Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

luni, decembrie 22

Prieteni si dusmani ai inimii




Se stie ca principalul mod in care ne afecteaza grasimile este depunerea lor pe peretii vaselor de sange. In timp, acestea se ingusteaza din ce in ce mai mult, iar sangele nu mai poate sa circule normal. Efectul este dramatic: inima se imbolnaveste, nu mai poate pompa sangele bine, si astfel apar bolile cardiovasculare, prima cauza de mortalitate din lume.
Pentru buna functionare a motorului vietii, nu trebuie sa cadem in extrema cealalta si sa ne lipsim de placerea provocata de o prajitura. Trebuie insa sa ne formam, inca din tinerete, un stil de viata sanatos, sa tinem cont de anumite reguli. Iata cateva dintre ele.


1. Doze mici de alcool
Alcoolul este foarte toxic pentru inima si vase, daca este consumat in cantitati mari. Din contra, un pahar de vin rosu pe zi prezinta un efect benefic, in afara de persoanele care sufera de obezitate (alcoolul este bogat in calorii) sau au trigliceridele crescute.


2. Peste de doua ori pe saptamana
Grasimile continute in peste diminueaza riscul formarii trombozelor (cheagurilor) si, consumat patru zile din sapte, diminueaza concentratia trigliceridelor. Din pacate, au un slab efect asupra colesterolului. Orice peste este recomandat, mai ales crap, salau, guvizi.


3. Mai putin unt si branza
Untul si branza contin multe grasimi saturate, care cresc riscul bolilor cardiovasculare si nivelul colesterolului rau (LDL). Trebuie deci sa limitam consumul alimentelor care le contin din plin: prajituri, biscuiti, sosuri facute cu unt. Cu cat branza este mai uscata, cu atat concentratia in grasimi este mai importanta. Mai ales branza topita este incriminata, de aceea trebuie preferate iaurturile si laptele degresat, care au mult calciu, bun pentru oase.


4. Reduceti carnea si mezelurile
Carnea si mezelurile sunt o sursa majora de grasimi saturate, dar cantitatea acestora variaza mult in functie de animal, cea mai buna fiind cea a pasarilor de curte si a vitelului. In practica, alegeti carne slaba sau indepartati grasimea si pielea. Si iepurele este recomandat, deoarece are carnea slaba si contine grasimi nesaturate importante pentru metabolism.


5. Mentineti-va greutatea ideala
Greutatea ideala este cea care corespunde unui indice de masa corporala intre 20 si 25, iar daca depaseste 30, vorbim deja de obezitate. Slabitul aduce beneficii importante, dar este dificil de realizat de la o anumita varsta in sus. Este insa intotdeauna bine sa nu mai continuam sa ne ingrasam. Cel mai mare dusman al obezitatii este miscarea, practicata regulat, pe orice vreme, fie si sub forma unei plimbari de 30 de minute.


6. Multe fructe Si legume
Consumul regulat de fructe si legume scade considerabil riscul aparitiei cancerelor si a bolilor cardiovasculare. Ele trebuie mancate fara restrictii, mai ales in caz de obezitate, deoarece contin foarte putine calorii (30-40 calorii la 100 de grame), fibre care combat constipatia, potasiu si numerosi antioxidanti.


7. Cereale
Pe langa cerealele propriu-zise, este obligatoriu sa consumam legume uscate ca mazare, fasole verde, linte si cartofi. Acestea sunt o sursa importanta de fibre si de vitamine din grupa B-urilor. Sunt bogate in proteine si sarace in lipide, deci ideale pentru cei cu colesterolul marit.


8. Mai putina sare
Pe masura ce imbatranim, sensibilitatea la sare se diminueaza, de aceea avem tendinta de a mari consumul, ceea ce duce la retinerea apei in tesuturi. Totusi, cel putin 2-4 g sunt necesare pentru arderile normale ale organismului. Ca sa nu mai vorbim despre gustul alimentelor...


9. Fara alimente bogate in colesterol
Colesterolul este inamicul declarat al arterelor noastre, mai ales de la o anumita varsta! Colesterolul se imparte in HDL (colesterolul “bun”) si LDL (cel "rau"). Dupa 65 de ani, din analiza sangelui, colesterolul “bun” va indica factorii de risc cardiovascular. Cei care au un nivel ridicat al acestuia au o speranta de viata mult mai lunga. Un regim din care sunt eliminate total grasimile este la fel de daunator ca si unul cu grasimi in exces. Lupta impotriva colesterolului daunator incepe prin consumul de peste, mai ales cel din marile si oceanele nordice. Cele mai bogate in colesterol sunt galbenusul de ou, untul si organele de porc si vita (150 - 2000 mg/100 g).

Niciun comentariu: