Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

miercuri, iunie 29

(anti)Goma //Cotidianul Ziua si oamenii

A inviat Goma!

Ce nu a reusit Securitatea tortionarului Plesita sau dusmanii democratiei autentice a dus la capat Parchetul instantei supreme a Romaniei post-decembriste si diletantismul presei romane: sa-l ucida pe Paul Goma. Celebrul militant anti-comunist roman refugiat la Paris a fost ucis pe 22 iunie anul acesta, printr-un comunicat oficial preluat de presa pe nerasuflate, unde procurorii care investigheaza vinovatia fostului sef al Securitatii si recentele sale aparitii televizate, transmit CNA ca "Plesita Nicolae a avut in vedere o explicatie in legatura cu lipsa raportului de cauzalitate dintre fapta sa si decesul lui Goma Paul". Aceasta stare inedita in care a fost plasat de Parchet cu concursul media romanesti l-a determinat pe Paul Goma sa ni se adreseze, in exclusivitate, pentru o minima indreptare. Titlul si intertitlurile (mai putin primul) apartin redactiei. (D.E.)

O, ce veste minunata...

...mi-a adus presa noastra cea de toate zilele, chiar de Ziua Sfanta pentru noi, Basarabenii si Bucovinenii: 22 iunie (1944, atunci "s-a pornit razboiu-n lume", dupa ce Antonescu a ordonat: "Romani! Treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasul de Rasarit si Miaza-Noapte..." - numai ca nici azi nu a fost zdrobit Dusmanul Rasarit-Miazanoapte).

Cu prilejul aniversarii exaltanta-deprimante mi-a venit de la Bucuresti inveselitoarea veste ca am - in sfarsit! - decedat. Mi-a comunicat-o procurorul Eduard Mihai Ilie - citez din presa:

"...potrivit unei adrese a Parchetului instantei supreme trimise CNA, procurorii au considerat ca desi Plesita a recunoscut ca a batut oameni, marturisirile acestuia nu intrunesc elementele necesare pentru a incepe urmarirea penala. Raspunzand unei sesizari a Consiliului National al Audiovizualului, procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au apreciat ca declaratiile in care Plesita arata ca a torturat oameni - cu referire expresa si la disidentul Paul Goma - nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor reclamate de CNA, care invoca articolele 324 si 358 din Codul Penal". Cum sa intruneasca? - elementele-necesare? Dar unde se trezesc ele, necesarele: in Europa?

"Nicolae Plesita a recunoscut, in emisiunea "Dan Diaconescu in direct" din 18 ianuarie, de la OTV, mai multe fapte pe care le-ar fi comis in timpul regimului comunist, mentionand in mai multe randuri ca nu ii pare rau pentru ce a facut. "I-am ucis, bineinteles. Asta faceam noi", a mai declarat Plesita, referindu-se la dusmanii regimului comunist. (...) In ciuda acestor fapte, procurorii au stabilit ca discutia dintre Dan Diaconescu si Nicolae Plesita a avut ca punct de pornire memoriile acestuia si ca marturisirile fostului general de securitate nu intrunesc conditiile articolului 324, alineatul 4 din Codul penal, potrivit caruia "se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani laudarea in public a celor care au savarsit infractiuni sau a infractiunilor savarsite de acestia".

* "Intrebat in timpul emisiunii in legatura cu ancheta in cazul Paul Goma, Plesita a recunoscut ca a folosit violenta: "Nu numai ca l-am anchetat, da' i-am dat si un pumn, f...u-i mama lui!". "A fost ca o mangaiere", spune fostul general de securitate.

"In adresa remisa CNA de catre procurori se arata ca "acest aspect nu poate constitui cuvinte de pretuire la adresa activitatii sale, tinand cont ca Plesita Nicolae a avut in vedere o explicatie in legatura cu lipsa raportului de cauzalitate dintre fapta sa si decesul lui Goma Paul. Concluzia se desprinde chiar din raspunsul sau adresat realizatorului: "A fost ca o mangaiere. Uite, in pauza iti arat eu cum l-am pocnit si ai sa vezi ca nu mori"".

S-a observat: nu am subliniat lipsa raportului de cauzalitate dintre una si alta. Nici nemirarea mea fata de caldura-mare, autoare morala (si mortala) a gandirii procurorale. Nu arat cu degetul inspre tovarasul Eduard cu acelasi nume (caci dansul ne descreteste fruntile - ceea ce nu este putin lucru pe timpurile acestea, incruntate), ci inspre efectul cauzei: imbrancirea in "groapa-mi rece si mortuara", vorba unui cantec din batranii mahalalelor eterne.

Cine altcineva mi-a vrut moartea?

De cate ori am ras cu hohote, cu lacrimi - ca sa nu (cu hohote) plang... Cu aceasta "metoda" am izbutit a supravietui noi, supravietuitorii Raiului Comunist: ne strambam de ras cand povestim ce umilinte, ce mizerie, ce foame am indurat in inchisori, cum ne-au batut Enoiu, Somlea, Goiciu, Istrate - Plesita!

Or Securitatea - Raul Absolut - nu vroia moartea "pacatosului", ci mentinerea lui in viata, ca *sa simta* tot-tot-tot ce ii fac fratii intru Miorita, sa-si doreasca moartea pentru a fi izbavit de chinuri, dar moartea sa nu vina, decat prin "mici accidente". Cata vreme am fost in labele Securitatii, plesitii de toate gradele m-au umilit, m-au schingiuit, dar m-au pastrat, cu grija proletara, in viata, abia dupa ce am iesit de sub obladuirea-le au incercat sa ma ucida.

Bine, dar cine altcineva (ca institutie, ca persoana) mi-a vrut moartea? incepand de cand? Pentru ce? Raspunsul - dupa 15 ani de cautari - este, vai:

M-au vrut mort, nu raii-rai - ci bunii. Nu inamicii - amicii. Nu vrajmasii securisti - nici macar eduarzii inocenti, ci (unii - si nu putini) colegi, scriitori(i) romani.

Intelesesem: prietenii, colegii-de-condei se suparasera foarte pentru ca din primele zile ale lui 1990, ii atacasem in presa,...

... acuzandu-i ca pana la "revolutie" pastrasera pozitia in patru labe, pe sub lavite si abia la semnalul lui Brucan ca se-da-revolutie la roman iesisera din bortile rezistentei-prin-cultura si se proclamasera "disidenti", "opozanti", "arestati la domiciliu", "cenzurati", "interzisi de Ceausescu" -"sertaristi";

... acuzandu-i de inadmisibilul "rezultat al alegerilor din luna mai 1990", afirmand ca votul masiv (asa, cu fraude masive) in favoarea bolsevicului Iliescu, pentru care facusera campanie pe fata Sorescu, Eugen Simion, Breban, Buzura era consecinta - si dovada incontestabila - a vanjoasei, altfel orizontalei lor "rezistente-prin-cultura";

Iliescu, Manolescu si Mineriada 13-15

...acuzandu-l pe N. Manolescu pentru interviul luat lui Iliescu imediat dupa Mineriada Sangeroasa (13-15 iunie 1990) in care il facea "om cu o mare" si il legitima, nu doar pe un vadit ilegitim, ci pe un criminal vinovat de exmatricularile studentilor din 1957 (una dintre victime: chiar studentul Manolescu Nicolae); vinovat de puciul din decembrie 89, de diversiunea cu "teroristii" care pricinuise moartea atator oameni, atator oameni; vinovat de "procesul" neeuropean al ceausestilor; vinovat de incendierea Muzeului si de distrugerea Bibliotecii Centrale Universitare; de tulburarile interetnice - in fine (dar nu si ultima dintre crime) - declansarea razboiului civil: mineriadele. Or el, N. Manolescu - recent ales presedinte al scriito-rilor! - a negat vreme de 15 ani grosolana, mortala (dar nu in spatiul mioieritic) eroare comisa, insultand pe cel care ii baga sub nas citate din chiar interviu (intamplator: eu), ba incoltit, pretindea ca il cita ("omul cu o mare") pe prietenul sau Toiu - care-nu-aparea-in-text - si abia in urma cu trei luni a cam-recunoscut, ardeleneste, ca da, el a cam, dar numai fiindca Zigu Ornea il (cam) dusese la Cotroceni "nu (prea) stiu pentru ce..." Va fi aflat, dupa 15 ani (cam) ce cautase el la Cotroceni, chiar atunci, (cam-prea) dus de mana de Zigu Ornea? De ce abia acum recunoaste ca "n-ar fi trebuit sa publice interviul in Romania literara" si sa dea legitimitate unui bandit? Dar e limpede - a fost mereu si pentru cei care l-au ales presedinte al scriitorilor, nu doar cel-mai-bun, cel-mai-cinstit si mai drept dintre thraci...-: pentru ca tovarasul Iliescu nu mai este la putere, ba chiar fusese pus sub acuzatia de a fi autor principal al chemarii "minerilor";

Intelectualii si guvernul Iliescu-Roman-Magureanu

... pentru ca m-am mirat cu glas tare ca "intelectuali" ca Plesu, R. Theodorescu, Sorescu, Vartic, Papahagi, primisera sa intre in guvernul Iliescu-Roman-Magureanu (Paleologu, glumet subtire, se prezenta ca "ambasador al golanilor", cand toata lumea vedea - dar nu accepta! - ca boerul Alecu era un furier al tovarasului golan, in sensul originar, Iliescu)...

Ca sa scurtez: pentru ca, in decembrie 2000, in revista 22, crema intelectualitatii romanesti, smantana scriitorimii carpatine semnase Apelul pentru re-alegerea criminalului Iliescu (pretinzand cu nerusinare - bine: atunci cu inconstienta bovina - ca ei nu sunt pentru bolsevismul iliesc', doamne fereste! ci... impotriva fascismului vècètudoresc'! - "Sa facem baraj fascismului si antisemitismului!", suna un cuvant de ordine venit dinspre Washington-Tel Aviv, eu, singur-singurel, de capul meu, i-am acuzat prin textul "Sa fie interzis electoratul!" de amnezie, de lasitate, de colaborationism, de participare (activa) la mentinerea structurilor comuniste - si nu in ultimul rand pentru faptul ca foloseau - ei, profesionistii, creatorii de limba romana, termeni, sintagme ca: "revolutie", "fosta Securitate", "domnul Iliescu", "domnul Magureanu"; "domnul Nicolski" . Atat de ultragiati au fost semnatarii Apelului Rusinii, incat s-au indignarisit in Romania literara - sub semnatura proprie si anonima: "Cronicar", cum altfel! - Manolescu, Toiu, Dimisianu, A. Stefanescu, C. Teodorescu, Ioana Parvulescu, Adriana Bittel, amenintand cu un proces revista *Vatra* pentru publicarea articolului meu...

...acestea - si inca altele - erau fapte-rele (ale mele, se intelege) suficiente pentru a fi din-inima-detestat de confratii breslasi.

Am spus-scris ce credeam, nu ceea ce era convenabil. Pentru asta sa mi se doreasca moartea?

Cercul stramt

Am luat ca pe o gluma proasta exclamatia excedata a lui Liiceanu in cercul-stramt din care mai faceau parte Plesu, Pruteanu, Sorin Marculescu, Dan. C. Mihailescu: Nu mai moare odata Goma? - nu am pus zisele intre ghilimele, fiindca ele au fost rostite, nu si consemnate in scris. Tot in "gluma-serioasa" (Stii ca Goma tot n-a murit?) isi etalau umorul devastator Iorgulescu, Buzura, Cosasu, Buduca, Alex. Stefanescu, Adamesteanu, Dimisianu, Grosan, Dimisiana, Monica Lovinescu (ei, da: "Monicuta-cu-Getuta", vorba-rea a lui Dan Petrescu).

In februarie 1997, dupa ce a aparut la Nemira Jurnal I-II-III), a fost declansata de catre Monica Lovinescu (prin megafonul 22-Adamesteanu) prima campanie de presa: "imi pare rau ca l-am cunoscut pe Paul Goma".

Pe data catanele D.C. Mihailescu, A. Cornea, Alex. Stefanescu, Bianca Marcu-Dumitrascu-Balota, Bianca Marcovici, Dimisianu, Pruteanu, Buduca, Ioana Parvulescu m-au acuzat, nu numai de minciuni, de calomnii, dar si de "delatiune", iar Zaciu, Dimisiana, Paruit m-au trimis la azilul de nebuni.

Dupa scandalul Caraion - starnit tot de Monica Lovinescu, intretinut de N. Manolescu, cel rezemat pe Bibliografia Pelin, si C.T. Popescu, intelectualii patriei tricolore: Liiceanu, Plesu, Manolescu, D.C. Mihailescu, Monica Lovinescu, intalniti cu treburi culturale intr-un oras din provincie, au ajuns la deneocolita "problema": Ce e de facut cu Goma? Ne injura pe noi, toti cei buni, ne calomniaza, ne acuza ca am pactizat cu puterea, ca nu am vorbit tare in locul celor fara glas. Se intreaba insidios in presa de ce, dintre condeieri doar Negoitescu a semnat apelul acela pentru drepturile omului din '77 ?- de ce!: sa fi intrat si noi, cu totii in puscarie si sa ramana literatura noastra fara literatori? Ne reproseaza ca am fost de acord cu excluderea lui din Uniune, pe cand el era arestat - dar ce era sa facem: sa protestam si sa ne excluda, chiar aresteze si pe noi? Ne mai reproseaza ca dupa revolutie nu l-am reprimit in Uniunea Scriitorilor - cum sa-l reprimim (dupa revolutia noastra), daca a refuzat sa faca cerere? Pretinzand ca asa cum nu facuse cerere pentru a fi exclus, asa nu face nici acum, cei care-l dadusera afara atunci acum sa repare magaria si sa-l reintegreze - n-o fi pretinzand si scuze?... Si cum polemica in presa nu poti angaja cu el, in replica scoate alte acuzatii, alte injuraturi, alte... - stiti ce a patit bietul Borbèly cand a incercat sa dialogheze cu el... (subliniere, in lipsa ghilimelelor citarii).

Tacerea criminala

Dupa o scurta dezbatere, colegii mei iubiti au hotarat:

Cea mai eficace metoda de a-i inchide gura lui Goma: tacerea: sa facem in asa fel incat sa nu se mai vorbeasca-scrie nimic despre el - nici in bine nici in rau. Tacerea e cel mai bun gropar.

Autor al propunerii: Liiceanu. Iar Monica Lovinescu a dat ukazul: Goma este contestat - si a urmat zgomotoasa campanie a... tacerii...

Nu e bine cand esti contestat-prin-tacere - de Monica Lovinescu. Cand esti tinut-la-o-parte si mintit, tot de Domnia Sa - ca la constituirea Societatii Scriitorilor (dar nu din a Scriitorilor din Exil - asa cereau Breban, Tepeneag si chiar Ilie Brie!): cand?, in vara anului 1989!; nici cand esti tinut-la-o-parte de decizatorii portofoliului viitoarei edituri Humanitas, ca in februarie 1990, tot de prietena Monica Lovinescu; cand esti, nu doar tinut-la-o-parte, dar prezenta ta este conditionata de absenta lui Goma: Monicii, Barbaneagra la "Congresul exilului" de la Paris, la care au participat...exilatii: Bacanu, Petrisor, Calciu, Coposu, Blandiana si alti calatori impenitenti.

Nu, nu e bine sa fii contestat prin decret de Monica Lovinescu. Ba chiar cam-rau, cum ar zice chiar si despre un cam-mort ardeleanul Manolescu, fostul ei fiu spiritual. Mai ales ca fusesem (cam) interzis vreme de 20 ani (1970-1990), iar cand, in sfarsit, cartile mele au - cam - vazut lumina tiparului, editorul si prietenul Liiceanu mi-a cam-trimis la topit volumul de marturii despre 1977, Culoarea curcubeului, cu asentimentul-complicitatea, bunilor si vechilor prieteni Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Gabriela Adamesteanu, sub aplauzele intelectualilor, scriitorilor, oamenilor de carte si autori de carti: Manolescu, Doinas, Paler, Blandiana, Zaciu, Fanus Neagu, Mircea Micu, Cezar Ivanescu.

Cine sunt inmormantatorii

Inmormantatorii mei sunt, se zice, persoane extrem de inteligente; eu, negru in ceru' gurului, pretind (judecand dupa fostii mei prieteni Ivasiuc si Virgil Tanase): extrem-inteligentii carpato-danubioti sunt capabili de idiotenii fara seaman - de-o pilda:

Filosoful-cel-mai-tanar-la-romani Liiceanu, nu numai ca a topit volumul de marturii despre 1977, Culoarea curcubeului, dar a suprimat de pe site-ul Humanitas fotografiile copertelor celor trei carti ale mele, de el editate: Culoarea..., Gherla, Soldatul cainelui, anuntand in chenarul fiecarui titlu istetimea: "Nu este disponibila". Dar aceasta este o gandire magica!, impusa noua de comunisti: "Este suficient sa suprimam imaginea, ca sa negam realitatea"!

Nu ma grabesc sa trag concluzia ca as fi victima unui complot al oltenilor Liiceanu, Monica Lovinescu, Ierunca, Adamesteanu, Sorescu, Sararu, Baran, securistii Achim, Enoiu, ministrul (Securitatii) Stanescu, jumatatea materna a lui Manolescu, Poetoiul Paunesc' - si ca doar ei, cobilitarii imi voiau moartea, fiindca, iata: maramureseanul (ca Ivasiuc) Buzura m-ar jupui de viu, pentru ca am fost primul (si deocamdata ultimul) care a vazut in textul sau "Fara violenta!" publicat in ianuarie 1990, nu expresia crestineasca a iubitorilor de pace - ci racnetul de groaza al securistilor inspaimantati ca venise Clipa Maniei, cand vor plati, in sfarsit, pentru crimele lor.

Pana si Mircea Martin, prieten din 1965, dupa 1990 editor al volumelor Ostinato si Garda inversa m-a injunghiat pe la spate - in aceeasi organa de profesie 22, contestatoare a mea - printr-un studiu in care "informatiile" concurau "concluziile", prin neadevar-dezinformare si prin rea credinta.

Cum insa nu murisem din pricina parerii-de-rau a Monicai Lovinescu; cum nu cazuse peste mine "piatra tombala", gaselnita a lui D.C. Mihailescu (cel care, in scris ma acuzase de minciuni si de delatiuni, iar dupa o saptamana, intr-o discutie cu Dan Petrescu admisese ca "circa 90% din ce spune Goma in Jurnal este adevarat" - vezi volumul Scrisori catre Liviu - Paralela 45); cum nu fusesem internat in azil la cererea vehementa a Getei Dimisianu si a Biancai Balota...; cum, din an in paste publicam cate o carte (fireste: ramasa intr-o rasunatoare tacere din partea recenzentilor) - s-a gasit o alta categorie de intelectuali (!) care, neizbutind sa ma faca sa tac: descoperisem internetul!, nici sa ma combata cu argumente (nici ei nu cunosc operatia elementara-preliminara a contestatiei: cititul si fug ca de dracul de citat, dedandu-se la lenesul rezumat abuzivo-fanteziv), nereusind sa ma re-bage in puscarie, pe baza "Ordonantei lui Tesu", au recurs, in ultima vreme la organizarea, in sinagogi a "slujbelor de blesteme". Asa, exact asa facusera parintii lor potrivit unui raport datat: 7 iulie 1940 (imediat dupa retragerea tragica din Basarabia) - citez: "...ca o ilustrare a sentimentelor de inveninata ura de care evreii sunt animati fata de populatia autohtona: initiativa luata de un grup de doamne evreice, printre care si A. Bruchnor, Paula Schönfeld si Rolly Petreanu, de a organiza in ziua de 9 iulie a.c. la Sinagoga Centrala (din Bucuresti) o slujba religioasa, constituind "un blestem contra romanilor"" (sublinieri in text).

Saptamana Rosie: 28 iunie 1940-3 iulie 1940

Deci pentru a... face sa ne-existe marturiile, sa nu-mai-existe nici martorii marturisitori ai exactiunilor lor din Saptamana Rosie: 28 iunie 1940-3 iulie 1940, vinovatii evrei ii blestemasera pe... romanii victime! Pentru care fapte-rele? Pentru cele care... nu se intamplasera (asta va fi: viceversarea?)! Fiindca ei au fost, sunt ferventi posibilitationisti: aflati in Aparatul Terorii Bolsevice, din 1918 in Rusia, in 1919 in Ungaria, din 1939 in Polonia, din 1940 in Tarile Baltice si in Basarabia-Bucovina, iar din 1944 in toate tarile europene cedate de Americani Rusilor - au functionat dupa teoria: "Dusmanul nu a comis - inca - actul dusmanos, insa daca noi nu l-am fi arestat, ar fi putut sa-l comita..."; totodata prin traditie: preventionisti: ataca sub pretextul prevenirii unei eventuale agresiuni a dusmanului (vezi si "razboiul nuclear preventiv" imaginat de nesfarsitul imaginativ bolsevic american Wolfowitz). Acestia sunt, cum bine le-am zis-o: "holocaustologii" - in ordine ierarhica: Wiesel, Ancel, Braham, Shafir, Oisteanu, Al. Florian, A. Cornea, V. Garnet, Vitalie Ciobanu, G. Andreescu, Laszlo, Pecican, Totok. Ce bine ar trai (si) ei pe lumea asta, daca Goma acela ar...- daca Goma n-ar mai fi!

Ultimul atentat

Ultimul (pana in momentul de fata) atentat la... viata mea a fost pus la cale de Silviu Lupescu, directorul editurii Polirom: la presiunile delegatiei de autori indignati alcatuita din holocausto-logii sus-numiti (la care s-au lipit Mircea Mihaies, Pippidi, Rotmann, Adriana Babeti si alti autori de carti de bucate), a suprimat "Introducerea" la volumul meu Culoarea curcubeului - Cod "Barbosul". De ce? Pentru ca... facand istoricul miscarii pentru drepturile omului din 1977, ii criticam-insultam pe intelectualii de varf si pe scriitori indragiti de masele largi de cititori; totodata, vorbind despre "istoria volumului" ii calomniam pe editorii romani: Liiceanu, Sorescu, Viorica Oancea, Papahagi. Astfel editorul Lupescu - cel care a cumparat de la Uricaru si "Cartea romaneasca" - mi-a decapitat un volum.

Insa nu m-a suprimat pe mine, autor. El va spune ca nici nu a vrut asa ceva. Eu am sa observ - in doua puncte:

1. nici n-ar putea; si:

2. chiar daca un autor nu moare-de-tot dupa ce editorii ii ucid cartile, nici nu se poate spune ca dupa un asemenea tratament "colegial" are o viata normala - de unde concluzia: editorii distrugatori ai cartilor sunt ucigasi - adevarat, "doar" de carti, insa cum cartile sunt copiii autorului...

Pe de o parte, orice ar crede iubitii mei confrati, nu se ucide un scriitor cu tot cu scrisurile sale, doar... tacandu-i-le, topindu-i-le, decapitandu-i-le. Pe de alta parte, chiar de nu ar fi fost inventat samizdatul, nici internetul - le-am frecventat pe amandoua, dupa 1990 - sufar, in continuare, atroce de tacerea impusa de Cenzura instituita de Liiceanu, Manolescu, Adamesteanu, Plesu, Monica Lovinescu, port doliu dupa cartile ucise de Liiceanu, de Sorescu, mutilate de Lupescu, dupa cartile nedistribuite, cartile ne-editate...

Fata de toate acestea, isprava lui Eduard-Procuror-la-Roman este o prostioara de adolescent aburit.

Ucisi de dusmanul rus si de fratele roman (cel mioritic)

Am inceput acest text la 22 iunie - in 1941, la 22 iunie, s-a pornit liberarea noastra, a basarabenilor si a bucovinenilor de robia bolsevica; inchei textul azi, 28 iunie 2005 - la 28 iunie 1940 a inceput cosmarul basarabenilor si al bucovinenilor cedati rusilor de nedemnii nostri guvernanti.

Guvernanti - romani - care si dupa 1989 au continuat sirul cedarilor, atat prin bolsevici din tata-n fiu ca Iliescu, Roman, Nastase, de incapabili sa se incheie la ciubote - ca E. Constantinescu, dar si de "de-ai nostri", precum C. Coposu, cel care vedea in romanii din Teritoriile Cedate "niste minoritari", iar lumina lumii Zoe Condurache-Petre (consilier al lui Constantinescu): "romanofoni". Ultima (cronologic) isprava apartine lui Basescu: dupa ce la Chisinau promisese ca va cere anularea Pactului Stalin-Hitler si a intelegerii de la Yalta, lui Putin i-a declarat ca ei (ei doi!) sunt oameni politici, nu istorici (sic) si ca ei vor discuta despre viitor, numai despre viitor - nu despre trecut... Nu: istorici - termen depreciativ in acceptia lor - nu sunt, nu vor fi vreodata; dar oameni-politici? Lui Putin nu-i pasa; el e rus, e mare, e tare. Dar omul-politic Basescu: el nu e rus: de ce acum spune una, dupa 24 ore, nu doar alta, ci contrariul a ceea ce spusese? Tine atat de mult sa fie trecut si el in randul Cedatorilor de Provincii Romanesti, in al Vanzatorilor de Frate?

Eu - iertare - neavand viitor, raman cu ochii la trecut: la moartea celor 3 milioane de romani vanduti de fratii lor, cedati in 1940; in 1944 - in 1989, in 1992 - si mereu-mereu, incat, chiar de nu-i socotim si pe cei ucisi de bolsevici in acesti 65 ani, se aduna cel putin trei generatii - cate milioane de suflete: doar 9? Ucise, nu atat de dusmanul rus, cat de fratele roman (cel mioritic).

Amin.

Paul Goma

Paris, 28 iunie 2005

______________________________________________________
Reactii:



De la: Seherezada Feodorovna

imi amintesc ca Una din Nopti i-a fost dedicat lui Goma

intr’una din seri sultanul zise “dar despre Goma stii vreo poveste ?”
cum sa nu, porunca ta e lege, mai ales ca ma trag de pe aceleasi meleaguri ...
... copchila fiind (eram deja juna ... insa sultanul ma crede mai tinara) il admiram foarte tare, a fost un adevarat dizident inca in vremurile tulburi, nu ca aia care au inflorit mai tirziu din senin ca ciupercutele dupa ploaie, a patimit multe, a fost inchis, batut mar de securitate, dar a avut parte de notorietate internationala cu carta77, si asa se facu ca nu a disparut fara urma ci a scapat in exil ... “...bun, a zis sultanul, si apoi ?” ... ei apoi au urmat vremuri grele de supravietuire in strainatate, nu le poti intelege tu, preafericitule, scrieri , jurnale, succese, insuccese, umilinte demne, demnitati umile .... pina cind a venit revolutia in romania, cind deodata totul a parut ca s-a schimbat intr-u fericire ...
... mai ales ca tot pe-atunci, intr-o tara asemenea dar cehia, exista unul Havel, cu care Goma aproape ca se identifica si pe buna dreptate, ca doara si ala era scriitor, si ala era dizident, si ala era dintr-o tzara ex-com, si acolo a avut loc o revolutie, si iata ca poporul ceh l-a ales pe Havel presedinte ... “serios ? mai sa fie" s-a mirat sultanul, “pai atunci si pe Goma l-au ales, nu?” ... eeei, iata ca nu a fost chiar asa, fiindca au fost si niscaiva deosebiri, revolutia cehilor a fost de catifea, a romanilor de k.k.nea, cehii aveau adoratie “de dat”, romanii aveau adoratie “de luat” asa ca cehii lui Havel i-au dat-o, romanii lui Goma i-au luat-o, fiindca trebuiau sa se auto-premieze pe ei si erau multi ... “aaah”, facu sultanul, “cunosc si eu tradari de soiul asta, si cind pun mina pe ei, acolo unde le stau picioarele li se rostogolesc si capetele ...”
... ei da, dar el nu avea puterile tale, dar si-a gasit si el o arma, a inceput sa faca liste, liste cu intelectualii lingai de pe vremea lui ceashca (mai toti), liste cu fosti prieteni care i-au devenit dusmani (mai toti), liste cu evrei care au adus comunismu’ si au pogromit romani (mai toti), liste cu securisti , liste cu denuntatori (mai toti) si tot asa ...
... scrierile i-au devenit atit de viscerale, incit nu au mai slujit decit ca arma impotriva lui insusi, numarul admiratorilor a scazut rau de tot, nu prea mai e publicat, insa se poate citi pe web, daca vrei iti arat cum ... multi zic ca e antisemit, insa eu cred ca frustrarile l-au imbolnavit si e plin de ura pe toti, vreau sa cred ca mai are si ceva prieteni si ca nevasta-sa mai vorbeste cu el ... “vai, vai ce poveste trista, a zis sultanul cascind, miine sa-mi spui una mai vesela, ca altfel iti tai si tie capu’.”



De la: Pacuraras

O poveste trista, intr-adevar...

Povestea unui om pe care nu l-a urmat nimeni si care pare ca vrea sa se razbune pe toti...
As fi vrut si eu sa-l intreb pe domnul Goma daca ( mai ) are vre-un prieten...Nu admirator, nu adulator, nu dusman ori detractor...Doar prieten..
Tare as fi vrut sa aiba, Seherezado....
As fi vrut atat de mult sa cred ca omul acesta a stiut sa-si pastreze cativa, ori macar un singur prieten.


De la: mihai ciobanu
trdarea intelectualilor

D-l Goma vorbeste din dragoste pentru poporul roman, dar vorbeste in van. Cine sa-l auda, cine sa-l ia in seama. Noi murim de foame si avem urechile astupate la orice ; la grijile altora , dar si la gemetele de durere ale tarii. Vrem doar sa supravietuim; ne-am animalizat mai rau decit pe vremea impuscatului. Intelectualii romani cu cariera sub semnul SECU, au spus asta mai multi securisti la televizor si nu am vazut nici un intelectual sa ia pozitie si sub semnul lacomiei(a trecut vremea cind artistul voia sa fie artist si nu un burghez cu burta plina), pentru ca inainte de 1990 intelectualii de marca erau bine platiti pentru a tacea (o carte de poezie insemna cite zeci de mii, un roman citeva sute de mii,etc.). Faptul ca D-l Goma este singur nu ma mira. Ca atitia smecheri(cei care-i lingeau pe comunisti si pe securisti ori de cite ori li se dadea ocazia) sunt astazi impotriva lui, desi el este singurul care se poate lauda ca a fost un opozant al regimului comunist, face parte din scenariu- voi taceti, va faceti ca nu vedeti, atacati cind apare cite un anticomunist, iar noi va dam voie pe sticla(contra unor onorarii substantiale), va punem la dispozitie ziarele si editurile. Glorii SECU-riste. Eu cred ca D-l Goma ar trebui sa-i lase in plata domnului pe acesti ticalosi si sa gaseasca un canal de comunicare cu noi cei care credem in destinul poporului roman, cei care am fost la revolutie si in Piata Universitatii, cei care am incercat sa ne ferim de manipulare. Un mesaj direct si constructiv ar fi poate mai folositor. Aceasta gilceava si stilul domnului Goma iar putea oferi sansa sa scrie o carte extraordinara. Daca dinsul sta la Paris, ca un exclus , iar noi aici este exact ce-si viseaza mai mult securistii, sa fim separati, sa protestam individual asteptind sa incasam drepturi de autor pentru asta. Si cum eu cred ca nu vom reusi sa ne unim, sunt extrem de pesimist si disperat. Plesita a spus la televizor , nu numai ca va lovit , dar si ca va trimis la Paris cu o misiune. O abjectie desigur, dar daca eu am retinut bine, nu ar strica sa vedeti emisiunea de la OTV. Va doresc sa va aiba Dumnezeu in grija si nu uitati ca limba romana are nevoie de D-voastra , dar si noi, oamenii de rind.
mihai ciobanu




De la: synd
Re: trdarea intelectualilor



Cateva observatii, domnule Ciobanu:

1. asupra faptului ca intelectualitatea a tradat atat in timpul comunismului cat si epoca postcomunista nu exista nici o indoiala.

2. Paul Goma nu a fost chiar asa de singur cum credeti Dvs. si, poate, ar fi chiar el tentat sa creada. Multi romani l-au sustinut, foarte putini in mod deschis, multi in spatele uselor inchise.

3. mult mai multi romani ar fi semnat declaratia sa daca "securitatea" nu ar fi fost atat de efectiva. La 24 ore dupa difuzarea declaratiei sale la Europa Libera, la telefonul sau nu mai raspundea nimeni. Cum si ce sa mai semnezi...?



De la: traktorist din SMT

Tovarasu Cioban ( e meserie ? ) !


Romania nu a avut niciodata un intelectual !!!
Voi numiti pe totzi care nu prasesc sau nu toarna betoane .... intelectuali.
Un intelectual schimba LUMEA cu ce " radiaza " din mintea Lui. Am sa zic ca sint si eu 'telectual . Ca doar stau pe scaun !

Goma a devenit socialist inrait ! E comunist de tip nou de la atita supt dint tzitzele Frantei. Ca un bun socialist trebuie sa critice america. A vazut ca in franta politicienii fac cariera criticind America.
E vorba de neputinta lui de a vedea capitalismul ca forma de organizare a vietii economice. Crapa ca o fasola !



De la: the din Galia de Sud
Tradarea si evolutia

> 1. asupra faptului ca intelectualitatea a tradat atat in timpul
> comunismului cat si epoca postcomunista nu exista nici o indoiala.
>
tradare-tradare ...
da' o stim si noi.
Ce ne mai trebuie ?
Intelectualitatea nu tradeaza, stimabililor,
Intelectualitatea evolueaza ...
Vorba lui nea Vasilica de pe pagina ailalta :
"O, tara trista, plina de umor" -
expresia "unui calator ... englez"
daca nici asta intelectuala evolutie e, nimic nu e !





De la: neamtu tiganu din nemtia
Fii binecuvintat Domnule Goma

Viata lunga si sanatate si sa ne mai arunci din cind in cind cite un articol, poate Doamne ajuta ne trezim, desi nu prea cred.



De la: traktorist din SMT
Va place cind Goma scrie ?

Cind scrie ca America e sursa relelor pe pamint. Regele din Swazyland a zis ca toate relele pe pamint e ca poarta femeile Pantaloni. Nici nu mai stiu ce sa mai cred. E ca o intersectie cu toate semafoarele pe verde.
Paulica Fara Frica a devenit socialist, antiamerican inrait ( cine da o coacaza de ce e asa ! ) si sa-si caute un serviciu. Spunind prostiile care le-a mai spus, nu se poate trai din asta. Sa fie sanatos si sa traiasca mult si bine, dar sa scrie mai rar cu impresiile lui Smiorcaite despre America ! Cu cit mai rar, cu atit mai bine ( asimtotic, binele va tinde spre infinit ).



De la: Anticomie din USA
Goma si America

Nene, uiti ca Paul Goma este scriitor, asa ca limbajul sau trebuie considerat in parametri artistici. Dar ceea ce spune Goma in Jurnalul sau este de fapt esenta atitudinii sale "anti" americane: [parafraza] ce au facut americanii bun in Iraq: au scapat de Saddam si au instaurat alegeri libere.

Cam asta zice si "anti americanul" George W. Bush ca a savarsit in Iraq.

Restul "anti-americanismelor" lui Goma sunt de fapt licente poetice fiindca esenta e de baza.





De la: Davidescu vasile din Bicaz
Felul de a-l trata pe Goma-o rusine nationala

Romania se numara printre tarile cu populatia cea mai conformista din Europa.

Astfel la venirea comunistilor nu exista in tara noastra o dizidenta sau o intelectualitate de stanga,lucru care a facut ca in tara noastra sa fie inscaunat cel mai primitiv comunism din Europa.Acest lucru a fost amortizat partial in alte tari europene cu aceiasi soarta prin existenta unor personalitati de stanga.

Dar lipsa de dizidenta,lipsa de opinie care sa contrazica establishmentul este la romani o boala nationala.Asa incat nici in perioada comunista nu au existat la noi dizidenti pentru ca Romania era plina de turnatori si toti aceia care au incercat au fost denuntati de cetatenii romani catre securitate,iar PCR a ajuns la 4 milioane de impostori care s-au topit intr-o zi.

In acest context a aparut Paul Goma,un basarabean roman care cu un curaj iesit din comun a sfidat regimul comunist si a dovedit ca dizidenta este posibila chiar si sub cel mai stalinist regim.

In fata acestei situatii,asa zisa intelectualitate romaneasca plina de complexe de vinovatie prin colaborationismul ei l-a considerat pe Goma ca o insulta si colaborand cu securitatea a colaborat la exilarea singurului nostru dizident.

Lucrurile au evoluat in aceiasi directie si dupa 1989 cand regimul criptocomunist dar si asa zisa intelectualitate au complotat la uitarea lui Paul Goma.




De la: Observator
Re: Felul de a-l trata pe Goma-o rusine nationala. Dle Davidescu,


Dta uiti un lucru esential. Romania a fost PRIMA SI SINGURA TARA care din 1945 si pana prin 1958, a avut omiscare antisovoietica, anticomunista si care a luptat pana la moarte, sprijinita de sateni din toata Romania in munti, in TOTI MUNTII ROMANIEI, o miscare de partizani dintre care colonelul Arnautu, iar unul dintre supravietuitori, Virgil Ogoranu, traieste si astazi si poate sta marturie.

Paul Goma trebuia primit in tara ca erou national,ca o personalitate care a dat sperante poporului roman,ca un erou care nu a precupetit a-si pune in pericol viata.

In timp ce Plesita jubileaza,turma de zisi intelectuali,fosti colaborationisti se intrec in a fi campioni ai democratiei,fac partide,tin discursuri in parlament si o fac fara cea mai mica jena.

Sarac popor roman.Sarmana romanie,"tara trista,plina de humor" cum o caracteriza un calator englez.



De la: niroS din USA
Paul Goma pe Internet

Poate fi gasit la

http://www.paulgoma.net/

O cautare cu Google da cam 5.200 the pagini in care ii apare numele complet. Asta nu-i chiar rau. Cat despre editurile care i-au trimis cartile la topit sau il saboteaza, solutia e una: se pot cumpara carti si in e-format.




De la: Serp i Molot
Paul Goma for President

Domnule Goma , sinteti unul dintre putinii Oameni care merita respectul fiecarui Roman.
Daca numai un sfert dintre politicienii romani ar avea valoarea Dv morala , atunci poate ca am fi fost departe ... iar calaii Romaniei nu ne-ar mai putea rinji ( liberi) in fata
Cu deosebit respect ,
"serp i molot"



De la: Anticomie din USA
Re: Paul Goma for President

Intr-adevar, Paul Goma are un capital moral urias, care nu se compara cu al nici unuia din candidatii la prezidentia RO, sau presedinti, nici daca-i punem la gramada. De aceea am fost extrem de dezamagita cand in urma cu 10+ ani domnul Goma si-a retras foarte scurta candidatura.
Dar nu e de loc tarziu. Este o vorba a basarabenilor: nu aduce anul ce aduce ceasul.




De la: traktorist din SMT
Re: Paul Goma for President


Tot o vorba moldoveneasca zice
Ce-a fost verde s-a uscat
Ce-am iubit s-a scuturat "
asa ca lasa mai pe toamna !

Goma a devenit incet - incet un socialist de tip nou gen Ileana Cornea ( si nu are mai multa valoare ). Socialist " stiintific " !
Il apara pe Al Gore cu bastonul in mina ! Vive le chIrak !



De la: Serp i Molot
Re: Paul Goma for President

traktorist, esti unul dintre securistii ceausisti trimisi in franta pe urmele lui goma ?
ai "uitat" sa te mai intorci in Ro ... , acum ai business pe Cote d'Azur ? :):)
Au revoir !...



De la: Zozo
Tovarasu' Traktoristu'...


Undeva, Tovarasu' Traktoristu' a debitat:

"Si mi-e greatza de comunisti !!!!!!!!!!!!!!!!!!
PS Oare de ce nu-siu ia un serviciu undeva ? Sa cistige o piine cinstit ?"

Adanc... Simtiti? Ei bine, vorba vine ca pe vremea raposatului, la una din sedintele de partid, s-ar fi ridicat un tovaras indignat ca Traktoristu' nostru si ar fi spus cu "amaraciune": "TOVARASI, NU SE MAI POATE ASA, UNII MUNCESTE CINSTIT, SI ALTII STA SI SCRIE CARTI...!" Sa fi fost chiar Traktoristu' nostru? Ori cineva din specia lui, care din pacate are o larga raspandire in popor? Ii este greata de comunisti dar gandirea obtuza o au in comun!

Domnule Goma, sa va dea Dumnezeu sanatate si zile, ca avem nevoie de dumneavoastra! Nu-l luati in seama pe Traktorist, el este cazul mai "special" al forumului...




De la: traktorist din SMT
Re: Tovarasu' Traktoristu'...

Goma e socialist de tip nou. Nu are nici o valoare. Sa se ia de mina cu Arghezi si Sadoveanu !
Citeste doar ce a scris cind era flacau si considera-l mort, ca pe Grigore Ureche ! Ca acum a cotit-o ca la Ploiesti....
A devenit Prophetul stingii ! ( stinga e sora lu' dreapta ! )




De la: bristenna din Franta
Ilizibil

Mai greu sa citesti Goma fara sa resimti ura care ii traverseaza opera si sa nu te gandesti ca omul e lipsit de talent literar..

Vreau sa spun ca am incercat sa citesc vreo cinci din cartile sale si ca pana de curand, regretam ca nu stiam mare lucru despre el. Insa e imposibil sa citesti asa ceva. Goma face amalgam intre artist si om. De exemplu, ii critica de mama focului pe Czeslaw Milosz sau pe Ismaël Kadaré, scriitori cu un adevarat talent. Pe Kadaré, ca a colaborat cu regimul comunist, ca a cerut azil in Vest o data cu caderea comunismului, etc. OK dar asta nu schimba faptul ca operele respectivilor sunt de un alt nivel decat cele ale lui Goma. Acelasi rationament il aplica si colegilor de breasla din tara mai buni decat el care au colaborat cu comunistii.

Opera lui Goma are valoare memorialistica si atat. In Romania, nu se vorbeste destul despre nenorocirile comunismului. Nici in Franta, de altfel...
In loc sa arunc cartile lui Goma, le voi lasa la biblioteca facultatii mele din Paris, ca sa nu mai culpabilizeze si alti romani ca nu l-au citit pe singurul dizident roman.



De la: Anticomie din USA
Re: Ilizibil

La 2005-06-29 16:20:18, bristenna a scris:

> Mai greu sa citesti Goma fara sa resimti ura care ii traverseaza opera


Dupa cum si sarcasmul, chiar mizantropismul lui Caragiale te impiedica sa-l citesti, nu-i asa, d-na/d-ra/d-le mimosa?


> si sa nu te gandesti ca omul e lipsit de talent literar..

acuza care i s-a adus pe vremuri si lui Havel de catre establishment din motive evidente. De altfel toti scriitorii disidenti 'sufera' de lipsa de talent, in opinia establishmentului.


>
> Vreau sa spun ca am incercat sa citesc vreo cinci din cartile sale

Ati incercat James Joyce sau Kant? Pe langa ei, Goma se citeste ca un roman de suspense. E drept ca pentru cititorii care-si misca buzele cand citesc Goma este, cum ziceti si in titlu, "ilizibil". Dar daca sunteti pasionat/a de lecturi in general, veti invinge acest 'obstacol'.

> Goma face amalgam intre artist si om.

Adica 'indrazneste' sa-si exprime opinia fata de optiunile politice ale unor scriitori?

Restul mesajului nu l-am mai citit fiindca ma plictiseste binecunoscuta retorica a establishmentului romanesc erijat in critic literar al operelor dizidentilor.



De la: traktorist din SMT
Goma a devenit socialist

La 2005-06-29 17:02:57, Anticomie a scris:

Socialistii din West ( cu e acum Goma ) nu sint mai buni ca cei din Rasarit. Cei din vest au avut sansa sa aleaga si asta ii face vinovati.
PS Oare de ce nu se pensioneaza ?





De la: synd
Re: Ilizibil


Gandesc ca rationamentul lui Goma, la care va referiti, este corect si normal. Toti acesti intelectuali colaboratori au fost, in prima si in ultima instanta, "cozi de topor" sau, cum afirma, pe drept, germanii, "Schreibtischtäter" (faptasi de la masa de scris), care au facilitat stabilizarea comunismului in Romania, cu rezultatele bine cunoscute.

Probabil ca Goma nu este chiar atat de "crestin", pe cat l-ati dori Dvs., astfel incat sa resimta dragoste si nu ura pentru... Plesita!

vineri, iunie 24

Fratelui meu roman

Dragul meu frate,



In ultima scrisoare in care brodam pe tema “America vazuta din diverse unghiuri” , ma indemnai sa vad filmul Dogville. Pai tocmai asta e problema, ca l-am vazut cand eram "acasa", in Romania adica, si regizoru Lars Von Trier zice ca filmul sau ( care seamana mai mult a piesa de teatru si bine face, ca sa nu ne distraga cu alta retorica de la mesaj) e bazat pe stereotipurile despre America, unul major fiind despre mica comunitate binevoitoare, cu radacini puritane, nu?, care te ajuta si apoi iti scoate ochii. Si mai frumos este ca pana la data cand facuse filmul nu fusese niciodata in America, asa ca ne-a aratat o America construita din toate stereotipurile cultivate de mass-media, si nu numai.



Nu, nu am vazut deloc filme de cand sunt aici, doar meciurile din finala NBA ( ce frumusete), dar mi-am mai deschis si eu ochii ca sa vad din ceea ce se mai intampla in sanul unei mici comunitati romanesti si unei comunitati americane "ortodoxe". Nu, nu neaparat ca m-am speriat (prea tare), dar cand iti dai seama ca filmele sunt reale....asta pentru ca nu am intrat niciodata intr-o comunitate, vorba aia, mai catolica decat Papa. Daca le-as spune despre relatia mea ireverentioasa cu Dumnezeu, mi-ar taia beregata intr-o clipita, asta daca nu s-ar gandi ca ar putea profita de pe urma lui Tudor care lucreaza prin finante, si deci cu banii.



Aventura mea cu viitoarea mea slujba se complica. Ce dantelarie este si birocratia americana, pentru 3 mii jumate cat o sa ma plateasca dupa, trebuie sa imi vand sufletul. Cica dosarul nu e complet, trebuie alte examene, alte hartii din Romania,unii zic intr-un fel, altii intr-altul, alte hartii din America. Probabil ca a obtine o slujba la nivel universitar e mai usor, ca ma gandesc ca te-au stors destul in timpul doctoratului (alta forma subtila de sclavie rafinata), desi se pare ca destui au trecut prin destule cat sa imi dovedeasca contrariul.



Am scris cam multe balarii, si nihil novo sub sole, m-am impacat si cu vremea fierbinte, si cu mancarea neorganica, frustrant de bine aratoasa, frumos mirositoare si ingrozitor de fada, mai am de lucrat la capitolul oameni. Si cum " l'inferne c'est les autres" vorba lui Sartre, as face bine sa inchei si acest capitol cat mai repede (ma simt ca Romania in pragul aderarii la UE). Nu de alta, dar daca San Antonio Spurs a castigat finala NBA, chiar avem sanse sa ramanem pe aici…

miercuri, iunie 22

Topul replicilor de neuitat din filmele americane

The American Film Institute's list of top 100 quotes from U.S. movies, with film title and year of release:

1. "Frankly, my dear, I don't give a damn," "Gone With the Wind," 1939.

2. "I'm going to make him an offer he can't refuse," "The Godfather," 1972.

3. "You don't understand! I coulda had class. I coulda been a contender. I could've been somebody, instead of a bum, which is what I am," "On the Waterfront," 1954.

4. "Toto, I've got a feeling we're not in Kansas anymore," "The Wizard of Oz," 1939.

5. "Here's looking at you, kid," "Casablanca," 1942.

6. "Go ahead, make my day," "Sudden Impact," 1983.

7. "All right, Mr. DeMille, I'm ready for my close-up," "Sunset Blvd.," 1950.

8. "May the Force be with you," "Star Wars," 1977.

9. "Fasten your seatbelts. It's going to be a bumpy night," "All About Eve," 1950.

10. "You talking to me?" "Taxi Driver," 1976.

11. "What we've got here is failure to communicate," "Cool Hand Luke," 1967.

12. "I love the smell of napalm in the morning," "Apocalypse Now," 1979.

13. "Love means never having to say you're sorry," "Love Story," 1970.

14. "The stuff that dreams are made of," "The Maltese Falcon," 1941.

15. "E.T. phone home," "E.T. the Extra-Terrestrial," 1982.

16. "They call me Mister Tibbs!", "In the Heat of the Night," 1967.

17. "Rosebud," "Citizen Kane," 1941.

18. "Made it, Ma! Top of the world!", "White Heat," 1949.

19. "I'm as mad as hell, and I'm not going to take this anymore!", "Network," 1976.

20. "Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship," "Casablanca," 1942.

21. "A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti," "The Silence of the Lambs," 1991.

22. "Bond. James Bond," "Dr. No," 1962.

23. "There's no place like home," "The Wizard of Oz," 1939.

24. "I am big! It's the pictures that got small," "Sunset Blvd.," 1950.

25. "Show me the money!", "Jerry Maguire," 1996.

26. "Why don't you come up sometime and see me?", "She Done Him Wrong," 1933.

27. "I'm walking here! I'm walking here!", "Midnight Cowboy," 1969.

28. "Play it, Sam. Play 'As Time Goes By,'" "Casablanca," 1942.

29. "You can't handle the truth!", "A Few Good Men," 1992.

30. "I want to be alone," "Grand Hotel," 1932.

31. "After all, tomorrow is another day!", "Gone With the Wind," 1939.

32. "Round up the usual suspects," "Casablanca," 1942.

33. "I'll have what she's having," "When Harry Met Sally...," 1989.

34. "You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips together and blow," "To Have and Have Not," 1944.

35. "You're gonna need a bigger boat," "Jaws," 1975.

36. "Badges? We ain't got no badges! We don't need no badges! I don't have to show you any stinking badges!", "The Treasure of the Sierra Madre," 1948.

37. "I'll be back," "The Terminator," 1984.

38. "Today, I consider myself the luckiest man on the face of the earth," "The Pride of the Yankees," 1942.

39. "If you build it, he will come," "Field of Dreams," 1989.

40. "Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get," "Forrest Gump," 1994.

41. "We rob banks," "Bonnie and Clyde," 1967.

42. "Plastics," "The Graduate," 1967.

43. "We'll always have Paris," "Casablanca," 1942.

44. "I see dead people," "The Sixth Sense," 1999.

45. "Stella! Hey, Stella!", "A Streetcar Named Desire," 1951.

46. "Oh, Jerry, don't let's ask for the moon. We have the stars," "Now, Voyager," 1942.

47. "Shane. Shane. Come back!", "Shane," 1953.

48. "Well, nobody's perfect," "Some Like It Hot," 1959.

49. "It's alive! It's alive!", "Frankenstein," 1931.

50. "Houston, we have a problem," "Apollo 13," 1995.

51. "You've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?", "Dirty Harry," 1971.

52. "You had me at `hello,'" "Jerry Maguire," 1996.

53. "One morning I shot an elephant in my pajamas. How he got in my pajamas, I don't know," "Animal Crackers," 1930.

54. "There's no crying in baseball!", "A League of Their Own," 1992.

55. "La-dee-da, la-dee-da," "Annie Hall," 1977.

56. "A boy's best friend is his mother," "Psycho," 1960.

57. "Greed, for lack of a better word, is good," "Wall Street," 1987.

58. "Keep your friends close, but your enemies closer," "The Godfather Part II," 1974.

59. "As God is my witness, I'll never be hungry again," "Gone With the Wind," 1939.

60. "Well, here's another nice mess you've gotten me into!", "Sons of the Desert," 1933.

61. "Say `hello' to my little friend!", "Scarface," 1983.

62. "What a dump," "Beyond the Forest," 1949.

63. "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me. Aren't you?", "The Graduate," 1967.

64. "Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!", "Dr. Strangelove," 1964.

65. "Elementary, my dear Watson," "The Adventures of Sherlock Holmes," 1929.

66. "Get your stinking paws off me, you damned dirty ape," "Planet of the Apes," 1968.

67. "Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine," "Casablanca," 1942.

68. "Here's Johnny!", "The Shining," 1980.

69. "They're here!", "Poltergeist," 1982.

70. "Is it safe?", "Marathon Man," 1976.

71. "Wait a minute, wait a minute. You ain't heard nothin' yet!", "The Jazz Singer," 1927.

72. "No wire hangers, ever!", "Mommie Dearest," 1981.

73. "Mother of mercy, is this the end of Rico?", "Little Caesar," 1930.

74. "Forget it, Jake, it's Chinatown," "Chinatown," 1974.

75. "I have always depended on the kindness of strangers," "A Streetcar Named Desire," 1951.

76. "Hasta la vista, baby," "Terminator 2: Judgment Day," 1991.

77. "Soylent Green is people!", "Soylent Green," 1973.

78. "Open the pod bay doors, HAL," "2001: A Space Odyssey," 1968.

79. Striker: "Surely you can't be serious." Rumack: "I am serious ... and don't call me Shirley," "Airplane!", 1980.

80. "Yo, Adrian!", "Rocky," 1976.

81. "Hello, gorgeous," "Funny Girl," 1968.

82. "Toga! Toga!", "National Lampoon's Animal House," 1978.

83. "Listen to them. Children of the night. What music they make," "Dracula," 1931.

84. "Oh, no, it wasn't the airplanes. It was Beauty killed the Beast," "King Kong," 1933.

85. "My precious," "The Lord of the Rings: The Two Towers," 2002.

86. "Attica! Attica!", "Dog Day Afternoon," 1975.

87. "Sawyer, you're going out a youngster, but you've got to come back a star!", "42nd Street," 1933.

88. "Listen to me, mister. You're my knight in shining armor. Don't you forget it. You're going to get back on that horse, and I'm going to be right behind you, holding on tight, and away we're gonna go, go, go!", "On Golden Pond," 1981.

89. "Tell 'em to go out there with all they got and win just one for the Gipper," "Knute Rockne, All American," 1940.

90. "A martini. Shaken, not stirred," "Goldfinger," 1964.

91. "Who's on first," "The Naughty Nineties," 1945.

92. "Cinderella story. Outta nowhere. A former greenskeeper, now, about to become the Masters champion. It looks like a mirac ... It's in the hole! It's in the hole! It's in the hole!", "Caddyshack," 1980.

93. "Life is a banquet, and most poor suckers are starving to death!", "Auntie Mame," 1958.

94. "I feel the need — the need for speed!", "Top Gun," 1986.

95. "Carpe diem. Seize the day, boys. Make your lives extraordinary," "Dead Poets Society," 1989.

96. "Snap out of it!", "Moonstruck," 1987.

97. "My mother thanks you. My father thanks you. My sister thanks you. And I thank you," "Yankee Doodle Dandy," 1942.

98. "Nobody puts Baby in a corner," "Dirty Dancing," 1987.

99. "I'll get you, my pretty, and your little dog, too!", "The Wizard of Oz," 1939.

100. "I'm king of the world!", "Titanic," 1997.

duminică, iunie 5

In vino veritas

Pe marginea unei recente declaratii a domnului Ovidiu Gheorghe, director general la Patronatul National al Viei si Vinului, s-a incins o mica discutie intr-un cerc virtual de romani din SUA, Franta, Germania si Romania. Sa incepem cu declaratia d-lui director:
"Vom solicita Ministerului Agriculturii ca un procent din fondul obtinut in urma taxelor pentru hologramele DOC sa fie redirectionat pentru promovarea vinului romanesc atat pe piata interna cat si pe cea externa".
Iata si dialogul:

Vocea 1: Cind, potrivit cu ce scriu jurnalele, 70% din bauturile de pe piata sint FALSIFICATE?


Vocea 2: Sint multe falsuri la vinurile varsate. Pentru ca romanul n-are bani sa cumpere la sticla, spre doi euroi sticla. Era in coltul strazii mele un bacan (s-a carat la Los Angeles cu toata familia, satul de taxele frantuzesti)care vindea printre altele vinuri ro. ca printul Mircea, printul Matei, Sienna, Sevruga. Ei bine, aveau un succes nebun la francezi, si bacanul era aproape in ruptura de stock pentru astea. Chiar ca sunt bune si comparativ calitate/pret, deasupra celor frantuzesti. Dar stiti dumneavoastra ca majoritar aceste vinuri bune din Ro sint facute de francezi si italieni care au luat riscul sa investeasca in Ro desi tipau unii ca "nu ne vindem tara?. Deci nu cred ca banii cu pricina trebuie investiti pentru publicitate, ci pentru schimbarea altoiurilor si constituirea unor structuri romanesti in acest sens. Dar cit de alipit este taranul roman la vinul lui de buturuga, puterea ursului, si cit de greu sa se uneasca unii cu altii pentru astfel de culturi si altele.

Vocea 3:
1) Am comandat niste vin din Romania--de ex. Feteasca neagra caci asta si Tamaioasa de Pietroasele, se spune, au caracter si unicitate. Problema a fost ca dopul unei sticle (de Pinot noir cu o reclama la nu stiu ce tombola pe eticheta) era uscat si continutul (ce trecea drept vin) era o chestie puternic chimizata.

2) La preturi mici sunt atatia sa dea clase vinului romanesc prin cantitate si consitenta (gustului, calitatii etc), atribute ale unor tari ca Chile, S. Africa, Australia si chiar Franta si Italia. Deci terenul e deja aglomerat si romanii nu pot face fata la preturi de $4-$6 sticla decat daca fac magarii.

Moldovenii vin incet dar sigur pe piata si nu de putine ori produsul final este ambalat/marketat/etichetat la a doua/treia mana (Ungaria si Franta).



Vocea 2: De acord ca la 4 -6 $ in SUA, vinurile romanesti nu pot sa faca fata. Nu stiu cum e cu alte tari, dar precis in cazul Frantei e la fel la pretul asta. Acum, ca sa fiu magarita, ma intreb daca este acceasi acceptie pentru gust, la capitolul asta, in Franta si SUA.


Vocea 3: Vinurile franceze comparate cu cele din zone mai recente (fara 'traditie') se spune ca au o complexitate pe care multi (ne-francezi) n-o apreciaza. Se merge pana acolo si se spune ca ele au "terroir", iar francezii, de multe ori blazonati (real sau inchipuit), vor o gramada de bani pe vinurile lor taman din cauza acestui proustian terroir. N-o sa merg pana la spaima americana a vinului francez (Robert Parker) si clasamente, insa am sa spun ca fiecare vin trebuie asortat cu situatia (mancarea, dispozitia etc.). Vinurile (produsele) franceze sunt taxate foarte tare in SUA si de aceea nu inteleg preturile la ele. Cat timp Spania a fost in coalitie am avut norocul sa iau niste vinuri de exceptie de acolo. Italienii sunt si ei scumpi (Brunello Montalcino poate ajunge usor la $40) chiar daca sunt in coalitie.


Vocea 2: Mda, chiar este terroir si mai precis goût de terroir. Si multe altele, meseria de viticultor fiind o adevarata religie. Or fi unii blazonati (te referi la baronul de R. ?) dar aici nu se uita decit prostii la asta. Conteaza calitatea, si mai ales raportul calitate/pret. Altfel, precis stii ca "château" este un concept juridic in materie, precum apelatia controlata. Trebuie o anumita calitate ca sa iei denumirea de château, ca altfel pe eticheta poate sa fie poza celei mai banale ferme.
Poate exagereaza unii, dar taxele conteaza cel mai mult; Ne protejam unii de altii. In sfirsit, pe sleau, palatul unora fiind obisnuit de secole cu vin si al altora cu bourbon si bere, cred ca e o diferenta de apreciere.


Vocea 3: Ok, daca vorbim de raportul calitate/pret, Parker are dreptate sa de-mitizeze o sumedenie intreaga de vinuri franceze de 'traditie'/'château'. Consumatorii de borubon in SUA sunt o minoritate. Berea este cea care domina de departe. Si nu neaparat cea belgiana cat cele blonde si obisnuite. Dupa aceea, e o clasa intreaga ce apreciaza berea artizanala facuta la zecile/sutele de micro-berarii din SUA. Insa retine, o sticla de 2/3 litri de bere belgiana e cat o sticla de vin ($7).


Vocea 4: In SUA, vinurile romanesti se gasesc la foarte putinele restaurante est europeane, la dughene armenilor, la fel si apa minerala. Le cumpara NUMAI cei ce sint din zona. Ceilalti habar nu au de nici un vin romanesc sau unguresc. Vinul Romanesc, unguresc, albanez, la magazinele de import sint la dos la " alte vinuri ".

Am si eu niste sticle pe care mi le-a adus un traktorist cind a fost in concediu in Romania. Este definitia poshircii mai bine decit in dictionarul explicativ al limbii romane. Mai am si acum o sticla. Dac vrei , ti-o dau gratis ( sticla + 10 dolari ), ca eu nu mai murdaresc pahare cu asa zoaie.



Vocea 5: Vinul romanesc: E un vin bun, dar se pare ca nu exista tehnologie de invechire si imbuteliere, lucru de altfel firesc pt. ca orice roman care se respecta se cazneste sa bea vinu de anu precedent inainte sa apara ala nou. Parca am citit pe undeva ca si vinurile lui Ceasca nu au mai putu fi baute dupa un timp. Deci cine vrea sa bea vin romanesc sa se limiteze la vinuri proaspete, cel mult de un an si acela cumparat in Romania. Vinurile romanesti care exista in vest sunt de regula imbuteliate in vest..transportate in containere...e stiut ca vinul la transport in containere isi pierde mult din calitate.

Atentie daca cumparati vin bun, nu trebuie sa-l beti imediat dupa ce l-ati scos din portbagaj...trebuie lasat 2-3 zile sa se linisteasca, intrun loc cu temp potrivita si mai ales vinul nu trebuie tinut in zone zgomotoase.

Ce urasc io la unele vinuri romanesti e oprirea fermentarii pt. a le indulci.




Vocea 3: Re: Vinul romanesc

Mon cher/meine herr, ai spus-o dumneata aici foarte bine:


>
> Ce urasc io la unele vinuri romanesti e oprirea fermentarii pt. a le
> indulci.
>

Si de aici gandesc ca vine si gustul pentru chimizare al absolventilor de la Galatzi (chim. alim.)



Vocea 4: Re: Vinul romanesc

>
> Ce urasc io la unele vinuri romanesti e oprirea fermentarii pt. a le
> indulci.
>
Ce tot spui mai omule ? ca vinul nu e bun daca e tinut la zgomot.... De asta birturile din sat sint pline cu galagiosi care vorbesc din ce in ce mai tare . Daca ar fi rau nu s-ar mai duce niciunul..... Vinul trebuie sa aiba miros de tejghea si iz de nas turtit.
Chesti cu vinurile invechite e doar poveste. Vinurile se invechesc rapid si stiu si pe unu care din asta traieste. Cele puse in pivnitza la invechit sint tot mai rare. Nu este nici o diferenta intre invechit artificial si natural ( sic ! ). Am baut scotch de 30 ani si am luat invechit artificial. Al dreaq sa fiu daca stiu care e diferenta !
Oxidarea este dusmanul vinului si cumva sulful.


Vocea 6: As mai adauga ca vechimea vinului este o problema relativa. Depinde de anul în care a fost produs, sunt ani buni pentru viticultura, altii mai putin buni.
Ceeace francezii numesc "millesime".
Pe de alta parte observ - nu sunt un specialist în materie - ca marile magazine când fac promotia unui "târg de vinuri" distribuie fascicole de informare. Si în ele citesti la fiecare sortiment propus daca se poate pastra si câti ani. Unele vinuri, depinzând si de an, le poti pastra trei ani sau cinci, altele peste 10 ani.
Curios, unul din marii specialisti care a scris câteva lucrari voluminoase despre vinurile frantzuzesti este Robert Parker, un american. Am si eu "Bordeaux :a comprehensive guide to the wines since 1961". Nu se citeste, este un fel de biblie sau dictionar de peste 1000 de pagini.. Daca o rasfoiesti ai sa vezi ce complicata treaba e ( poate ceva mai putin decât constructia avioanelor...:) ), e mai simplu sa-l bei, fara îndoiala.
Pentru vinurile italiene probabil e aceasi problema.
Vinuri românesti întâlnesc cam rar prin rafturi. Am cumparat în câteva ocazii, s-au facut progrese în prezentarea sticlei, etichetei, etc. Nu critic gustul, eu personal îl gasesc uneori prea alcoolizat. Depinde de gust, îmi amintesc de anumiti prieteni din tara care laudau vinul dupa tarie.
Cred ca vinurile românesti au viitor, problema este sa gaseasca un loc de desfacere unde nu se produca masiv vinuri sau unde piata nu este deja ocupata.
Incolo, promotia finala...tot cel ce-l bea o face.