Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________

miercuri, decembrie 7

De la un cititor peromaneste

I

Cautam intodeauna modele in viata, un resort interior care tine de zestrea noastra genetica ne dicteaza etalonul dorit, dar suntem noi in masura sa decidem daca ni se potriveste? Dorintele noastre launtrice genereaza trairi pe care de multe ori nu le intelegem, pasiuni care de multe ori ne aduc in pragul disperarii, cautam si nu gasim rezolvare, uitand,ca nascindu-ne patrundem intr-o lume care functioneaza extrem de simplu. Dragostea de aproapele tau transcede din dorinta umana de socializare, de a te confrunta cu problemele existentiale mai usor, impartind astfel greutatile pe care de altfel le facem artificial. Curatenia sufletului vine insa din cu totul alt loc al universului uman, vine din dorinta noastra sincera de a face bine dezinteresat, fara a dori ceva in schimb, de a intelege pacatele celui de linga tine fara repros. Iubirea nu are o explicatie logica ea exista sau nu, explicatiile de tot felul ascund de fapt angoase de care suferim. Ascundem astfel partile intunecate ale caracterului nostru, inconjurindu-ne de ipocrizie, uitind astfel ca modelul suntem noi.

II

Tot ce scriu se afla in memoria interioara, gindurile mele rezulta din faptul ca atunci cind, dominat de neputinta, incerc sa gasesc calea intelegerii, ma inchid; greu de spus unde duce rezultatul acestui fel de gindiri. Un lucru este cert si imi asigura calea unui viitor mai clar, dorinta ascunsa de a impartasi si celorlalti secretele mele, trairile mele... Toate acestea la un loc formeza si structureza o personalitete de care n-o sa-mi fie vreodata rusine. Ma gindeam sa scriu, sa scriu mai mult, intereseaza oare pe cineva viata mea personala? Nu cred... Intereseaza pe cineva filosofia (necultivata)? Nu cred. Si atunci...


III

cine sunt, de unde vin si mai ales, unde ma duc?

Am incercat sa fac multe, sunt atitea de spus, ori sunt prost ori am inebunit. Ideile imi vin, le am ordonate in minte si totusi nu merge; simt pe umeri o imensa greutate, nu pot sa ma gindesc numai-la mine. Toata viata m-am simtit ca un berbec, minat doar de instincte care la un moment mi-au venit de hac. Uneori am credinta ca pot face orice, bineinteles fara ca cineva sa mi-o ceara, poate fi asta vreun sindrom psihic? Probabil vreun psiholog ar defini acest simptom ca pe o posibila boala, dar daca nu, senzatia ramine, timpul continua sa curga ramanindu-mi prea putin pentru problemele existentiale. Credinta in DUMNEZEU poate rezolva aceste probleme, insa nici aici nu stiu daca pot vorbi despre o certitudine, pornind de la pacatul pimordial - Adam cu Eva lui au avut pe umerii lor aceeasi responsabilitate, negindindu-se Eva minata de instinct, ne-a schimbat istoria aruncindu-ne in lumea intunecata a incertitudinii, unde am inceput sa credem in himere. Astfel nascindu-ne patrundem intr-un univers murdar, dominat de lupte intestine care odata sfirsite incep de la capat cu o si mai mare forta. Pentru ce lupt eu ca si component al acestei desfasurari, pentru o existenta efemera pe cara mi-o asigura BANUL, pentru un loc mai bun in acest loc pe care la zamislit DUMNEZEU, ramanind ca mai apoi sa–mi astept sfirsitul in speranta reinvierii.

IV


Am ajuns in pragul unei virste cind cred ca unele intrebari si-au gasit raspunsul, dar… Acum, mai mult ca niciodata, incep sa vina si de multe ori nu le gasesc logica. Stau si ma gindesc ca toate au o anumita istorie, intrebarile acestea vin de undeva de departe din adolescenta, poate copilarie… Atunci, ca si acuma, raspunsurile erau sau nu concludente. De ce ? Nu stiu, incerc sa gasesc un raspuns. Am uneori senzatia ca viata asta este scurta tare si nu voi mai apuca sa fac ceva; si nu-i deajuns. In interiorul meu se duce o lupta surda intre diferitele trairi pe care le genereaza felul meu de a fi. Vreau uneori sa plec departe, sa calatoresc detasat de relitatile mele, sa cunosc oameni si locuri cu alte culturi, cu alte mentalitati. Daca as descoperi vreo poarta spre o alta dimensiune sigur m-ar tenta, as intra. Cred de cele mai multe ori ca nu m-am nascut cind trebuia, ori poate eram potrivit intr-un alt timp. De ce oare Dumnezeu asta a lasat atita durere in noi, de ce complicam totul, de ce suntem rai, egoisti, lasi, de ce? Si apoi, dragostea asta , care macina inimi, suflete, ducind uneori la crime care nu-si au nici o logica, ne legam, facem copii, devenim egoisti , dorim bunastare care intr-un final se transforma in... vint. Murind lasam in urma totul, toate trairile bune si rele, iubirile, dusmaniile, parintii, copii totul se sterge si ne napadeste intunericul. Poate ca toate astea sunt generate de noi si de mintea noastra, a mea in mod special. Unde pot sa ajung, ce vreau sa fac cu mine , ce pot face cu mine? Spuneam odata, de fapt scriam ca ma simt uneori ca marea care se izbeste la nesfirsit de tarm, potopita de furtuna, dupa apare soarele, iar ea, marea, linistita se scurge pentru scurt timp lin, imbratisind tarmurile de aceasta data, apoi furtuna asta pina cind ma topesc in neantul de unde am venit. Vezi, asta este, eu nu pot sa concep sfirsitul, pentru ca inca nici nu am inceput...



Nicolae Scurtu

joi, decembrie 1

ghid de buna purtare




Institutul Francez pentru Anxietate si Stress din Paris, recomanda urmarea a 20 de reguli de viata.
Expertii considera ca si daca veti urma doar 10, cu siguranta veti invata sa traiti cu o calitate interioara mai elevata:

1. Ia o pauza de 10 minute la cel mult 2 ore de munca. Extinde acest obicei si la restul vietii cotidiene si foloseste aceste pauze pentru a te gandi la tine si a-ti constientiza atitudinile.

2. Invata sa spui NU, fara a te simti vinovat, si fara a crede ca vei rani pe cineva. A dori sa multumesti pe toata lumea este un efort si o risipa enorma.

3. Planifica-ti activitatea zilnica, dar intotdeauna lasa-ti intervale importante (intre activitati) pentru orice neprevazut, constientizand ca nu totul depinde de tine.

4. Concentreaza-te pe rand asupra fiecarei sarcini pe care vrei sa o rezolvi. Chiar daca beneficiezi de cea mai rapida minte pentru a trece de la o activitate la alta, tot va obosi pana la urma.

5. Paraseste odata pentru totdeauna gandul ca esti indispensabil la locul de munca, acasa, sau in grupul in care esti obisnuit sa traiesti. Chiar daca iti va displacea, realizeaza ca daca nu esti tu insuti cu adevarat, totul poate continua si fara tine.

6. Inceteaza sa te mai simti responsabil pentru placerile altora. Nu esti nici sursa dorintelor, nici eternul maestru de ceremonii.

7. Cere ajutor intotdeauna cand e necesar, cautand sa-ti dezvolti simtul ce-ti permite sa-l ceri persoanelor celor mai indicate!

8. Separa problemele reale de cele imaginare si elimina-le pe ultimile, caci sunt pierdere de timp si ocupa un spatiu mental pretios ce iti e necesar pentru probleme mai importante.

9. Cauta sa descoperi placutul din actiunile zilnice simple, cum ar fi dormitul, mancatul, plimbatul, fara a crede insa ca asta e tot ceea ce iti poate oferi viata.

10. Evita sa te invalui in nelinisti si tensiuni straine tie, sau sa te preocupi de ceea ce se refera la nelinisti sau tensiuni. Ia mai bine o mica pauza si apoi intoarce-te la dialog si la actiune.

11. Familia ta NU este totuna cu tine insuti, poate fi strans unita in jurul tau, poate insemna tot universul tau, dar nu se poate substitui tie insuti.

12. Intelege ca principiile si convingerile rigide pot constitui o mare piedica in calea miscarii, cautarii si evolutiei.

13. Este necesar sa ai intotdeauna pe cineva in care sa ai incredere si caruia sa-i poti ! vorbi deschis. Nu te ajuta cu nimic daca aceasta persoana se afla departe.

14. Invata sa-ti dai seama cand vine momentul propice pentru a te ridica de la masa la o cina, ori a parasi o reuniune. Niciodata sa nu ignori importanta sentimentului de a parasi orice activitate la momentul oportun.

15. Sa nu vrei sa stii daca te-au vorbit de rau, si nici sa nu te deranjeze acest gunoi mental. Asculta-i mai bine pe cei ce te vorbesc de bine, dar si pe acestia cu o anumita rezerva, analizand ce spun si fara a-i crede in totalitate.

16. A concura cu fiinta ce iti este pereche, in situatii de distractie, de munca, ori de viata, este ideal pentru cei ce vor sa-si oboseasca relatia sau vor sa piarda ceea ce este mai important in ea.

17. Rigiditatea este buna pentru pietre, dar nu si pentru fiintele umane.

18. O ora de placere enorma inlocuies! te linistit cel putin trei ore de somn pierdut. Placerea recompenseaza mai mult decat visatul. De aceea, nu pierde ocaziile de a te distra bine si frumos.

19. Nu abandona pe cei trei mari si nepretuiti prieteni: Intuitia, Candoarea si Credinta.

20. Concluzionand cele de mai sus intelege odata pentru totdeauna, in mod definitiv, ca TU ESTI CEEA
CE TU FACI DIN TINE INSUTI.


Nu exista un moment mai bun ca cel de acum, pentru ca sa fii fericit.

din spusele copiilor



De ce circula singele in corp?
Sangele umbla prin corp, ca sa ii prinda pe microbi si sa ii inece.(6 ani).

La ce folosesc sprancenele?
Sprancenele folosesc ca sa tina fruntea sus, sa nu-i vina fruntea pe ochi. (6 ani)

De ce ne spalam cu sapun?
Noi ne spalam, ca sa dam sapun in ochi la microbi. (5 ani)

Ce sunt amprentele?
Amprentele e cand punem mana pe o clanta si raman degetele acolo si le gaseste politia. (8 ani)

Ce este sufletul?
Suflet e cand iti pune mama prajituri pe farfurie si ii lasi prajituri si lu ala mic. (8 ani)

Sufletul are o forma de inima. (8 ani)

Ce este tristetea?
Tristete inseamna cand un om vine la altul si bea mult. (7 ani)

De ce sa pun potcoave la cai?
La cal se pune potcoave, sa nu cada calul pe spate, atunci cand pune frana calul se intepeneste in potcoave. (9 ani)

Ce inseamna cuvantul "modern"?
Modern e cand vezi ceva frumos si e scump si n-ai bani. (7 ani)

Cum se face parfumul?
Parfumul se face din apa, dop si din parfum. (5 ani)

Cum se inteleg pasarile sau animalele intre ele, daca noi, oamenii, vorbim si de multe ori nu ne intelegem?
Pasarile sau animalele vin unele langa altele si vorbesc in soapta si noua ne spun numai "miau". (10 ani)

Ce este timpul?
Timpul este o vreme care trece tot timpul. (5 ani)

Ce sunt buruienile?
Buruienile sunt niste plante folositoare doar lor. (12 ani)

Ce este acela un secret?
Secretul este atunci cand nu trebuie sa stie militia. (6 ani)

Ce este zambetul?
A zambi inseamna sa razi parca in gandul tau. (8 ani)

A zambi este cand niste oameni rad cu gura inchisa, ca sa nu deranjeze oamenii de la bloc. (7 ani)

La ce foloseste steagul?
Steagul foloseste, ca atunci cand veneau turcii peste noi, ei nu stiau pe ce tara veneau si atunci noi le aratam steagul si dupa aia ei stiau.

Ce este acela un minister?
Minister inseamna, ca sa te duci acolo sa te razbuni. (9 ani)

Minister este o incapere mare unde se aduna toti ministrii ca sa faca sedinte pentru a imbunatati cartierul lor. (9 ani)

Ce este igiena?
Igiena este cand vin neamurile si vad ce curat e in casa. (7 ani)

Din ce se face sapunul?
Sapunul se face din mai multi clabuci, la un loc. (6 ani)

De ce isi fac oamenii cadouri?
Oamenii isi fac cadouri, ca sa nu fie nesimtiti. (7 ani)

De ce da dirijorul din maini, cu un bat, cand dirijeaza?
Dirijorul da din maini, ca sa arate ducerea sunetului. (11 ani)

Dirijorul are un bat in mana, ca e urat sa arate cu degetul, la ala care canta cu contrabasul ca sa vada cum merge simfonia. (10 ani)

De ce gaina nu zboara pe sus, ca celelalte pasari?
Gaina nu zboara pe sus ca celelalte pasari, pentru ca-i e frica sa nu scape oul, cand ii vine sa-l faca. (10 ani)