosi, caci inginerii de structura (rezistentza) sint cei care au responsabilitatea, nicidecum arhitectii ! Cind e vorba de uitilitati, planuri cu toata tzevaraia si matzaraia subterana, ca si nivelarea site-ului, elevatii, etc - atunci asta e sarcina acelor "Civil engineers". N-am inteles niciodata de ce se da atita importanta acestei discipline (arhitectura), cind de fapt, aceasta ar trebui inclusa mai degraba in artele plastice ! Toti arhitectii pe care-i cunosc si cu care lucrez zi de zi, nu fac altceva decit copiaza diferite layouts (planuri de impartire interioara) de cladiri si exterioare de cladiri. Si dupa ce le fac, vine inginerul de structura si le spune ca ce vor ei sint cai verzi pe pereti, caci zidul ala este un zid de rezistenta si ca atare nu poate fi utilizat asa cum vor ei, arhitectii, etc. Site-ul pe care se va afla cladirea il face ala care e "civil engineer", cladirea o calculeaza acela care e "structural engineer", iar apoi vin celelalte discipline : mecanica (aer conditionat), electrica, fire protection, automatizarile de rigoare, comunicatiile, etc. Nimic din toate acestea nu sint domenii cunoscute de arhitect !!!
Si atunci, de ce le trebuie 6 ani sa toooot deseneze coloane din Corint sau cine stie ce detalii grecesti sau turcesti ???
Un inginer de calculatoare electronice face 5 ani Politehnica. Sa nu-mi spuneti mie ca a proiecta un calculator electronic sau un generator electric gigant, de termocentrala, e o treaba mai usoara decit a desena forma unei cladiri pe care tot n-o fac ei !!!
Dar, in lume au intaietate aceia care confunda o pompa funebra cu o pompa pneumatica, n'asha ? Cu cit esti mai in fatza, cu atit stii mai putine, dar cu atit mai mult se uita lumea la tine. Asa e facuta lumea asta, n-avem ce-i face.


Motanul din USA



Esti foarte aproape de departarea maxima de adevar!!!!!!!!!!!!!!

mai tataie,
Am studiat arhitectura 7 ani in Romania, si acum o practic aici si nu pot ca sa nu observ cat de ingust gandesti matale!!!!!!!!! In primul rand ca sa devii arhitect trebuie sa stii nu numai urbanism cum spui tu, ci o groaza de alte "nimicuri" cum ar fi istoria artei, desen, estetica, chiar politica, etc. Eu lucrez in SUA de 8 ani si niciodata nu am primit "indicatii" de la un inginer. Pesemne ca matale esti neam de inginer, si ai asa un of (a se citi cui) impotriva noastra? Ma intreb de ce? Ca avem un club al nostru (club A) unde mataluta nu puteai intra? Ca la scoala aveam gagicile cu cei mai lungi craci din Bucuresti? Poate ca da. Arhitectii cu care lucrezi tu or copia layout-uri, poate pentru ca sant americani si deci obisnuiti cu viata usoara, sau poate sant inapti intelectual. Eu fac mechanical, electrical, civil singur, mai domnule.
Stii mataluta ca eu adormeam de oboseala in troleibuzul 85 intre Universitate si Titan in drum spre meditatii?
"Si atunci, de ce le trebuie 6 ani sa toooot deseneze coloane din
Corint sau cine stie ce detalii grecesti sau turcesti ???"te intrebi? Eu nu prea stiu detalii turcesti, mai documenteaza-te. Oricum raspuns nu exista. Cel putin nu pentru tine, neam de electronist, care ai dormitat undeva prin Grozavesti, visand seara la vreo frumoasa de la Arhitectura care nu ti-a dat atentie la Balul Bobocilor. Si stii de ce? Fiindca era CU MINE!!!

radu lupu din USA




Un inginer nu-si pune mintea cu tine. Daca tu desenezi parcele pe unde se fac case si scrii nr locului de casa....Arhitectul lui cuculea ! Sintetzi a cincea roata la carutza. Ca ii numeri pe degete pe cei care fac arhitectura. Si nu este nici un roman arhitect. Ca din 20-25 arhitecti te pomenesti ca esti tu acela !
In Romania nu s-a facut arhitectura deloc. Aceleasi blocuri sint in Ulan Bathor, in Vladivostok. la unguri. Erau toate P+4, P+10 care erau trasate de Moskova, mai coacaza !
Calcati voi ca paunii, dar la terminare erati readusi la realitate de tovarasul de la primarie care se ucupa cu....urbanistica ( sic ! ). Poate ca povesteati voi intre voi ce mari sintetzi la beraria din coltz unde va varsati amarul si va plingeati ca nu ati fost intelesi.
Am avut onoarea sa cunosc doi arhitecti aici pe una am ajutat-o sa ia un Job la un fel de birou de sistematizare ( deseneaza parcele ). La interviu a intrebat-o de sistemul in inch si cind a auzit de " foot " a rosit. Ce dulce a fost !
Cred ca nu stia cit de mare este. I-as fi aratat eu, dar nu aveam voie si nu voiam sa arat in public.
" fa-ma mama ce n-am fost
arhitect si sef de post !

ca se invirteau gagicile , e drept. Dar si mai multe sint acum pe linga manelisti si cintaretii de Hip=hop. Sa le zicem si lor arhitecti ? Un circiumar avea mai multe gagici decit tot anul de la Arhitectura.

traktorist din USA



In general, meseria de arhitect e cea mai prost platita si are cea mai mare cota de somaj. Cu exceptia citorva smecheri ajunsi cei mai multi trag mita de coada.

Unii mai isteti insa se numesc designeri, mai ales aia de interioare, povestesc cite o ora unei gospodine avantajul bideului roz incadrarea in mediu si toaleta in mov...

Lupta cu designerii e ca lupta cu teroristii. Mi-au trebuit vro 3 saptamini sa-l conving pa unu ca colturile la ferestrele vehicoleleor trebuiesc rotunjite pt. ca acolo am concentratori de tensiuni si ca ar fi f. scump sa fac totul ascutit. Mi-a acceptat o raza, da fara s-o coteze asa ca am facut-o io cit am vrut...cu conditia insa ca pe dinafara sa se vobseasca cu negru ca si cum ar fi totusi un colt ascutit.

La un tren a fost un designer care a zis ca nu e bine ca WC-urile sa fie chiar la usa ca nu e frumos cind intrii sa dai de WC. Drept urmare s-a mutat usa in mijlocu vagonului, WC-ul raminind la sf. vagonului, solutie catastrofala pt. ca chiar in mijloc sunt momentele incovoietoare cele mai mari si au fost necesare tone de material pt. a consolida zona.

neamtu tiganu din Germania

Niciun comentariu: