exceptionala a fructelor si legumelor de a preveni si vindeca tumorile
ucigatoare !!!
"Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost
victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor
oncologice.. Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins
pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit
fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia
cancerului. Practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate.......
Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat si leacurile care o pot vindeca.
"De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron,
presedintele fondator al congresului international al cancerului.
"Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European
Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigatia
europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt de
necombatut. Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata."
Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau
dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa,
minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala.
Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata prin
dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de "nebunie" organica.
Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit. Este cea
mai mare ancheta realizata vreodata asupra relatiei dintre nutritie si
cancer.. Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a
500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii
dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti - consumatori
de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu anul 1970,
majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte, in medie
timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005
si comunicate oficial la congresul de la Paris . A fost primul studiu
combinat si cu
prelevari de sange si ADN, stocate in banci biologice, pentru
cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea
regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului.. Iata si cateva
prescriptii importante rezultate din studiul EPIC..
Consumati cat mai multe fructe si legume
Persoanele care consuma in medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi
(sapte portii de fructe si de legume mancate pe intinderea unei zile)
reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste, daca pe
langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai
ales cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o
alimentatie adecvata combinata cu sport. "Marele progres al acestui
studiu consta in faptul de-a arata ca riscul cancerului poate fi
drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume,
principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli,
responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de
nutritie si cancer.
Vegetalele: bariera impotriva cancerului de colon
Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau o salata si un fruct
la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin
combinatii de substante protectoare.. Pentru a beneficia de ele,
variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie
sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa o tomata
rosie, consumati un broccoli verde sau o ridiche neagra. Cel mai
adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in
colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata nu doar in
cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani,
esofag. Uitati carnea, mancati peste.
Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos...
Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat
carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare.
Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata,
tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc
sau vita, conservate in saramura, cu sau fara nitrati, afumaturile,
carnea uscata sau conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul
de ficat, crenvurstii etc... Pasarile au fost reprezentate de gasca si
pui. Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la
consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nici o
problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii.
Ca solutie alternativa pentru carne se recomanda pestele, desi efectul
lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune ca anumiti
acizi grasi, prezenti in mare cantitate in uleiul de peste, inhiba
dezvoltarea tumorilor canceroase.
Leguminoase si cereale complete:
Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si
susan - "E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele", ne
indeamna studiul EPIC. "Bogatia lor in fibre participa, de asemenea,
la prevenirea cancerului de colon. In sensul acesta, ar fi bine ca
painea cotidiana sa fie inlocuita de sase portii de grau incoltit,
consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor
bogat in fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe
leguminoase inca de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse
de cancerul de san. Ipoteza avansata: acesti micro-constituenti sunt
capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. In
schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi
excesul de kilograme acumulate dupa menopauza...
In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere
soia, mancati cereale complete. Protejati-va intestinul si
controlati-va greutatea..
Optati pentru o alimentatie variata
Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi cate putin din
toate... Si reduceti consumul de alcool. De fapt, ideea generala care
s-a desprins la congresul de la Paris a fost ca nu exista atat
alimente protectoare, cat un model alimentar preventiv, inspirat din
modelul mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug cu ulei de
masline..
Un alt principiu recomandat priveste alimentele proaspete si crude,
netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate
cu ierburi aromate, si fructe de toate gusturile si culorile.
Activitatea fizica reduce riscul cancerului de san
Miscare!
O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost confirmarea prin
studiu a incidentei deosebite pe care sportul, miscarea, o are in
stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii
recomanda includerea lor in viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare
in aer liber, fara cateva minute de gimnastica sau de alergat.
Miscarea reduce in proportie de 40% incidenta cancerului, mai ales de
san si colon, de prostata, plamani si uter. Diminuarea riscurilor
apare si la persoanele subtiri, care fac constant miscare. De unde
ideea ca nici cei ce au o greutate normala nu sunt feriti de teribila
maladie..
"Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie
se modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic." Ti la fel,
intreaga structura corporala. RODICA DEMIAN
Intrebari pe adresa medicului specialist
Dr. CRISTIAN BOERESCU
- Cum se explica efectul protector al vegetalelor?
- Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii,
Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana "toata iarba ce are samanta... si
tot pomul ce are rod in el"... Din pacate, foarte putine vegetale din
cele pe care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele noastre
sunt cel mai ades prelucrate de tehnologiile industriei alimentare.
Legislatia actuala este mult prea permisiva cu aditivii alimentari.
Rapiditatea cu care apar, in fiecare an, sute si chiar mii de
coloranti alimentari spune multe despre deficientele si fraudele grave
ale sistemului actual. "Galbenul de unt" (paradimetil - azobenzenul),
ca sa dau numai un singur exemplu, intrebuintat pana nu de mult pe
scara larga, produce experimental la animalele de laborator cancerul
ficatului (hepatomul malign). Iata pe scurt o demonstratie inversa
pentru intrebarea dvs. si o pledoarie fierbinte pentru consumul
produselor vegetale proaspete.
Semnalul de alarma a fost tras de specialisti de mai multi ani, iar
presa tine sus steagul schimbarii pentru opinia publica. La astfel de
presiuni, agricultura si alimentatia biologica tind sa se afirme tot
mai mult, iar prin cercetari de ultima ora, nutritia se contureaza ca
o perspectiva reala a unei noi terapii in boala canceroasa.
Produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de
toxicitate. De aceea realizeaza un inter-schimb firesc cu mediul
intern celular si nu blocheaza deloc filtrele biologice ale
organismului. Dimpotriva, multi microconstituenti naturali din legume,
fructe, cereale, dar si din plante si-au dovedit deja rolul lor
anticancerigen, in diverse colturi ale lumii. In paginile " Formulei
AS " s-a scris si se va mai scrie inca mult despre potentialul de
vindecare al fibrelor vegetale, antioxidantilor naturali, retinoizilor
antitumorali, betacianinelor etc., despre usturoi, patrunjel, morcovi,
grau, catina sau condimente, iar cazurile spectaculoase de vindecari
prezentate de dvs. de-a lungul timpului au produs stupefactia lumii
medicale de la noi si ii sustin cu o raza de speranta si optimism pe
cei aflati in suferinta...
- De ce sa consumam legume nefierte?
- Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia, doctorul
Bircher-Benner demonstra colegilor sai ca "vegetalele in stare cruda
si proaspete" au o mare putere de vindecare si reprezinta pentru
oameni o hrana vie de cea mai buna calitate.. Argumentatia se baza pe
numeroase cazuri vindecate in clinica sa, dotata cu cele mai moderne
laboratoare din acea vreme. Si nu se descoperisera inca vitaminele,
enzimele, imunostimulatorii sau agentii antitumorali naturali. De-a
lungul timpului, aceste adevaruri au fost afirmate raspicat de Max
Gerson, Rudolf Breuss, Robert Jackson, Kristine Nolfi si multi altii,
dar din nefericire medicina actuala merge parca prea obsesiv intr-o
directie gresita. Pentru a intelege rolul cruditatilor in prevenirea
si tratarea cancerului, sa observam ca cea mai mare frecventa a bolii
este intalnita la persoane in varsta de peste 50 - 60 de ani, la care
componentele tisulare intra in procese lente de degenerare, iar astfel
organele
nu
mai fac fata asaltului de toxine cancerigene de care vorbeam mai
devreme... Intuim acum usor de ce curele de cruditati, posturile cu
sucuri de legume si fructe, hrana vie sunt o speranta pentru cei
disperati si sunt confirmate din ce in ce mai mult de ultimele
comunicari stiintifice.
- Legumele si fructele de pe piata romaneasca au calitatea de
medicament anticancer sau au suferit modificari genetice care le-au
modificat?
- Puneti aceasta intrebare la granita de vest a tarii si veti auzi un
"da" pe sute de mii de voci din piepturile romanilor care vin de la
munca din strainatate. Veti putea aduna relatari amanuntite despre
parfumul, gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si legumelor de la
noi.. Veritabile declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui,
rosii, ardei etc.. Personal, cunosc multi oameni bine situati in
Occident care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca
ministrul agriculturii ar avea inspiratia sa-i pregateasca pe taranii
romani sa intre pe pietele europene ale produselor biologice, Romania
ar mai deveni o data in istorie granarul (bio) al Europei, iar plugul,
coasa si caruta trasa de cai nu ar mai fi atat de mult si inutil
blamate. In Franta, doar 7% din agricultura este biologica, in
Germania si Austria 13-16%, in Elvetia 23%, iar pretul la aceste
produse este de 3-4 ori mai mare decat la celelalte. La noi, mai mult
de 50-60%
din agricultura depinde doar de ciclurile naturale de productie si de
aceea cred ca daca am avea azi autostrazi, turismul rural ar relansa
economia. Intr-o societate bazata pe adevar si intelepciune,
cercetarile care demonstreaza potentialul vindecator al dietei
anticancer ar trebui utilizate la maximum in folosul bolnavilor, iar
procesul de producere, preparare si comercializare al hranei sa fie
coordonat cu mai mare grija.
Alimentatia anticancer
- Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care
naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice
aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele
integrale si ierburile aromate contin substante active care pot
preveni imbolnavirea de cancer.
O terapie cu gust delicios! -
"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfurii!"
La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un congres la care au
participat cercetatori de pe toate meridianele globului. Tema
conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia unanima: cele mai
eficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se gasesc in
.... farfurie! Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat
printr-o alimentatie sanatoasa. Nu numai fructele si legumele contin
substante bioactive, ci si cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot
ajuta sa traim mai mult, in deplina sanatate. Va prezentam interviul
acordat pe aceasta tema de prof. dr. S. Knasm?ller, unul dintre marii
cancerologi germani, prezent la lucrarile conferintei.
Meniul oferit participantilor la conferinta de la Viena a fost de-a
dreptul bizar: rulouri de salata verde cu sfecla, salata de andive cu
radacina de tataneasa, fileuri de peste cu rozmarin, sarlota de lamaie
cu sos de soc etc. Nu suna mai degraba a Plafar?
Bucatarul a transpus in realitate in mod exemplar rezultatele
cercetarilor noastre.. Multe din ingredientele folosite au proprietati
anticancerigene. Meniul demonstreaza ca alimentatia anticancer poate
fi extrem de gustoasa.
Si care sunt efectele ei?
Concluzia dupa ani indelungati de cercetare este ca un bolnav
incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi salvat.
Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni aparitia
cancerului. Aveti noutati?
Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul
cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator
si al conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere
(varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice
acest proces.
Stim ca a fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si al
celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe soareci?
Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot
activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza
impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST..
Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?
Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In
cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante
anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale
(uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine
hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea
cancerului de san..
Cum actioneaza acesti hormoni vegetali?
Reduc efectul estrogenilor proprii organismului.. Ei impiedica
celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sani sau
prostata) sa se transforme in celule canceroase.
Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a
substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea
stopeaza cancerul de colon.
Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului?
In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante.
Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre
candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si
scortisoara.
Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor canceroase?
Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate
declansa apoptoza celulei canceroase. In laborator s-a descoperit ca
acelasi efect il are si varza de Bruxelles.
Deci un pahar cu vin rosu pe zi ne apara de cancer. Dar ce rol are
radacina de tataneasa in meniul anticancer?
Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o
fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre
canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon.
Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu
13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de
colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.
Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
Bacilii lactici din alimentele fermentate: varza acra, branza, iaurtul
pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel,
eliminate.
Ce parere aveti despre tabletele cu fibre din farmacii?
Nici una. Alimentele bogate in fibre contin si fenoli, care protejeaza
membrana celulei. Acestia se gasesc mai ales in cerealele integrale si
in tarate. Fibrelor tratate chimic le lipseste aceasta componenta, de
aceea efectul lor este nul.
Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentatia influenteaza aparitia cancerului?
Prin studiile efectuate pe emigranti. In tara lor, barbatii japonezi
sufera foarte rar de cancer la prostata, iar femeile japoneze nu prea
fac cancer la san... La inceput, oamenii de stiinta au crezut ca acest
fapt ar avea legatura cu genele. Dar studiind emigrantii japonezi din
SUA, ei au constatat ca numarul celor bolnavi de cancer la prostata
(este vorba de cea de-a doua generatie) este egal cu numarul
americanilor bolnavi. Japonezii eliminasera din alimentatia lor
pestele crud, branza de soia si orezul, inlocuindu-le cu carne de vita
si cartofi prajiti..
Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu
50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare,
vegetarieni?
Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine.
Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o
consumam grasa si in cantitate mare.. Supragreutatea sporeste si ea
riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai
putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.
Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
Prajitul la peste 200 grade Celsius este tabu, pentru ca in suprafata
maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile
policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste
substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si
mamare..
Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
Da. Condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau
usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama
de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in
proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: o
felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi.
Acestea contin clorofila o substanta anticancerigena.
Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza
(de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%.
Putem sa fumam, daca mancam varza?
Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar
nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.
Exista o planta anume pe care o preferati?
Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de
cancer pe mai multe planuri.
Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta
a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana.
Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase
sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar
rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la
experientele in eprubeta sau pe animale pana la studiile efectuate pe
oameni e cale lunga.
Care este urmatorul dvs. obiectiv?
Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre
farfuriile dvs.!
Farmacia naturii: Ucigasii cancerului
- Varza
(si, in general, cruciferele)
Glucosinolatele, adevarate "pesticide naturale" protejeaza varza de
agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele activeaza enzima
care previne cancerul (GTS). Fierbeti varza! In felul acesta,
substantele protectoare sunt mai bine valorificate de organism.
- Strugurii
Resveratrol se numeste "medicamentul" anticancer din struguri, din
zeama de struguri si din vin. Aceasta substanta stopeaza producerea
infectiilor si calcifierea arterelor. Pentru frumusete: samburii
(semintele) de struguri impiedica aparitia petelor de batranete.
- Rosiile
Licopenul este "multimedicamentul" natural pe care-l contin acestea.
Un antioxidant care impiedica aparitia cancerului de pancreas, de
intestin, de prostata, de plamani. Efectul este mai puternic daca
rosiile sunt fierte.
- Cerealele
Seleniul este microelementul care mentine la "turatie maxima" o enzima
ce impiedica dezvoltarea tumorilor. Se gaseste in graul si in grisul
nerafinate industrial..
- Citricele
Vitamina C previne cancerul.. Cei care combina, de exemplu la micul
dejun, felia de sunca cu un grapefruit pot preveni formarea
nitrosaminelor cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc
bioflavonoidele care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.
Inapoi la natura!
Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar trebuie sa o faca
imediat. Iata ce recomanda specialistii:
Alcool cu masura:
- barbatii: maximum 2 pahare/zi;
- femeile: maximum 1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu care contine resveratrol.
Carne putina: nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa carne de pui sau
peste, decat carne de miel sau de vita.. Carnea nu trebuie prajita
prea tare si se consuma bucatile mai slabe.. Ideal: somonul, care
contine acizi grasi Omega 3 si vitamina D.
Fara grasimi animale: inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales cu
ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care
ne protejeaza de cancer.
Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si
verdeturi, bogate in substante anticancerigene.
Multe cereale si leguminoase: expertii recomanda 600-800 g/zi,
impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru produsele
integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu),
iaurt etc...
Multe legume si fructe: zilnic, intre 400-800 g, impartite in 5-10
portii... Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza,
conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin
vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul,
caisele, morcovii.
Ceaiul verde: bautura ideala..
Zahar, aproape deloc: pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste
riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!
--
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu