Roșia Montană este un loc al fărădelegii. Indiferent ce cosmetizări au loc în prezent, începuturile întregii afaceri au rămas în ceață, fiind pe de-a-ntregul ilegale. Cum să dezvolți un proiect care a început prin falsuri?! Profesorii de la ASE au demonstrat negru pe alb că Licența 47, pe care se bazează întreaga afacere, nu este valabilă pentru proiectul minier de la Roșia. Specialistul numărul 1 în domeniu, fost director al Institutului Geologic, fost consilier al Agenției naționale pentru resurse minerale (ANRM), fost expert ONU în minerit timp de 13 ani și fost consilier pentru proiecte miniere în Tanzania, Zair, Uganda şi Burundi, este Ioan Rădulescu din București. Domnia sa spune că, dacă mai vorbim încă despre proiectul Roșia Montană este din cauza corupției, iresponsabilității și lipsei de patriotism a autorităților centrale, județene și locale.
„Gold Corporation a făcut explorare de aur cu licența de exploatare, ceea ce nu este legal”
În 1997, compania Gabriel Resources, creată de multimilionarul Frank Timiș, a cotat la Bursa din Vancouver zăcământul de la Roșia Montană, obținând sume importante. A știut statul român că d-l Timiș vindea cu succes, unor investitori iubitori de riscuri, blana ursului din pădure?
Statul n-a știut nimic oficial de mișcările domnului Timiș, n-a eliberat nici o dovadă, nici un act în acest sens. Niciunul dintre demnitarii de atunci nu-și amintește ce s-a întâmplat. Pur și simplu, Frank Timiș s-a dus la bursă și a declarat că este proprietar al unor zăcăminte de aur în România, arătând niște concentrații și niște perimetre. Cotația i-a fost acceptată fără alte formalități, deoarece era vorba de o bursă de risc. În fapt, d-l Timiș obținuse dreptul de a exploata haldele de steril din Roșia Montană și împrejurimi. S-a dus la bursă și a zis: am aur! deși nu era nici vorbă să fi obținut la acea dată concesiunea și licența zăcămintelor propriu-zise.
Licenţa de exploatare nr. 47/1999 a fost acordată de ANRM regiei de stat Minvest ca titular şi RMGC ca societate afiliată. O „licență mixtă”, de exploatare şi explorare în acelaşi timp. Este legală o licenţă mixtă?
Potrivit legilor minelor din 1924, din 1965, din 1998 și din 2003, nu este legală! Licența de exploatare se acordă pe minimum 20 de ani, pe când licența de explorare numai pe 8 ani. Ele sunt întotdeauna distincte, nu se pot suprapune. Vorbim de o ilegalitate din capul locului. Pe de altă parte, RMGC a făcut explorare de aur cu licența de exploatare, ceea ce iarăși nu este legal.
Perimetrul minier a fost modificat de ANRM prin acte adiţionale, mărindu-se ori micșorându-se, în funcție de interesele companiei. Este legală modificarea perimetrului unei licenţe de exploatare?
Este ilegală. S-a modificat de fapt suprafaţa pentru explorarea făcută de RMGC, nu şi suprafaţa pentru exploatarea făcută de stat (Minvest) la Cetate şi Cârnic! S-a modificat nu numai perimetrul Licenţei 47 Roşia Montană, dar şi perimetrul Licenţei de explorare Bucium, deţinută tot de RMGC prin transfer de la Minvest. S-a ajuns astfel ca cele două perimetre să fie adiacente. Mai mult, se observă cum iazul de decantare prevăzut de proiectul Roşia Montană se întinde, ilegal, şi pe perimetrul Licenţei de explorare Bucium. O altă ilegalitate este că RMGC trebuia să câştige un concurs public de oferte, pentru a face explorare, şi nu a făcut-o. În fine, este ilegal modul în care compania a primit la pachet, pe lângă mina de stat propriu-zisă, și pământul din jur, de servitute. Pentru terenul industrial statul trebuia să organizeze o licitație separată, la care ar fi trebuit să participe mai multe companii.
Deși Licența 47 datează din 1999, iar proiectul a fost definitivat în 2001, compania susține că această licenţă este pentru proiectul său minier. Este adevarat că Licenţa 47 este pentru proiect?
Nu este. Uitați-vă în legea minelor! Licența a fost dată pentru zăcământul exploatat de stat, în masivul Cetate, până în anul 2006, nu pentru masivele Cârnic, Orlea sau Văidoaia. Asta înseamnă că toată documentația depusă la Ministerul Mediului este bazată pe o licență ilegală, expirată. Dacă ministerul va acorda avizul de mediu pe baza acestei licențe, va comite o ilegalitate monstruoasă, iar cei responsabili vor fi, mai devreme sau mai târziu, trași la răspundere în justiție.
Le este atât de greu să obțină o nouă licență? De ce evită RMGC să ceară un nou document?
Nu este greu, nu e prea multă birocrație, dar compania evită să ceară o nouă licență pentru că știe că imediat ar începe întrebările... Îmi ceri licența de exploatare, dar ai făcut explorarea? Am făcut... Dar cine ți-a dat voie? Că noi nu ți-am dat. Ai făcut strămutarea? Am făcut... Cine ți-a dat voie s-o faci, înainte să obții avizul de mediu? Că noi nu ți-am dat... și uite așa, numai lucruri incomode, acuzații grave, pe care RMGC le evită.
„Începuturile afacerii sunt murdare. Toate-s cu șpagă, toate-s cu mită, i-au cumpărat pe unul și pe altul, pe rând...”
Cât este de credibil proiectul Roșia Montană?
La Roșia Montană nu există acest zăcământ, cu 1,3 grame de aur la tona de minereu. Nu există! E o himeră! O himeră pe baza căreia s-a construit toată afacerea: cotarea la bursă și încasarea unor uriașe sume de bani. Ceea ce se face și acuma. Cunosc multe zăcăminte similare din lume și pot trage această concluzie: proiectul Roșia Montană este un montaj pentru bursă. Investitorii care s-au lăsat păcăliți n-au ce mai face. S-au băgat singuri în joc.
Gold Corporation și-a creat o imagine de binefăcător providențial, care aduce ploaia în deșert. Este „Crăiasa Apusenilor”. Mai contează, în acest caz, începuturile mizerabile și ilegalitățile?
Pe mine nu mă interesează milioanele pe care le investesc în dregerea busuiocului, ca să aibă o imagine pozitivă în rândul opiniei publice. Mă interesează începuturile care, toate, sunt murdare. Toate-s cu șpagă, toate-s cu mită, i-au cumpărat pe unul și pe altul, pe rând, pe rând... Tot pe rând s-au dezvoltat ilegal: facem aici o explorare, publicăm rezultatele la bursă... De ce le publicați? N-aveți dreptul, n-aveți licență! Păi, o să ne dea licența, nu-s probleme... Totul, totul e măsluit! În toată afacerea asta e o încrengătură uriașă, nici n-o să se poată dovedi toate vinovățiile... Toți, pe toată filiera, miniștrii, funcționarii superiori implicați, primarii comunali, responsabilii județeni de la Alba Iulia, toți au fost cumpărați...
Toți cei implicați în proiect, până la președintele țării, vorbesc de „dezvoltare durabilă” pe 17-20 de ani. Nu vi se pare dureroasă această manipulare?
Cel mai dureros, n-o să apuc eu să văd asta, cel mai dureros este că, eventual, o să înceapă exploatarea, o să meargă un an-doi și apoi va da faliment. Și pentru tot ce au făcut acolo, pentru toate nenoricirile, pentru toate distrugerile, cine va răspunde? Cine va plăti? Statul.
RMGC ne asigură că va pune deoparte circa 150 de milioane de euro, rezultați din exploatarea aurului nostru, nu aduși de dânșii, ca să refacă mediul.
Știu, domnule, dar e puțin... Și nu pun de la început acești bani, că la început nu vor avea, la început vor rade 10 - 15 metri din suprafața munților, vor decoperta și vor căra de acolo toate acele milioane de tone de pământ, până vor ajunge la roca bogată în aur. Apoi, alte explozii, alte mici cutremure, alte mii de tone de praf, întâi la Roșia Montană, apoi la Bucium, la Certej, la Săcărâmb, la Brad și așa mai departe. Inima Munților Apuseni va fi cuprinsă de foc și pară, de asta spun că e dureros... că altfel aș zice: lasă, domnule, să facă... să facă, să se învețe minte, să dea faliment și așa mai departe. Dar mă doare că vor lăsa o pagubă uriașă, chiar de la început.
Când vorbesc de aur, autorităților le strălucesc ochii. În schimb, dacă le amintești că la Roșia sunt galerii romane de 2000 de ani, unice în Europa, nu se lasă impresionate. Este mai important aurul pentru România, decât sunt vestigiile antice?
Ee, pe dracu... Aurul e o marfă pe care o cumperi, dacă ai bani... De oriunde din lume. Ce-i aia, să cădem în genunchi în fața aurului?! La Roșia Montană nu face daraua cât ocaua, dacă s-ar face acest proiect. Dar nu cred... Este exclus, exclus să aibă succes proiectul ăsta! De deschis, poate se va deschide, dar nu va avea succes.
Directorii companiei vorbesc de sumele imense pe care le va încasa statul. Până la 80% din profituri vor merge la buget, deși statul are numai 19% din acțiuni! Vă vine să credeți?
Ce spun ei e o mare minciună! Toată propaganda din ziare și de la televiziuni e o minciună groasă, groasă, scrisă cu creion negru!
„Proiectul Roșia Montană trebuie oprit cu orice preț”
Grupul pentru salvarea Roșiei Montane din cadrul ASE București a dat recent publicității un nou studiu care demonstrează că proiectul minier este un uriaș cu picioare de lut. Iată concluziile profesorilor de la ASE (www.ase.ro/rosia_montana/index.asp).
„Parteneriatul public-privat, reprezentat de RMGC, prost înţeles de instituţiile statului: Minvest, ANRM şi Ministerul Economiei în principal, apoi de Ministerul Culturii şi de Ministerul Mediului, a determinat aceste instituţii să sprijine compania privată Roșia Montană Gold Corporation, în dauna intereselor naţionale, încălcând chiar ele legile pe care trebuiau primele să le respecte. Premeditarea, ilegalităţile şi minciuna legate de Licenţa 47, promovate de instituţiile statului, determină o atitudine de totală neîncredere faţă de autorităţi. Nu am găsit, în documentele studiate, nici o înţelegere prin care statul român să se fi angajat să aprobe proiectul minier; nici nu putea legal să facă o astfel de înţelegere. Invocarea deci, de către anumite persoane, a riscului plăţii unor daune financiare către investitor, la care s-ar supune statul român, dacă nu ar aproba proiectul minier, este lipsită de temei legal. Ea poate constitui în schimb o presiune asupra autorităţilor, să aprobe proiectul. În concluzie, proiectul trebuie oprit cu orice preţ, de exemplu prin sistarea procedurii de acordare a acordului de mediu, procedură netemeinică (bazată pe o licenţă ilegală şi care nu este pentru proiect), şi neacordarea unei licenţe de exploatare noi”. (Prof.univ.dr. Constantin Apostol, prof.univ.dr. Afrodita Iorgulescu, cercetător Gheorghe Manea, prof.univ.dr. Alexandru Tăşnadi).
(Preluare Formula As)
Așa cum s-a mai scris în revista noastră, Roșia Montană este un loc al fărădelegii. Indiferent ce cosmetizări au loc în prezent, începuturile întregii afaceri au rămas în ceață, fiind pe de-a-ntregul ilegale. Cum să dezvolți un proiect care a început prin falsuri?! Profesorii de la ASE au demonstrat negru pe alb că Licența 47, pe care se bazează întreaga afacere, nu este valabilă pentru proiectul minier de la Roșia. Specialistul numărul 1 în domeniu, fost director al Institutului Geologic, fost consilier al Agenției naționale pentru resurse minerale (ANRM), fost expert ONU în minerit timp de 13 ani și fost consilier pentru proiecte miniere în Tanzania, Zair, Uganda şi Burundi, este Ioan Rădulescu din București. Domnia sa spune că, dacă mai vorbim încă despre proiectul Roșia Montană este din cauza corupției, iresponsabilității și lipsei de patriotism a autorităților centrale, județene și locale.
„Gold Corporation a făcut explorare de aur cu licența de exploatare, ceea ce nu este legal”
În 1997, compania Gabriel Resources, creatăde multimilionarul Frank Timiș, a cotat la Bursa din Vancouver zăcământul de la Roșia Montană, obținând sume importante.A știut statul româncăd-l Timișvindea cu succes, unor investitori iubitori de riscuri, blana ursului din pădure?
Statul n-a știut nimic oficial de mișcările domnului Timiș, n-a eliberat nici o dovadă, nici un act în acest sens. Niciunul dintre demnitarii de atunci nu-șiamintește ce s-a întâmplat. Pur și simplu, Frank Timișs-a dus la bursăși a declarat căeste proprietar al unor zăcăminte de aur în România, arătând niște concentrații și niște perimetre. Cotația i-a fost acceptatăfărăalte formalități, deoarece era vorba de o bursăde risc. În fapt, d-l Timișobținuse dreptul de a exploata haldele de steril din Roșia Montanășiîmprejurimi. S-a dus la bursăși a zis: am aur! deși nu era nici vorbăsăfi obținut la acea datăconcesiunea și licența zăcămintelor propriu-zise.
Licenţade exploatare nr. 47/1999 a fost acordatăde ANRM regiei de stat Minvest ca titularşi RMGC ca societate afiliată. O„licență mixtă”, de exploatare şi explorare în acelaşi timp. Este legalăo licenţă mixtă?
Potrivit legilor minelor din 1924, din 1965, din 1998 și din 2003, nu este legală! Licența de exploatare se acordăpe minimum 20 de ani, pe când licența de explorare numai pe 8 ani. Ele sunt întotdeauna distincte, nu se pot suprapune. Vorbim de o ilegalitate din capul locului. Pe de altăparte, RMGC a făcut explorare de aur cu licența de exploatare, ceea ce iarăși nu este legal.
Perimetrul minier a fost modificat de ANRM prin acte adiţionale, mărindu-se ori micșorându-se, în funcție de interesele companiei. Este legală modificarea perimetrului unei licenţe de exploatare?
Este ilegală.S-a modificat de fapt suprafaţa pentru explorarea făcutăde RMGC, nu şi suprafaţa pentru exploatarea făcută de stat (Minvest) la Cetate şi Cârnic!S-a modificat nu numai perimetrul Licenţei 47 Roşia Montană, dar şi perimetrul Licenţei de explorare Bucium, deţinutătot de RMGC prin transfer de la Minvest. S-a ajuns astfel ca cele douăperimetre săfie adiacente. Mai mult, se observăcum iazul de decantare prevăzut de proiectul Roşia Montană se întinde, ilegal,şi pe perimetrul Licenţei de explorare Bucium. O altăilegalitate este căRMGC trebuia săcâştige un concurs public de oferte, pentru a face explorare, şi nu a făcut-o. În fine, este ilegal modul în care compania a primit la pachet, pe lângămina de stat propriu-zisă,și pământul din jur, de servitute. Pentru terenul industrial statul trebuia săorganizeze o licitație separată, la care ar fi trebuit săparticipe mai multe companii.
Deși Licența 47 dateazădin 1999, iar proiectul a fost definitivat în 2001, companiasusține căaceastălicenţă este pentru proiectul său minier. Este adevarat căLicenţa 47 este pentru proiect?
Nu este. Uitați-văîn legea minelor! Licența a fost datăpentru zăcământul exploatat de stat, în masivul Cetate, pânăîn anul 2006, nu pentru masivele Cârnic, Orlea sau Văidoaia. Asta înseamnăcătoatădocumentația depusăla Ministerul Mediului este bazatăpe o licență ilegală, expirată. Dacăministerul va acorda avizul de mediu pe baza acestei licențe, va comite o ilegalitate monstruoasă, iar cei responsabili vor fi, mai devreme sau mai târziu, trași la răspundere în justiție.
Locul unde cititorii de la PEROMANESTE pot initia automat, urmari, comenta linii de conversatie pe care le doresc. Intentia de a moderara este minima! Ca urmare, va rugam sa nu alocati resursele categoriilor nepublicabile. Multumim!
PENTRU A PUBLICA, CLICK AICI SAU TRIMITETI EMAIL LA peromaneste at google.com
Mentionati va rugam numele sub care si locul unde vreti sa va apara submisia!
Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:
Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:
Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.
Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!
______________________________
Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.
Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!
______________________________
luni, aprilie 2
geologul Ioan Rădulescu despre Rosia Montana
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu