Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

luni, aprilie 4

Illuminated Manuscript Oval Map of the World, from Book on Navigation, Walters Art Museum Ms. W.658, fol.23b

Illuminated Manuscript Oval Map of the World, from Book on Navigation, Walters Art Museum Ms. W.658, fol.23b

Originally composed in 932 AH / 1525 CE and dedicated to Sultan Süleyman I ("The Magnificent"), this great work by Piri Reis (d. 962 AH / 1555 CE) on navigation was later revised and expanded. The present manuscript, made mostly in the late 11th AH / 17th CE century, is based on the later expanded version with some 240 exquisitely executed maps and portolan charts. They include a world map (fol.41a) with the outline of the Americas, as well as coastlines (bays, capes, peninsulas), islands, mountains and cities of the Mediterranean basin and the Black Sea. The work starts with the description of the coastline of Anatolia and the islands of the Aegean Sea, the Peloponnese peninsula and eastern and western coasts of the Adriatic Sea. It then proceeds to describe the western shores of Italy, southern France, Spain, North Africa, Palestine, Israel, Lebanon, Syria, western Anatolia, various islands north of Crete, Sea of Marmara, Bosporus and the Black Sea. It ends with a map of the shores of the the Caspian Sea (fol.374a).

See this manuscript page by page at the Walters Art Museum website:
art.thewalters.org/viewwoa.aspx?id=19195


Una din hărţile amiralului turc din secolul 16 Piri Reis stârneşte controverse şi poate da peste cap toată istoria umanităţii.

Concluziile savanţilor – o hartă făcută din avion sau alt aparat de zbor, o hartă mai veche decăt gheaţa care acoperă Antarctica, o hartă mai detaliată decât hărţile tactice ale armatei americane, o hartp pe care a folosit-o şi Columb ca să "descopere" America – o hartă venită din adâncurile istoriei umanităţii care ne poate schimba sistemele de valori sau istoria aşa cum o ştim.

Piri Reis a fost un faimos amiral turc din secolul 16, care avea ca pasiune colecţionarea de hărţi de navigaţie vechi. După o bătălie pe mare, amiralul a capturat câţiva marinari duşmani. Unul dintre ei, ca să scape cu viaţă, s-a lăudat că a fost pilot în flota lui Columb pe parcursul celor trei voiaje ale acestuia în Lumea Nouă. Piri Reis, întotdeauna în căutare de noi informaţii, l-a întrebat pe om dacă Columb a descoperit Lumea Nouă din întâmplare sau ştia că există pământ peste ocean. Pilotul i-a răspuns că acesta avea o hartă, a cărui copie o deţine şi el, şi pe care i-a înmânat-o amiralului. Acesta, folosindu-se de ea şi de colecţia lui de hărţi antice, a desenat o hartă a lumii în 1513. Aceasta este povestea hărţii lui Piri Reis, mai mult sau mai puţin romanţată. Surprizele şi semnele de întrebare de-abia acum încep.
În 1929, un grup de istorici, cercetând secţiunea haremului Palatului Topkapî din Istambul, a găsit această hartă într-o grămadă de moloz. Istoricii au fost uimiţi când au descoperit că harta prezintă clar coasta de nord şi de sud a continentului american. Şi mai uimiţi au fost să descopere pe vechea hartă făcută la 1513 continentul Antarctica, care nu a fost descoperit până în 1818.

În 1953, un ofiţer al marinei turce a trimis harta lui Piri Reis inginerului şef al Oficiului Hidrografic Naval al Statelor Unite. Pentru a o cerceta, acesta i-a cerut ajutorul căpitanului Arlington T. Mallerey, cu care mai colaborase, o autoritate în materie de hărţi antice. Raportând harta la cele existente, aceasta nu numai că s-a dovedit a fi perfectă, dar chiar a mai adus corecturi hărţilor moderne. De exemplu, pe harta lui Piri Reis, Groenlanda e reprezentată prin două insule separate. Această informaţie a fost confirmată recent de un explorator polar francez, care a descoperit cu ajutorul sondelor că sub stratul de gheaţă sunt într-adevăr două insule. În Antarctica, prin acelaşi procedeu s-a descoperit că sub calota de gheaţă există văile şi munţii descrişi de harta lui Piri Reis, deoarece harta reproduce nu numai conturul continentelor, ci dă şi indicaţii topografice privind interiorul acestor continente. Lanţurile muntoase, vârfurile, insulele, fluviile şi platourile sunt însemnate cu cea mai mare exactitate.

Confirmând toate acestea şi multe alte lucruri, cartografii Marinei Americane au ajuns la următoarele concluzii:

1. Columb a avut o hartă în călătoria sa spre America, care arată coastele Yucatanului, Guatemalei, Americii de Sud până la Strâmtoarea Magellan şi o mare parte a coastei Antarcticii.

2. Harta originală are cel puţin 5.000 de ani, iar unele date arată că poate chiar mai mult. Unele părţi de uscat care apar pe hartă sunt acoperite de gheţuri de mii de ani.

3. Doar cartografi foarte experimentaţi din zilele noastre ar putea desena o hartă cu un grad de acurateţe atât de mare, şi numai dintr-un avion.

Ca să adâncească misterul acestei hărţi, studii ale unor profesori ca Charles H. Hapgood şi Richard W. Strachan au arătat că originalul hărţii dupa care s-a inspirat Piri Reis a fost o fotografie aeriană de la o foarte mare înălţime, deoarece harta seamănă perfect cu o fotografie a Pământului realizată din satelit, unde, datorită formei sferice a Pământului, continentele situate mai departe de centrul imaginii "alunecă în jos", la fel ca pe harta lui Piri Reis.

Căpitanul Mallery susţine de asemenea că harta nu se putea realiza decât dintr-un aparat de zbor, fiind prinse pe ea piscuri muntoase din nordul Canadei şi din Alaska care nu erau trecute nici pe hărţile strategice ale Armatei americane. Pe lângă asta, adaugă el, "ştiau să calculeze longitudinea, lucru pe care noi încă nu îl ştiam acum două sute de ani".

Profesorul Charles H. Hapgood susţine că deoarece calota glaciară a Antarcticii se presupune că are 100 de milioane de ani, există două posibilităţi asupra perioadei în care a fost făcută harta iniţiala: ori calota glaciară este de factură recentă, câteva mii sau zeci de mii de ani, or, originalul hărţii a fost făcut acum milioane de ani, când încă omul nu exista. Aceste două prezumţii sunt respinse de comunitatea ştiinţifică, deoarece fiecare dintre ele ar da peste cap tot ceea ce credem noi că reprezintă istoria umanităţii, de aceea harta lui Piri Reis este considerată doar o curiozitate, printre multe altele care ne-ar schimba poate sistemele de valori sau istoria.

Motea Ion : Aceasta descoperire a adus unele intrebari la care nu le putem sa raspundem mai ales a revolutionat si existenta omului pe aceasta planeta dar si cum a fost posibila editarea acestei harti sunt unele intrebari la care poate nu le vom gasi raspunsul nici odata.
ContraPro-7
Marius_Rapidus 05:45:30, 26 Jan 2011
Apa rece nu trebuie sa ameteasca : Harta asta a mai fost adusa in discutie si de Erik von Daniken. Interpretarea prezentata aici a fost lansata de el, prin anii \'70. Harta e interesanta, dar interpretarea asta e hazardata si fortata. De ce nu observati ca avem un continent plasat si la Polul Nord? Pur si simplu din prezenta aisbergurilor oamenii presupuneau existenta unor continente polare. Unul s-a dovedit real (S), celalat nu (N). Ce indicatii topografice se vad acolo despre Antarctica? Sa fim seriosi! Columb a murit convins ca ajunsese in Asia, de aceea i-a si numit indieni pe aborigenii americani. Nici vorba sa fi avut o astfel de harta. De altfel harta este extrem de imprecisa, a spune ca e luata de sus e pur si simplu o ... Se observa cum conturul Africii, binecunoscut de turci e precis, dar America e interpolata dupa povestirile spaniole. Probabil aceasta harta a fost facuta dupa 1500, cu America descoperita dar inca necunoscuta bine (observati de exemplu ca peninsula Baja e in harta o insula, pe baza experientei in unele zone, a relatarilor martorilor sau povestillor in alte zone si prin interpolare (ghicire) in rest. Daca cineva ar arata ca materialul din care e facuta e mai vechi de 1482 tare m-as mai mira!
ContraPro+16
Ambiguitati 07:02:09, 27 Jan 2011
Absolventul : Saracii oameni de stiinta, nu prea mai au lumina!! Doar presupuneri.
ContraPro0
Harta din poza nu e adevarata 17:30:27, 27 Jan 2011
NO MERCY : harta a lui Piri Reis !!!! Imaginea reprezinta o alta harta foarte slab reprezentata; autorul articolului ar fi trebuit sa precizeze lucrul asta si sa nu duca la o dezinformare !
ContraPro+11
harta este din colectia piri reis 00:17:18, 30 Jan 2011
incitatus : sunt 16 harti in acel set de harti atribuite amiralului piri-reism, dar una singura este datata sigur 1510. restul par a fi ulterioare anului respectiv . Importanta istorica a hartii lui Piri Reis este data de faptul ca nici o harta original de –a lui Columb nu a supravietuit pana azi , odata, si al doilea faptul ca ne arata care era nivelul de cunoastere a Lumii Noi la 1510. Harta , dupa cum se mentioneaza in adnotatia in limba turca aferenta hartii , a fost compilata dupa 10 surse arabe ( cel mai probabil copii dupa hartile eliniste ptolemaice din Alexandria ), dupa 4 harti indiene furnizate de protughezi si o harta a lui (Cristofor) Qulun ( Columb) . Pe circa jumatate din harta apare coasta de est a Americii de sud ( Brazilia, Patagonia ) si coastele de vest ale Africii si Europei, redate cu procizie destul de buna pentru acele timpuri.Mai multe insule din Atlantic printre care Azore si Canare sunt prezentate , la fel ca si mitica insula Antilia . Ceea ce se presupune a fi Antarctica in realitate se pare ca este de fapt harta explorarilor secrete ale portughezilor in Atlanticul de sud, si cel mai probabil reprezinta ( cu multe erori) litoralul de est al Argentinei de astazi . Intradevar , Cotidianul ne prezinta alta harta din colectia de la Top Kapi care este evident o compilatie chinezeasca destul de incoerenta dupa mai multe harti medievale de origine chineza / orientale , portugheze si arabe ( dar cum ramane cu istmul Suez , ori cu golful Persic ?) poate chiar si harti spaniole ( pentru America de sud si centrala , dar fara Caraibe !!) poate si vikinge ( detaliata pentru Canada si Labrador, dar incredibil de slabe pentru Europa de nord !!!) .pe harta apar exagerat de intinse Marea Galbena si peninsula Koreana , apar arhipelagurile Japonez, si Filipinez , insule din Pacificul de nord, peninsula Alaska ( deformata) , golful Alaska, fluviul Yukon , insula Vancouver, golful si fluviul St. Laurentiu , Newfoundland, etc . pe harta prezentata nu apar , sau sunt prezentate fantezist , urmatoarele repere geografice care nu puteau fi ignorate in secolul XV-XVI cand se sustine ca a fost alcatuita harta , si cu atat mai putin daca a fost elaborata dupa imagini din avion sau din satelit (;-))): - arhipelagul Caraibelor cu Hispaniola, Jamaica, Portorico , Haiti , Golful Mexic, Florida ( pe care spaniolii le infatisau ireal de mari pe hartile lor) Mediterana este ingrijorator de prost redata pentru o harta din sec XV-XVI -arhipelagul Britanic, Scandinavia , Marea Baltica , Islanda, peninsula Italica (!!!) Marea Neagra, Golful Persic, arhipelagul Indonezian ( Java, Sumatra, nici stramtoarea Malacca( celebra pentru ca a strangulat pana in secolul XIX comertul mondial ) , istmul Suez ,Noua Guinee, iar Australia este mutata mult. mult mai la est , etc, etc faptul ca apare suprinzator de bine conturata existenta la latitudini sudice a unui tarm austral, terra australis , sau faptul ca apare calaota glaciara de la polul sud este bizar, intr-adevar. dar atat. conturul antarcticii este compensat de conturarea unui uscat ipotetic la polul opus, in emisfera boreala, cceea ce ne indica faptul ca fie cineva chiar a navigat pana la limita gheturilor din nord (poate si din sud ) sau fie ca autorii hartii au extrapolat posibilitatatea existentei unui tarm inghetat la sud , prin metoda similitudinii . noat bene : pe hartile medievale apareau insule si tari fanteziste sau mitice ( insula Calugarului Brandan de ex. era redata cu constiitnciozitate prin Atlanticului de nord , pana prin secolul XVII. , desi nimeni nu o vazuse ) restul este doar tacere.
ContraPro+17
Hai s-o luãm încet 01:08:46, 01 Feb 2011
Borbandieru : Multãmim , Incitatus. Corecte observatii. Inclusiv faptul cã Piri Reis avea mai multe hãrti. Mrius Rapidus, prin definitie, se precipitã. Dreptãti are, dar nu în cazul de fatã. *Columb NU PUTEA avea o hartã a Americii. N-ar fi sustinut cã a atins insulele Asiei. *Este inimaginabil ca, fiind precizate grosier cele 2 Americi, sã rãmânã fãrã consecinte. *Pe \"poza\" jmekerilor de la Coti\' sunt hieroglife Kine. Mai curând îl cred pe Incitatus decât pe hãbãucii de la Coti\', hãmesiti doar de Rating. Nu-i aprob, doar îi înteleg. As vrea sã le spun, totusi, cã Rat-ing enorm ar avea lângã Tomberon. No, final. Däniken a zis bine. COPII ale unor Hãrti mai vechi EXISTÃ. CINE le-a fãcut, rãmâne de vãzut. N-au intrat zilele-n sac. Asteptãm, din anii \'70, doar. Si AVEM grãmezi de alte elemante probatorii. Dar, QUI PRODEST ?
ContraPro+6
Harta si ziaristii.. 21:08:42, 01 Feb 2011
Lucia : Harta este.asemanatoare la prima vedere cu ceea ce stim azi - doar la prima privire neglijent aruncata pe ea. Ia uitati-va si veti vedea ca: 1. Nilul e scurt al naibii 2. Marea Neagra, Dunarea, Rinul - nu exista pe harta aia. Ba - nici macar peninsula Anatolia, patria amiralului turc, nu exista in harta aia 3. Insulele Britanice lipsesc din harta aia 4. Daca Africa si Arabia ar fi legate in realitate asa cum sunt aratate in harta aia - n-am avea azi canalul Suez :D 5. Madagascar-ul nu exista pe harta aia in schimb Zanzibarul e supradimensionat 6. Supradimensionata e si California - e mai mare decat Australia sau India!! - si e o insula iar nu o peninsula ... n-am avea azi nici Golden Gate daca ar fi asa caci distanta dintre tarmurile Californiei si continentul american, in harta aia, e de cel putin vreo 500 mile :D 7. Nici macar amazonul nu exista pe harta aia!!! .... iar Rio de la Plata se varsa in Pacific in loc sa se verse in Atlantic 8. Golful Mexic si peninsula Florida nu exista iar Missisipi se varsa in Atlantic cam la latitudinea la care se gaseste, in realitate, New- York-ul 9. Pe harta Africii este reprezentat un fluviu imens care in realitate nu exista - un fluviu care ar izvora de undeva din Niger si s-ar varsa in Atlantic cam pe unde sunt Liberia / Siera Leone 10 Nu inteleg de unde a dedus ziaristul ca longitudinile sunt calculate cu precizie in harta respectiva - eu una nu vad nici un caroiaj care sa figureze latitudinile si longitudinile. etc., etc.
ContraPro+9
Harta din imagine nu e 09:17:07, 02 Feb 2011
NO MERCY : cea reala a lui Piri Reis; degeaba ati sarit sa o analizati; articolul se refera la harta reala dar autorul articolului a pus alta poza... nu mai vorbiti tampenii ca habar nu aveti... mai cititi
ContraPro+6
Nelamurire... 19:09:02, 11 Feb 2011
Z : Am si eu o nelamurire..de ce sunt caractere chinezesti pe harta?..din dreapta sus se poate observa o stampila sigiliu tipic chinezeasca..
ContraPro+4
of, sfanta superficialitate 05:39:47, 18 Feb 2011
ilie de la scularie : Stimate autor, textul are lacune serioase. Afirmatia conform careia harta lui Piri Reis l-ar fi ajutat pe Columb sa \"descopere\" America este fortata si nebazata pe adevar. De ce? Pentru simplul fapt ca harta (hartile, in fapt) a (au) fost realiata (realizate) in sec XVI iar Columb a descoperit America in ... sec XV (anul Domnului 1492). Nu mai comentez pretinsa acuratete a hartiii, care ar face cartografii moderni americani sa crape de invidie... Cred ca un plus de documentare si rigoare nu ar strica.

Niciun comentariu: