Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

sâmbătă, noiembrie 15

Cine reprezinta Romania in Parlamentul Europei...

Tanase Florica


Laszlo Tokes in 10 declaratii

1. "In Romania are loc impotriva minoritatii maghiare un proces de purificare etnica, la fel ca in Bosnia, doar ca mijloacele folosite sunt mai subtile". Aceasta enormitate a fost lansata cu ocazia unei conferinte de presa, in februarie 1993, la Washington, cu ocazia vizitei episcopului in Statele Unite. Cotidianul Washington Times a dedicat intoxicarii lui László Tőkés un articol de patru coloane cu titlul de "Ethnical Cleansing in Transylvania".

2. "Trebuie sa aducem la cunostinta intregii lumi faptul ca in cursul celui de al doilea razboi mondial in Romania s au comis impotriva evreilor atrocitati la fel de mari ca si cele din Ungaria, doar ca, pana acum, s a reusit in mod abil escamotarea datelor privind antisemitismul romanesc." Declaratia a fost facuta la 6 martie 1994 in cadrul emisiunii "A Hét" Saptamana a Televiziunii Ungare, in urma participarii episcopului Tőkés , in Israel, in luna februarie a aceluiasi an, la o reuniune pe tema reconcilierii dintre cultele crestine si cultul mozaic.

3. "Doar in urma presiunilor fizice sau psihice am semnat mai multe declaratii, asa cum au facut alte sute si sute de mii de oameni in Romania, dar ele nu au provocat nimanui nici un rau", a afirmat László Tőkés intr o conferinta de presa tinuta la Timisoara la 15 decembrie 1994, ca raspuns la dezvaluirile facute de saptamanalul Tinerama privind colaborarea sa cu Securitatea.
"Declaratia de la Timisoara a presedintelui de onoare al U.D.M.R. este uluitoare. Este oare posibil ca fiind sluga diavolului sa l servesti si pe Dumnezeu? Poti sa i servesti pe oameni avand o constiinta care trage cu urechea? Fara indoiala ca nu!", replica intr un pamflet deputatul UDMR Benedek Nagy care petrecuse multi ani in inchisoare pentru a fi organizat o miscare in sprijinul Revolutiei Ungare din 1956. In urma presiunilor lui Tőkés, Nagy a fost marginalizat si exclus din grupul parlamentar al UDMR pentru ca difuzase pamfletul in Parlamentul Romaniei.

4. "Se impune ca Washingtonul sa fie mai sever cu Bucurestiul si sa nu renunte la verificarea anuala a reinnoire clauzei pentru Romania." Declaratia a fost facuta Agentiei Ungare de Presa (MTI), cu ocazia unei vizitei lui Tőkés in SUA la inceputul lunii mai 1995. Episcopul a mai spus MTI ca "la Departamentul de Stat se constatata in continuare o anumita aversiune in ceea ce priveste conceptul de autonomie etnica".

5. "In Ungaria se manifesta tulburari de constiinta nationala la cel mai inalt nivel. Maghiarii de peste hotare au ajuns sa fie tratati ca cetateni de a doua categorie nu numai in locurile natale, ci si in Ungaria. (...) E nevoie de o strategie nationala de integrare a intregii maghiarimi in natiunea ungara". Declaratie facuta la Congresul Uniunii Mondiale a Ungurilor tinut la Budapesta in iunie 1996.

6. "Nu este vorba de tratat, ci despre intarirea bunelor relatii bilaterale dintre cei care conduc Ungaria si cei care asupresc minoritatea maghiara din Romania". Afirmatie sustinuta László Tőkés in emisiunea "Szo van rolla" a Televiziunii Ungare din data de 24 iunie 1996. Prezent in emisiune, ministrului de externe László Kovács a replicat ca "teza este de aberanta si de neacceptat".

7. "Refuzandu-i comunitatii maghiare drepturile colective si diversele forme de autonomie, actualul guvern roman doreste in mod pervers sa o lipseasca de posibilitatile de autodeterminare interna", a sustinut Tőkés intr o scrisoare adresata Consiliului Reprezentantilor Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, intrunit la Gheorgheni in septembrie 1996.

8. "Tot ceea ce noua maghiarilor ni se smulge cu forta poate fi redobandit, dar la ceea ce renuntam noi insine este bun pierdut", a proclamat episcopul László Tőkés in "slujba ecumenica" tinuta impotriva semnarii la Timisoara, la 16 noiembrie 1996, a Tratatului de baza dintre Romania si Ungaria.
In acelasi timp, mass-media ungare relatau ca Occidentul saluta incheierea tratatului si redau mesajele Departamentului de Stat al SUA, ale lui Jacques Chirac, presedintele Frantei, Daniel Tarschys, secretarul general al Consiliului Europei, Leni Fischer, presedintele Adunarii parlamentare a Consiliului Europei, Javier Solana, secretarul general al NATO si Klaus Kinkel, ministrul german de externe.

9. "In mod cinic si revoltator, Guvernul de la Budapesta ii favorizeaza cei care fac parte din asa numita aripa moderata a UDMR si ii sprijina din umbra pentru a i marginaliza pe cei care sunt adeptii autonomiei", Declaratie facuta la o conferinta de presa a Uniunii Mondiale a Ungurilor tinuta in decembrie 1996 la Budapesta. Episcopul a criticat si presa ungara pentru ca "nu simte ca pe o cauza proprie soarta minoritatilor maghiare din tarile vecine Ungariei."

10. "Cine poate nega ca de 80 de ani in Romania are loc o purificare etnica spirituala?", s a intrebat retoric László Tőkés, reluind mai vechea sa marota, cu ocazia vizitei la Targu Mures, la 14 septembrie 1997, a lui Viktor Orbán, presedintele Fidesz. Episcopul a mai sustinut ca in conditiile in care minoritatea maghiara din Romania numara doua milioane de persoane (?!), iar alte doar cateva zeci de mii, "egalitarismul intre minoritati este de a dreptul injositor".

Aceasta declaratie nu inchide un cerc vicios, declaratiile antiromanesti ale lui Tőkés continuand pe o spirala care pare sa nu mai aiba sfarsit. Nu este lipsita de interes informatia ca, la inceputul anului 1994, Sinodul Mondial Reformat de la Geneva a calificat drept "iredentista" initiativa episcopului reformat László Tőkés privind reinfiintarea unui Sinod Universal Ungar care sa reuneasca bisericile reformate maghiare din "Bazinul Carpatic".

Niciun comentariu: