Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

luni, ianuarie 12

20 de lucruri mai putin stiute despre România


   
 
 
 1. Rețeaua de transport în comun de suprafață din
 București este cea de a patra cea mai mare din Europa (și una dinte cele  mai dense de pe continent, transportând 2,3 milioane de pasageri pe zi).
 
  2. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de  doar de 2,75 x 3.80 cm.
 
  3. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea
 mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcția
 are o  înălțime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei și fost realizată între anii  1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri  peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpația, regiune a  Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.
 
  4. Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu și Vulturulu, gazetă bisăptămânală politică și  literară și primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iași. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galați, a fost  achiziționat în anul 2007 de către colecționarul londonez Joseph Hackmey pentru  suma de 1.115.000 USD (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată  și de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua  emisiune Cap de  bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).
 
  5. Există o religie născută pe teritoriul României și care este astăzi este  răspândită în Statele Unite ale Americii, Scoția, Țările de Jos și Ungaria. Este  vorba despre credința unitariană, care a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea.

 
 6. Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de  navigație create de mâna omului (după Canalul Suez și Canalul Panama). Pentru  construcția sa au fost excavați 294 milioane m3 la canalul principal și alte 87  milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25  milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama).
  Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari,  ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani…
 
  7. Strada  Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei  (după Spreuerhofstraße din Germanania și Parliament Street din England Anglia).
  Strada are 83 de metri lungime, iar lățimea ei este
cuprinsă între 1,11 și 1,35  m.
 
  8. Soprana Alma Gluck, una  din cele mai faimoase artiste lirice ale lumii și prima cântăreață de operă care  a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a
născut La Iași, pe 11 mai  1884.
 
  9. Și, tot în 1884, Timișoara devenea primul oraș din Europa continentală cu  străzile iluminate electric.
 
  10. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în  sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiți de cercetători  "Oase 1″, "Oase 2″ și "Oase 3″), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani,  sau 40.500 folosind date calibrate.
 
  11. Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui  Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are  55 m înălțime și o lățime de 25 m. Alte dimensiuni: lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lățimea nasului: 4 metri.
 
  12. Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire
 administrativă pentru uz civil  ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai  grea clădire din lume. Cu o suprafață desfășurată de 330.000 m², se află pe  locul 2 în lume la capitolul "Clădiri Administrative" (după clădirea  Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi,  pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape  Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. (mai nou am citit ca se scufunda cu 6mm/an.)
 
  13. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Se  întinde pe o suprafață de 96 hectare, din care expoziția propriu-zisă ocupă 42  de hectare.
 
  14. Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este Luceafărul, de Mihai Eminescu, record  "oficializat" în februarie 2009.
 
  15. Cel mai vârstnic atlet din lume care a câștigat o probă de maraton este românca  Constantina Diţă. Aceasta a câștigat proba în 2008, la  Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, la vârsta de 38 de ani.
 
  16. Pilotul de curse cu cea mai îndelungată carieră este românul Laurențiu  Moldovan: 39 de ani și 364 de zile.
 
  17, Amfetaminele au fost descoperite și sintetizate pentru  prima dată în lume de către românul Lazăr
Edeleanu. Tot Lazăr Edeleanu este și inventatorul
 metodei moderne de  rafinare a petrolului.
 
  18. Cea mai veche inscripție din lume pare a fi cea
 descoperită de arheologi pe  șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012. Aceasta ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu
 (cca. 6600 – 5500 î.Hr.).
 
  19. Cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii a
 fost  descoperită tot pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie.
 
  20. Statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia –  statuie considerată una dintre minunile lumii moderne – are chipul sculptat de un românul Gheorghe Leonida.
 




Niciun comentariu: