De cele mai mult ori, lumea, asa cum ne-o imaginam, este cu totul alta decat in realitate. O demonstreaza studiile si statisticile oferite publicului de catre organismele specializate. Surprinzator sau nu, traim intr-o lume despre care stim extrem de putine lucruri. De ce sa ne mai mire atunci faptul ca un numar urias de straini nu stiu sa localizeze Romania pe harta sau nici macar nu au auzit de existenta tarii noastre? Cate lucruri stim noi despre lumea din jurul nostru? Mai jos, va prezentam o lista cu 100 de motive pentru care ar trebui sa ne reconsideram parerea despre cultura noatra generala...
· In lume exista 22 de tari in care peste jumatate din populatie este analfabeta. 15 dintre ele se afla in Africa.
· In Mali, copiii petrec, in medie, doar doi ani la scoala. Cei mai multi dintre ei incep sa munceasca la varste cuprinse intre 10 si 14 ani.
· Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate in Elvetia. Aici, salariul unui profesor debutant porneste de la 33.000 de dolari americani pe an.
· Elevii din Japonia si Coreea de Sud sunt considerati cei mai buni din lume la matematica si alte stiinte exacte.
· Profesorii islandezi reprezinta 7,8% din totalul fortei de munca din aceasta tara. Aici adaugam si faptul ca acestia lucreaza doar 38 de saptamani pe an.
· O statistica interesanta arata faptul ca in Europa Centrala femeile ocupa o proportie covarsitoare in randul profesorilor. In Ungaria, Cehia si Slovacia, peste 75% dintre profesori sunt femei.
· In Indonezia, peste jumatate dintre profesori nu au implinit inca varsta de 30 de ani.
· In Islanda, doar o treime dintre absolventii de facultate sunt barbati.
· Vreti sa stiti care este tara in care se nasc cele mai multe genii? Incercati Islanda. Exista 3 castigatori ai premiului Nobel la fiecare 1 milion de locuitori.
Economie&Armata
· 41% dintre cei mai saraci oameni ai lumii traiesc in India.
· 72% dintre cetatenii din Mali castiga mai putin de 1 dolar american pe zi.
· 8 dintre cele mai dezvoltate state europene (dintr-un total de 10) sunt vorbitoare de limbi germanice (Germania, Elvetia, Austria,Norvegia, Suedia, Islanda, Luxemburg si Danemarca).
· Cele mai apreciate 10 destinatii turistice din lume sunt: Franta, Spania, SUA, Italia, China, Marea Britanie, Austria, Mexic, Germania siCanada. Impreuna, cele 10 tari aduna 49,6% din totalul turistilor din toata lumea.
· Numai Franta aduna 11% din totalul mondial al turistilor.
· Numarul turistilor din San Marino depaseste de 19 ori numarul locuitorilor acestei tari.
· Dintre cele mai generoase tari 15 ale lumii (din punct de vedere al donatiilor), doar 5 nu se regasesc pe continentul european: SUA, Canada, Australia, Japonia si Coreea de Sud.
· Canada detine doar 9000 de angajati in randul fortelor navale si asta in ciuda faptului ca este tara cu cea mai mare zona de coasta din lume.
· Bolivia, in schimb, se bucura de 4500 de militari in randul fortelor navale. O cifra destul de mare daca ne gandim ca aceasta tara nu are iesire la mare si este una cu un relief predominant muntos.
· Intr-un top al tarilor care investesc cel mai mult in domeniul militar, Statele Unite ale Americii conduc detasat. Suma investita este mai mare decat a urmatoarelor 12 tari din top, luate impreuna.
· Aproape jumatate din armamentul exportat in tarile in curs de dezvoltare provine din SUA.
· Cetatenii din Andorra traiesc in medie cu 4 ani mai mult decat vecinii lor din Franta si Spania.
· Forta de munca din China se ridica la 706 milioane de oameni... de trei ori mai mult decat toate tarile din Europa luate la un loc si de doua ori mai mult decat America de Nord si cea de Sud, luate impreuna.
· Luxemburghezii sunt considerati cei mai bogati cetateni ai lumii - si cei mai generosi, totodata.
· Daca va plac copiii, vizitati Uganda. Jumatate din populatia acestei tari are sub 15 ani.
· Va place sa traiti in orase? Incercati Guadelupa, Nauru, Monaco, Singapore, Bermuda sau Gibraltar. Acestea sunt singurele tari 100% urbanizate.
· 25% dintre cetatenii statului Monaco au peste 65 de ani.
· Sri Lanka este tara cu cea mai mica rata a divorturilor din intreaga lume. Intamplator sau nu, aceeasi tara are si cea mai ridicata rata, la nivel mondial, a sinuciderilor in randul femeilor.
· Exista 11 tari in care o femeie naste in medie cel putin 6 copii. 10 dintre aceste tari se afla in Africa. Exceptia o reprezinta Afganistanul.
· Cea mai mare rata a casatoriilor se inregistreaza in Statele Unite. De asemenea, SUA detine si recordul pentru cea mai mare rata a divorturilor.
· Daca esti suedez sau olandez ai cele mai multe sanse ca, la batranete, sa ajungi intr-un azil de batrani. Daca esti japonez, ai sanse foarte mari ca sa iti petreci batranetea in aceeasi casa cu proprii copii.
· China este inca detinatoare recordului pentru cea mai mare populatie. Cu toate acestea, exista 71 de tari in care aglomeratia este mai mare decat in China.
· In cele mai multe case din Europa si America de Nord locuiesc mai putin de 3 persoane.
· In aceeasi ordine de idei, americanii se pare ca prefera sa stea singuri. Statele Unite ale Americii detin recordul mondial pentru numarul de case in care locuieste o singura persoana.
· Kazahstan este cea mai mare tara care nu are iesire la ocean (2.717.300 km patrati).
· Kazahstan este si a noua tara din lume ca suprafata dupa Rusia, Canada, SUA, China, Brazilia, Australia, India si Argentina.
· In topul 15 al tarilor cu cele mai nefericite populatii, absolut toate tarile se regasesc in Europa de Est.
· In acelasi top, Bulgaria ocupa primul loc, cu 62% dintre cetateni care se declara nefericiti sau nemultumiti de conditiile lor de trai. Pe locurile doi si trei se situeaza Moldova, respectiv Belarus. Romania ocupa locul 9 in acest clasament.
· Australienii sunt cei mai optimisti atunci cand este vorba sa se inscrie in organizatii caritabile, grupuri ecologiste, sportive sau sindicate. Cu toate acestea, doar 3% dintre australieni sunt membri ai vreunui partid politic.
· O statistica interesanta arata ca primele cinci tari consumatoare de cafea din lume sunt aceleasi cu tarile in care increderea intre oameni este cea mai ridicata. Ne referim aici la Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia si Olanda.
· Un alt studiu arata ca in toate tarile lumii treburile casnice sunt indeplinite, in cea mai mare parte, de femei.
· Canadienii sunt cei mai mari consumatori de sucuri naturale din lume. In medie, o persoana consuma cel putin un litru de suc natural pe saptamana.
· In Statele Unite ale Americii se gasesc mai multe computere decat in toate cele 7 tari care ii urmeaza intr-un top de profil, luate impreuna.
· Andorra este statul in care somajul este 0%. De asemenea, in Andorra nu exista niciun post de televiziune.
· In India, numarul spectatorilor din salile de cinema se ridica la 3 miliarde anual - mult mai mult decat in orice alta tara.
· Taiwan si Luxemburg sunt singurele tari din lume in care numarul telefoanelor mobile il depaseste pe cel al locuitorilor.
· In Europa de Est, numarul femeilor il depaseste de cateva ori pe cel al barbatilor in randul somerilor.
· 61,5% dintre suedezi muncesc in medie 40 de ore pe saptamana. Situatia este total diferita la vecinii lor norvegieni. Doar 15,8% dintre norvegieni muncesc atat de mult.
· In Elvetia, o persoana cu un salariu mediu trebuie sa munceasca 102 minute pentru a-si permite un kilogram de carne. Pe de alta parte, aceeasi persoana trebuie sa munceasca doar 14 ore pentru a-si putea cumpara un frigider in care sa tina carnea.
· Daca va cautati de lucru, incercati insulele Falkland. Somajul este 0% iar angajatorii se plang inca de lipsa fortei de munca.
· In Danemarca, muncitorii efectueaza de 150 de ori mai multe greve intr-un singur an decat vecinii lor din Germania.
· Cele mai influente femei din mediul de business se regasesc in America de Nord.
· Jumatate dintre barbatii cehi si slovaci muncesc in fabrici.
· In medie, in Kenia, o femeie munceste cu 35% mai mult decat un barbat.
· Cele mai grele conditii de lucru pentru femei se inregistreaza in Guatemala. Aici, o femeie munceste in medie pana la 11,5 ore pe zi.
· In Suedia, exista un autobuz la fiecare 1000 de oameni.
· In Marea Britanie, o persoana bea anual mai mult ceai decat 23 de italieni la un loc.
· Norvegienii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume cu 10,7 kg/persoana anual. In medie, un norvegian bea de 15 ori mai multa cafea decat un irlandez (Irlanda se situaza pe locul 18 in topul tarilor mari consumatoare de cafea).
· In Statele Unite exista cel mai mare numar de restaurante McDonald's raportat la numarul de locuitori (433 de restaurante la fiecare 100.000 americani).
· Coincidenta sau nu, in SUA se inregistreaza cele mai multe morti din cauza obezitatii.Mai multe morti decat in Mexic, Germania, Spania, Austria si Canada luate la un loc.
· Americanii sunt si unii dintre cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice din lume. Ei se situeaza pe locul 6 la consumul bauturilor spirtoase, pe 8 la cel al berii si pe locul 18 in topul consumatorilor de vin. Si cu toate acestea, americanii se afla pe locul 1 in topul tarilor in care populatia nu accepta consumatorii de alcool ca vecini.
· Daca vreti sa ajungeti in Statele Unite si nu stiti cum, alegeti sa vizitati intai Albania. In Albania se castiga cele mai multe vize SUA raportat la numarul de locuitori.
· Cei mai multi dintre locuitorii din Zambia nu traiesc pana la varsta de 40 de ani.
· Dintre primele 40 de tari in care media de varsta nu depaseste 40 de ani, 34 se afla pe continetul african.
· In Botswana, unul din trei cetateni cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani este infectat cu virusul HIV.
· In Noua Zeelanda, cele mai multe femei aleg sa dea nastere copiilor doar dupa ce au implinit varsta de 30 de ani. La polul opus se afla Statele Unite ale Americii, acolo unde 22% dintre tinere nasc inca din perioada adolescentei.
· Femeile mexicane petrec, in medie, peste 15% din viata in concediu medical.
· In Etiopia, 9 din 10 nasteri au loc fara asistenta medicala.
· Cele mai multe operatii estetice se efectueaza in SUA. Pe locul doi se situeaza Mexicul.
· Mai mult de jumatate dintre medicii finlandezi sunt femei.
· Unul din trei copii italieni se naste prin cezariana.
· Elvetia este tara cu cele mai multe paturi de spital pe cap de locuitor. Totodata, elvetienii petrec, in medie, 10 zile pe an in spital.
· Doar doua dintre tarile lumii nu au acces pe apa la una dintre marile sau oceanele planetei: Liechtenstein si Uzbekistan.
· Daca v-ati saturat de aglomeratie, mergeti in Groenlanda. Pentru fiecare groenlandez exista 38 de kilometri patrati de teren.
· Mall-ul din Washington D.C. este de 1,4 ori mai mare decat intreaga suprafata a Vaticanului.
· Brazilia ocupa 48,7% din intreaga suprafata a Americii de Sud.
· Canada este tara cu cea mai intinsa zona de coasta din intreaga lume, peste 200.000 de kilometri, mai mult decat zona de coasta a intregului Ocean Pacific.
· Daca ati considerat ca Antarctica este o zona inospitaliera, nu v-ati inselat. 98% din suprafata acestui continent sudic este acoperita de gheata. Restul de 2% este reprezentat de deserturi pietroase.
· Aproape jumatate din suprafata statului Ecuador este considerata rezervatie naturala.
· In Indonezia se gasesc cele mai multe specii de mamifere din lume - dar si cele mai multe specii de mamifere pe cale de disparitie.
· Totalul coralilor din Australia acopera o suprafata mai mare decat a tuturor celorlalte 130 de tari care detin atoli.
· Exista mai multe specii de reptile in Australia decat in toate tarile in care traiesc astfel de vietuitoare, luate la un loc.
· Nauru, Tokelau si Sahara Vestica sunt singurele state care nu au o capitala.
· Libia este singurul stat al pe carui drapel se gaseste o singura culoare.
· Nepal detine singurul drapel care nu este patrat sau rectangular. Drapelul Nepalului este format din doua triunghiuri suprapuse.
· Dintre cele opt tari care au inclus cuvantul "democratie" in propria lor denumire, 3 sunt dictaturi: Republica Populara Democrata Coreea, Republica Populara Democrata Laos si Republica Democrata Congo.
Criminalitate&Mortalitate
· In Statele Unite ale Americii ai de 66 de ori mai multe sanse sa fii dat in judecata decat in Franta, spre exemplu.
· Daca traiesti in Montserrat, trebuie sa fii foarte atent la ceea ce faci. 1% din intreaga populatie lucreaza in politia locala.
· In SUA exista mai multi detinuti, raportat la numarul de locuitori, decat in orice alta tara a lumii. 0,7% din intreaga populatie a acestei tari se afla in detentie.
· Doua treimi din numarul total al executiilor, la nivel mondial, au loc in China.
· Cele mai multe rapiri de copii, peste doua treimi din numarul total al acestor infractiuni la nivel mondial, au loc in Columbia.
· In Rusia exista de doua ori mai multi judecatori si magistrati decat in SUA. In acelasi timp, rata criminalitatii este de 8 ori mai mare in Statele Unite ale Americii.
· In Maldive, exista 2 inchisori la fiecare 1000 de locuitori.
· Unul din trei australieni a fost, la un moment dat, victima unei infractiuni.
· Cel mai mare numar de crime se inregistreaza in SUA. Acelasi lucru este valabil si pentru furturi de masini, violuri, talharii sau atacuri armate.
· Doar in cinci tari ale lumii, numarul detinutilor femei il depaseste pe cel al barbatilor. Este vorba de Thailanda, Qatar, Paraguay, Costa Rica si Singapore.
· Oamenii au incredere in suedezi. Intr-un studiu recent, companiile suedeze sunt considerate cele sigure si mai putin probabil sa primeasca mita.
· In Fiji, Chile si Egipt poti fi inchis daca nu te prezinti la sectia de vot - cel putin teoretic.
· Finlanda este considerata tara cu cea mai mica rata a coruptiei din intreaga lume.
· Membrii armatei si ai politiei nu au drept de vot in Republica Dominicana.
· In Cuba se inregistreaza cei mai multi morti loviti de fulgere.
· In schimb, Brazilia detine un trist record al celor care au decedat dupa ce au cazut dintr-un copac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu